КУПИТИ КВИТКИ

Дух свята: три рецепти новорічних пирогів

"Святкове застілля наближається, але ви ще встигаєте потішити себе й рідних пахучим пирогом, — упевнена Олена Сагун. — Приготування не забере багато часу, зате скільки насолоди ви отримаєте".

Цитрусовий пиріг з розмарином і кумкватами

Інгредієнти (для круглої форми діаметром 22 см):

Реклама.
  • 100 г розтопленого вершкового масла
  • 120 г цукру
  • 2 яйця
  • 100 г кукурудзяного борошна
  • 40 г мигдального борошна або меленого мигдалю
  • половина лимона
  • половина апельсина (плюс цедра цілого апельсина)
  • 1 невеликий мандарин
  • 1 ч. л. розпушувача
  • дрібка солі

Для оздоблення:

  • 200 г густого грецького або турецького йогурту
  • 2 ст. л. цукрової пудри
  • гілочки розмарину
  • кумквати або скибочки цитрусових

Примітка: всі цитрусові мають бути дуже соковитими, інакше тісто вдасться сухим і твердим.

https://www.instagram.com/olena_sagun/

Приготування

Порізати половину лимона на невеликі шматки, забрати кісточки. Натерти цедру апельсина, тоді зрізати ножем білу частину шкірки з половини апельсина (шкірку викинути, вона не знадобиться). Нарізати очищену половину апельсина на невеликі шматки. Іншу половину апельсина відкласти в сторону, її використовувати не треба. Очистити мандарин, нарізати мякоть на шматки, забрати кісточки. Покласти в чашу блендера шматки лимона зі шкіркою, потім шматки апельсина й мандарина без шкірки і все разом добре подрібнити в пюре.

У велику миску налити розтоплене масло, насипати цукор, влити яйця, цитрусове пюре й цедру. Насипати туди ж кукурудзяне й мигдальне борошно (або подрібнений мигдаль), розпушувач, сіль. Всі інгредієнти активно змішати вінчиком.

Вилити тісто в змащену маслом й посипану борошном форму. Випікати в розігрітій до 170 °С духовці приблизно 3040 хвилин.

Готовий пиріг повністю остудити, тоді прикрасити. Для прикраси змішати вінчиком йогурт з цукровою пудрою. Розподілити отриману масу на поверхні пирога. Зверху покласти гілочки розмарину й кумквати. Останні можна замінити шматочками апельсина й лимона.

Морквяно-горіховий кекс із корицею

Інгредієнти на форму 26х12 см:

  • 50 г мякого вершкового масла
  • 70 г рослинної рафінованої олії
  • 100 г цукру
  • 3 яйця
  • 100 г моркви
  • 130 г борошна
  • 80 г перемелених волоських горіхів
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 1 пакетик ванільного цукру
  • 1 ч. л. кориці (можна більше)
  • дрібка солі
  • 1 ст. л. коньяку (опціонально)

Для оздоблення:

  • 100 г крем-сиру
  • 1 ст. л. меду
  • жменька горіхів
https://www.instagram.com/olena_sagun/

Приготування

Натерти моркву на середньо-дрібній терці. Відставити натерту моркву вбік.

Масло обох видів збити з цукром і ванільним цукром за допомогою блендера. Додати яйця, збити. Додати натерту моркву й коньяк (якщо використовуєте) і знову збити. Насипати туди ж борошно, перемелені горіхи, розпушувач, сіль і все ще раз гарненько збити міксером.

Форму змастити маслом, посипати борошном або ж застелити папером для випікання так буде легше діставати готовий кекс з форми. Вилити тісто у форму, поставити в розігріту до 170 °С духовку. Випікати приблизно 4550 хвилин, але перш ніж діставати з духовки, обовязково перевірити готовність зубочисткою вона має виходити з кексу сухою.

Готовий кекс дістати й повністю остудити. Для прикраси змішати крем-сир з ложкою меду, полити цим готовий кекс і посипати горіхами.

Вишнево-горіховий пиріг

Інгредієнти на форму діаметром 26 см

  • 1 великий пакунок готового листкового дріжджового тіста (приблизно 1 кг)
  • 300 г заздалегідь розморожених вишень без кісточок
  • 100 г мякого вершкового масла
  • 100 г мелених волоських горіхів
  • 2 яйця
  • 1 ст. л. коньяку або вишневого лікеру
  • 1—2 ч. л. кориці
  • 1 злегка збите яйце для змащування пирога перед випіканням
https://www.instagram.com/olena_sagun/

Приготування

Тісто заздалегідь розморозити.

Для начинки збити розм’якшене масло з цукром. Додати яйця, горіхи, алкоголь, корицю й знову збити. Розморожені вишні злегка віджати, щоб стекла зайва рідина. Додати в начинку вишні й перемішати силіконовою лопаткою або ложкою.

Розморожене тісто розкласти на столі й вирізати два кола. Одне — чітко за діаметром форми (це буде верх пирога). Друге коло має бути трохи більше від діаметра форми, щоб краї звисали, коли ви покладете тісто у форму. Перед вирізанням лист тіста можна трохи розкачати, якщо вам здається, що його не вистачить на два кола.

Покласти велике коло тіста у форму. Викласти на нього начинку. Накрити начинку меншим колом тіста. Злегка збити виделкою яйце, змастити ним краї нижнього кола. З’єднати верхній і нижній шари тіста — для цього по колу зчепити краї. Верхній шар тіста проколоти багато разів виделкою або зробити гострим ножем кілька надрізів (отвори в цьому пирогу потрібні для того, щоб виходила пара). Змастити поверхню пирога збитим яйцем.

Випікати в розігрітій до 180 °С духовці приблизно 45 хвилин або довше — до готовності начинки. Перевірити готовність можна за допомогою зубочистки, — вона має виходити сухою. Якщо в процесі випікання тісто почне дуже темніти, а начинка все ще здаватиметься сирою, накрийте пиріг фольгою й печіть до готовності.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.