До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

День Землі: як допомогти планеті вже зараз

22 квітня в усьому світі відзначають День Землі й сьогодні як ніколи важливо осмислити своє місце на цій прекрасній планеті. Допомагає наша діяльність чи, навпаки, залишає руйнівний слід? Чи здійснюємо ми покупки усвідомлено? Чи показуємо своїм прикладом, що зміни можливі? Спеціально для vogue.ua Анастасія Дєєва, виконавча директорка "100% життя" розповіла нам, як допомогти планеті тут і зараз може кожен з нас.

Девід Воллес-Веллс, американський письменник, який досліджує питання екології, у своїй книзі "Безлюдна земля" дав гарне пояснення, чому багато людей не усвідомлюють всієї серйозності кліматичної кризи. На його думку, ми живемо з певним соціальним фільтром у голові й не сприймаємо серйозно події, які, як нам здається, не пов’язані безпосередньо з людиною. Не кожен з нас бачив на власні очі льодовики, сміттєві острови в океані або птахів і тварин, що гинуть через пластик. А насправді кожен переліт Київ — Нью-Йорк — це 8,7 квадратних метрів розталого арктичного льодовика. Чи це свідчить для вас про щось, чи уявляєте ви масштаб тієї проблеми, яку ми самі створили для планети? Гарна новина полягає в тому, що, по-перше, Земля — ​​це прекрасна екосистема, здатна відновлюватися. По-друге, люди мають інтелект і здатні усвідомити свої помилки й почати діяти, щоб їх виправити. Якщо ви не знаєте, із чого почати, то потрібно стартувати з малого й дотримуючи цих 10 рекомендацій, ви зможете дуже швидко відчути зміни в собі й навколо себе:

Реклама

1. Перейти на вегетаріанську дієту й прибрати з меню будь-яке м’ясо (промислове скотарство входить у трійку головних забруднювачів за викидами CO2).

2. Сортувати сміття й усе здавати на перероблення, органіку компостувати (яблуко, яке розкладається в природних умовах і на звалищі, — це два різні хімічні процеси).

3. Використовувати тільки LED-лампи й енергоощадні технології для дому.

4. Купувати сезонні продукти локального виробництва, що не були імпортовані літаком.

5. Зменшити харчові відходи до 0 (плануйте свої покупки й приготування їжі, навчіться готувати страви із залишків або ж віддавайте їх нужденним).

Використовувати власну багаторазову сумку для покупок, чашку, пляшку для води (не купувати новий пластик).

6. Переглянути свій гардероб і віддавати перевагу брендам, які дотримують етичних та екологічних принципів виробництва, вибирати натуральні матеріали, навчитися давати речам друге життя й відкрити для себе неймовірний світ вторинного ринку одягу.

7. Відмовитися від автомобіля (використовувати громадський транспорт або електротранспорт, більше ходити).

8. Мінімізувати кількість перельотів і по змозі подорожувати потягами.

9. Розвиватися (більше читати, цікавитися науковою літературою, обговорювати тему екології з друзями, рідними, колегами).

10. Ставати добрішими й розвивати в собі співчуття. Зміни починаються всередині й із себе.

Все це здається нереальним? Вихід із зони особистого комфорту — це завжди складний і часом болісний процес! Але всі ми маємо дуже просту мотивацію — вижити. Важливо зрозуміти головне, природа без нас впорається, а ми без неї — ні.

Я також не втомлюся повторювати про те, що вірю в жіноче лідерство. Жінки здатні стати тими, хто зупинить кліматичну кризу й поверне гармонію людини й природи, бо не важливо звідки ви, скільки вам років, хто ви за професією, ваш позитивний приклад може надихнути інших людей. Нехай спочатку це будуть ваші діти, рідні чи друзі, колеги на роботі, але починати зміни точно потрібно із себе. Якщо ви здатні своїм позитивним прикладом залучити хоча б кілька людей — ви вже стаєте маленькою спільнотою й згодом за вами потягнуться інші.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.