Божоле прибуло: з чим поєднувати молоде вино
Кожен третій четвер листопада відзначається свято молодого вина Божоле Нуво. До цього часу продавати вино з нового врожаю заборонено, тому перші пляшки божоле втрачають свої корки в перші хвилини доби – вже о 12 годині ночі.

Сомельє досить холодні в своїх оцінках божоле: просте, фруктове, без благородної терпкості, схоже на домашнє вино. А деякі його види і зовсім називають фруктовим соком з міцністю 12 °-13 °.

Виробляється божоле із сорту винограду гаме нуар, що росте здебільшого у французькому виноробному регіоні Божоле. У 1395 році указом короля Філіпа Сміливого гаме нуар був "вигнаний" за межі сучасного департаменту Кот-д'Ор. Справа в тому, що в винограді цього сорту практично відсутні таніни, які зазвичай надають вину благородної терпкості.

Окрім того, гаме нуар непристойно квапливий: він дозріває ще в серпні, а до того часу, коли його "колег" лише тільки збирають з полів, він вже майже перетворений на вино. Раніше перше вино вважалося масовим напоєм: не відрізнялося високою якістю, зберігалося недовго і розходилося серед працівників виноградників і місцевих жителів. Але з появою поняття "маркетинг", день відкупорювання першої пляшки божоле був перетворений на справжнє свято. Причому, світового масштабу.

Смак божоле досить оригінальний: в самому гаме нуар відчуваються нотки вишні та полуниці, а в процесі вініфікациії в напої виявляються також нотки карамелі та банана. Поєднувати таке вино можна на свій смак та розсуд. Сомельє Раджат Парр, автор книги "Секрети сомельє", говорить, що одна з його улюблених закусок до молодого вина – це бургер. "Вина з винограду гаме ідеально поєднуються з бургерами – як з фаст-фуду, так і з авторських ресторанів", – впевнений Парр.

Божоле вважається досить універсальним вином, яке підійде майже під будь-яку трапезу. Гарні з ним м'ясні страви – наприклад, паштети, терин, хамон, ковбаси. Охолоджена індичка, качка та курка. Підійдуть і сири з білою скоринкою – брі або камамбер. Козиний сир. Суші, тунець та лосось. Добре розкриються з божоле й страви китайської кухні. Підійде і вегетаріанське меню. Молоде вино знайде спільну мову з будь-якою стравою.

Читайте також: