До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що читати цього літа: радить редакція Vogue

Що читати влітку: найцікавіші книжкові новинки пропонуємо шукати нижче. У добірці редакція українського Vogue ділиться своїми читацькими планами на літо. Тут і воєнні репортажі, і книги про мистецтво, і гучні мемуари співачки Брітні Спірс, які встигли підкорити світ.

"Бахмут", Мирослав Лаюк

Видавництво Ukraїner

Реклама

Радить редакторка краси Альона Пономаренко:

"Бахмут" — книга воєнних репортажів українського письменника й поета, а тепер воєнного хронікера Мирослава Лаюка. Я купила її на Книжковому арсеналі. Звісно, це не є легке літнє читання, втім, мене вразила думка в передслові про те, що ми маємо рефлексувати події та мати на них власний погляд, хоча би заради того, щоб ніхто сторонній не формував для нас погляд на події в Україні.

"Потяг прибуває за розкладом. Історії людей і залізниці", Марічка Паплаускайте

Видавництво "Лабораторія"

Фото — Дарія Слободяник

Радить редакторка відділу культура Дарія Слободяник:

Під час повномасштабної війни я помітила, що стало набагато більше читати український нон-фікшн та репортажистику – це те, що допомагає мені осмислювати та відрефлексовувати нашу реальність. На "Книжковому Арсеналі" я у перші 15 хвилин придбала книжку репортажів про Укрзалізницю "Потяг прибуває за розкладом. Історії людей і залізниці". Її авторка Марічка Паплаускайте – одна з найталановитіших українських журналісток, співзасновниця групи видань The Ukrainians Media та шеф-редакторка друкованого журналу Reporters. Працюючи над книгою, вона проїхала понад 8 000 кілометрів і провела 40 інтерв’ю аби зрозуміти, як залізниці вдалося стати символом спротиву. Я щиро раджу цю книгу, бо окрім того, що вона легко і захопливо написана, ще й містить багато інсайтів та цікавих фактів, про які ви точно не могли знати: про те, як самовіддано працював топменеджемент Укрзалізниці у перші тижні вторгення, сплячи по пару годин на день; що подають на сніданок поважним дипломатичним гостям, що їдуть в Україну залізницею (спойлер: більшість обирає сирники), скільки охоронців їхало у потязі з президентом США Джо Байденом, коли той відвідав Україну у 2023 році та чому так складно придбати квитки на потяг Київ-Варшава.

"Мова-меч. Як говорила радянська імперія", Євгенія Кузнєцова

Видавництво "Твоя підпільна гуманітарка"

Радить редакторка сайту vogue.ua Марина Шулікіна:

Книга Євгенії Кузнєцової "Мова-меч. Як говорила радянська імперія" розкриває очі на те, як політика Радянського Союзу сприяла поширенню російської мови в Україні та інших республіках. Книга ґрунтовна, насичена фактами. Для багатьох з нас, хто вважає, що наразі потрібні більш рішучі кроки в українізації, ніж просто вмовляння,"Мова-меч" стає цінним джерелом. Авторка детально аналізує, як мову використовували як знаряддя русифікації та пригнічення українського народу.

Неприємно усвідомлювати масштаби використання російської мови серед українців і досі, які свідомо не роблять зусиль для переходу на українську. Їхні аргументи на користь російської часто звучать як слабкі виправдання, позбавлені логіки та розуміння контексту. Особливо пригнічує той факт, що навіть після 2,5 років повномасштабної війни з росією, яка ведеться не лише за території, але й за культуру, частина українців знову почала спілкуватися російською.

Мова-меч" — це джерело знань, яке може допомогти українцям краще зрозуміти мовне питання та його історичне коріння. Це книга для тих, хто хоче дізнатися більше про те, як мова використовувалась як інструмент імперської політики, та про те, чому українізація має бути не лише лагідною, але й рішучою. Вона спонукає до важливих дискусій та усвідомлення ролі української мови в нашому суспільстві.

Бойчукізм. Проект "Великого стилю"

Видано ДП "НКММК "Мистецький арсенал"

Радить редакторка краси Альона Пономаренко:

Сюди увійшли матеріали, зібрані за підготовки виставки "БОЙЧУКІЗМ. Проект "великого стилю". За суттю це каталог, що відображає розробку тематики бойчукізму, за формою – колекційне видання з неймовірними ілюстраціями, вишуканим папером, версткою та обкладинкою. Якщо чесно, чуттєве задоволення від цієї книги просто несамовите. Не розлучаюсь з книгою і сплю з нею, – захопила мене цілком.

Есеї Соломії Павличко

Радить редакторка краси Альона Пономаренко:

Також у планах на літо – літературознавчі монографії та есеї Соломії Павличко, яку радили в межах паблік току Vogue Ukraine "Жінки про жінок" в рамках Книжкового арсеналу журналістка й письменниця Ірина Славінська та редакторка, співатворка подкасту "Наразі без назви" Богдана Неборак. Вже навіть сходила по неї в дачну бібліотеку, і бібліотекарка, дивлячись на мене крізь окуляри, перепитала: "Точно Соломія Павличко? – Є Дмитро". Продовжую пошуки

"Тридцятий рік", Інґеборґ Бахман

"Видавництво 21"

Фото – Дарія Слободяник

Радить редакторка відділу культура Дарія Слободяник:

Збірку оповідань Інґеборґ Бахман мені нещодавно подарувала українська письменниця Анна Грувер. Анна ніби прочитала мої думки, бо я давно хотіла цю книгу, але не доходили руки. Бахман — журналістка, інтелектуалка, одна з найважливіших німецькомовних письменниць XX століття, яка прожила яскраве життя — у Мюнхені, Відні, Римі, закінчила кілька університетів, була зіркою інтелектуальних кіл Європи 1960-х років та відома своїми романтичними стоунками з письменником і перекладачем Паулем Целаном. "Тридцятий рік" – збірка чуттєвих оповідань про стосунки, життя і смерть, і я вже в передчутті, як буде читати її на літніх терасах вечірнього Подолу.

"Маленьке життя", Ганья Янаґігара

Видавництво "КМ-Букс"

Радить редакторка сайту vogue.ua Марина Шулікіна:

"Маленьке життя" – це книжка, яка залишає глибокий відбиток у свідомості. Ганья Янаґігара створила справжній шедевр, що вражає своєю відвертістю та емоційною глибиною. Це історія про дружбу, травму, любов і стійкість людського духу. Роман занурює читача у життя чотирьох друзів, але центральним персонажем стає Джуд – людина зі складною долею та численними випробуваннями. Авторка майстерно й достобіса достовірно зображує його боротьбу з минулим, спроби знайти спокій і прийняття себе. Ця книга змушує сміятися і плакати, гніватися й співпереживати. "Маленьке життя" змушує замислитися над важливістю підтримки, любові та взаєморозуміння у нашому житті. Це одна з тих книг, які неможливо забути, і яка залишає свій слід надовго. Якщо ви шукаєте книгу, яка змусить вас замислитися над сенсом життя, "Маленьке життя" – це саме те, що вам потрібно.

Детективи Рут Веа та Роберта Гелбрейта

Видавництво "КМ-Букс"

Радить редакторка краси Альона Пономаренко:

Рут Веа – це та сама авторка, що написала "Дівчину з каюти №10"), Роберта Гелбрейта – це насправді Джоан Роулінг, авторка "Гаррі Поттера". Вона також відома тим, що створює серію романів про детектива Корморана Страйка та його напарницю Робін Еллакот. В серії вийшли "Чорнильно-чорне серце" та "Стрімка могила".

"Жінка в мені", Брітні Спірс

Видавництво "Наш Формат"

Фото – Дарія Слободяник

Радить редакторка відділу культура Дарія Слободяник:

Я не могла пропустити цю книгу: я саме та людина, чиї підліткові роки пройшли під впливом Брітні, її гіта Oops!…I Did It Again, її розкішних танців та стилю одягу, тож я тішилася, коли дізналася, що "Наш Формат" видали мемуари співачки українською так оперативно. Очікування були високі, адже одразу після виходу в 2023 році "Жінка в мені" стала гітом: в США вони за тиждень стали бестселером №1 за версією New York Times і були продані накладом у 1,1 мільйона примірників. Сьогодні у світі продажі сягнули понад сім мільйонів примірників.

Наразі я майже закінчила книгу, та можу сказати, що "Жінка в мені" – не найбільш вишукане читання, книга написана просто, дуже лаконічною мовою, ймовірно, писала співачка її сама, не віддавши це в руки якомусь талановитому гострайтеру. Але саме в цій щирості та безпосередності успіх. Брітні просто розповідає історію свого життя: дитинство з батьком-абьюзером та мати, яка була до неї байдужа, перші серйозні успіхи та зароблені мільйони, які вона залюбки витрачала на власну сім'ю, аби купити їм все те, чого не було у неї самої; кохання, народження дітей та психологічні кризи. Ця книга має просту й неочікувано цінну мораль: мусимо дивитися на світ реалістично, а ще бути уважними та емпатичними та знати, що іноді за образом найуспішнішої та найбагатшої селебриті можна ховатися налякана та нещасна людина, яка потребує допомоги.

"Visual Thinking: The Hidden Gifts of People Who Think in Pictures, Patterns, and Abstractions", Temple Grandin

Видавництво Riverhead Books

Фото – Костецька

Радить паблішерка Vogue Ukraine Юлія Костецька:

Темпл Грандін, видатна авторка, професорка, експертка з захисту тварин та дослідниця аутизму, у своїй книзі "Візуальне мислення: приховані дари людей, які мислять образами, шаблонами і абстракціями" розкриває силу візуального мислення та його значення в сучасному світі. Грандін досліджує, як візуальні мислителі, що сприймають інформацію через образи та шаблони, можуть робити вагомий внесок у науку, мистецтво, інженерію та інші сфери.

Ця книга — справжнє відкриття для тих, хто хоче краще розуміти себе або своїх близьких, хто відчуває, що їхні способи мислення відрізняються від загальноприйнятих. Авторка наводить численні приклади того, як візуальне мислення допомагало вирішувати складні завдання та знаходити нестандартні рішення, підкреслюючи, що суспільству потрібна різноманітність мислення для досягнення нових висот.

Грандін відомо, як змінювати уявлення про людей з аутизмом і їхні можливості, адже вона сама має діагноз "аутизм". Читаючи цю книгу, ви зможете не лише глибше зрозуміти людей, які мислять інакше, але й навчитися цінувати й використовувати їхні унікальні таланти у повсякденному житті. Це не просто книга про візуальне мислення, це запрошення у світ, де різноманітність і креативність стають ключами до інновацій і прогресу. Сторінки наповнені практичними порадами, науковими фактами та зворушливими історіями, які надихають на переосмислення власного сприйняття світу та відкриття нових можливостей.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.