До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Путівник незалежними книгарнями Києва

Відкриття та розвиток українських книгарень сьогодні є свідченням, зокрема, певного протесту. Це та сама "наполегливість існування" (слоган стенду України на Франкфуртському ярмарку), всупереч війні та її наслідкам. Ми вже розповідали про нові книжкові крамниці, що відкрилися протягом 2022 року. Цього разу зробили огляд кількох незалежних книгарень Києва.

Реклама

За останніми, ще довоєнними дослідженнями, в Україні нараховувалося приблизно 300 книгарень (станом на 2019). Цю цифру часто порівнюють із Польщею — 1914 книжкових магазинів. Читання є щоденною практикою для 8% українців. Водночас сьогодні триває активне дослідження та перевідкриття себе та свого у багатьох сферах, і це також створює попит на українські книги, авторів та видавництва. Незалежні книгарні (тобто малі крамниці, що зазвичай мають одну чи кілька локацій) відіграють тут окрему роль. Саме вони формують індивідуальний підхід від підбору книг до облаштування крамниці та присутності у соцмережах. У малих книгарень здебільшого більший простір для креативності та персоналізації, тож із більшою ймовірністю вони запропонують те, що задовольнить інтереси місцевої громади. Все це дозволяє інді-книгарням створювати особливий досвід вибору книг та розбудовувати спільноти. А нам із вами мати місця для випадкового чи цілеспрямованого контакту із книгою. Розповідаємо про 5 таких локацій у столиці.

Місто

Книгарня "Місто"
Книгарня "Місто"

Це нова арткнигарня біля метро "Арсенальна", яка відкрилася 5 березня. Власниця "Міста", киянка Діана Слонченко, 12 років працювала в авіації, потім займалась озвученням, а з початком повномасштабного вторгнення зацікавилася мозаїкою. За рік хобі перетворилось на арткнигарню, для створення якої Діана наважилась продати власну квартиру. Окрім продажу книг, у "Місті" планують проводити воркшопи зі складання мозаїки, скетчінгу, каліграфії та розпису кераміки. "На зміну "успішному успіху" приходить покоління, що зацікавлене у розвитку своїх талантів. Люди хочуть опанувати щось, що Григорій Сковорода називав "сродною працею". Неважливо, ким ти працюєш, скільки тобі років, у будь-який момент можна спробувати іншу професію і навіть зробити це справою свого життя", — говорить власниця арткнигарні. Для "Міста" обрали приміщення у будинку 1950-х років на вулиці Князів Острозьких. Центральний елемент тут — триметрове мозаїчне панно із зображенням відомих локацій, споруд та символів Києва: Київський фунікулер, дзвіниця "Софії Київської", Дніпро і каштани. Цю роботу створила власниця разом із майстринею Тетяною Родькіною. Матеріали для панно збирали по всій Україні: для вказівника Київського метрополітену та трамваю використали плитку Харківського плиткового заводу, а майже всі мозаїчні дерева зробили зі 100-річної плитки шахт Макіївки. Асортимент арткнигарні "Місто" можна умовно поділити на українську класику, сучасну прозу і поезію, мистецькі альбоми та артбуки про українське мистецтво. У книгарні кажуть, що згодом полиць і книг більшатиме.

Адреса: вул. Князів Острозьких, 5/2

Моя книжкова полиця

Книгарня "Моя книжкова полиця"
Книгарня "Моя книжкова полиця"

Це мережа книгарень, яка напередодні повномасштабної війни готувалася відкрити п’яту локацію. Сьогодні працюють дві: біля метро "Театральна" та "Позняки". "Моя книжкова полиця" — проєкт, який стартував у 2014 році виключно з україномовних, українських книг. Згодом власниця Наталія Моспан відкрила і видавництво для дітей. "Дуже цікаво було спостерігати еволюцію наших гостей — спочатку бували і некоректні висловлювання про відсутність російської книги, потім вони повертались і читали вже українською мовою. Наступний етап — люди розмовляли українською перед порогом. Тоді я по-справжньому відчула себе дотичною до трансформації суспільства", — ділиться Наталія. Книгарня починала роботу всього з п’ятьма видавництвами — сьогодні це більш ніж двісті партнерів. У невеликій книгарні на Чикаленка, 7 компактно розміщені стелажі з книгами, невеликі столики біля вікна та маленький столик для найменших читачів. Для них тут щовихідних проводять читанки. Книгарні мережі можна впізнати за блакитними дверима та яскравими елементами інтер’єру.

Адреса: вул. Чикаленка, 7

Сяйво книги

Книгарня "Сяйво книги"
Книгарня "Сяйво книги"

Це муніципальна книгарня і найстаріша у Києві (наступного року їй виповнюється 80 років), яка розташовується у центрі столиці. Тут любили відпочивати і проводити літвечори Павло Тичина, Остап Вишня та Максим Рильський. Під час повномасштабного вторгнення багато українців дізналися про "Сяйво книги" завдяки акції з утилізації російськомовних, російських книг. Книгарня збирає їх на переробку, а за отримані кошти допомагає ЗСУ. Гість отримує ще й знижку на майбутні покупки. У лютому вага зібраних книг перевищила 70 тон. Зараз збирають вже на другий позашляховик війську (акція триватиме до травня).

Нещодавно Джек Глісон (зірка серіалу "Гра Престолів") обрав "Сяйво книги" для проведення зустрічі з переможцями благодійної лотереї. За довгу історію книгарня має і своїх постійних гостей. Наприклад, на фото зафіксували дідуся, який приходить сюди щодня, щоб почитати книгу та випити чай каркаде. Книгарня має два поверхи та кав’ярню зі столиками біля панорамних вікон, що виходять на Велику Васильківську. Тут можна знайти українську та світову класику, сучасну українську літературу, поезію. Також великий вибір книг на історичну тему.

Адреса: вул. Велика Васильківська, 6

Сенс

Книгарня "Сенс"
Книгарня "Сенс"

Це ще одна простора книгарня біля метро "Арсенальна". Завдяки соцмережам вже впізнаваною є їхня зелена стеля та височенна стіна, суцільно заставлена книгами. Обкладинки більшості видань тут повернуті до читача. У книгарні практично та зручно розмістили столи, столики та крісла, де можна почитати чи погортати примірники. У "Сенсі" є ігрова зона з книгами для дітей та повноцінне меню: вівсянки, салати, сендвічі. Тож навіть забігши на обід, є можливість погортати і принести додому нову книгу. Щодо книжкового наповнення, то тут знайдете більшість українських видавництв. Власники навмисно не створювали рубрикаторів, сам простір тут розділяє умовно три сегменти: фікшн, нонфікшн та дитяча література. "В межах цих сегментів є поділ на жанри та категорії, але ми не маємо суворого розмежування. До прикладу, одну й ту саму книжку можна віднести і до історії, і до мемуарів, тож нам видається логічним, що один відділ переходить в інший", — говорить менеджерка Надія Вовк. У книгарні часто відбуваються презентації та акції, а нещодавно "Сенс" створив і власний книжковий клуб.

Адреса: Микільський провулок, 1

Книжковий Лев

Книгарня "Книжковий Лев"
Книгарня "Книжковий Лев"

Ми вже розповідали про книгарні "Книжкового Лева", друга з яких відкрилась у Києві минулого літа. Власники кажуть, що свідомо намагалися продовжити настрій Подолу у крамниці: зокрема при облаштуванні простору залишили кладку і відмовились від задньої стінки на стелажах. "Культура формує людину. Людина формує культуру. Так само і з книгарнями. Ми намагаємось максимально інтегрувати їх у простір міста, передати різноманіття і свободу Подолу", — розповідає співзасновник книгарні Олександр Рябчук. Вдало підкреслює дух "Книжкового Лева" жовте м’яке світло, що освітлює книги та гостей з вулиці ввечері. Ще однією перевагою незалежних книгарень є підхід до сегментації книг. Тут ви можете знайти добірки, наприклад, про Київ ("Як тебе не любити, Києве мій") та смерть ("Хто боїться смерті?"). Власники вважають цей процес безперервним: "Якщо у нас назбирується достатньо книг для окремої полички, яка б закривала навіть дуже вузьку тему, — то ми її робимо. Інколи ми рухаємо книги, інколи вони нами", — ділиться співвласниця книгарні на Подолі Іванна Лішневець. Також "Книжковий Лев" взявся за відродження культури екслібрисів (це знак, що вказує на приналежність книги її власникові). Команда хоче, щоб люди цінували свої книги і могли маркувати приватні бібліотеки.

Адреса: вул. Межигірська, 13/34

Текст: Іванна Стець

Фото: Богдан Магдич

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.