До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Поговори з нею про секс: Мадонна та її скандальний фотоальбом 1992 року

Мадонна випустила книгу "Секс" у жовтні 1992 року — та на кілька десятиліть випередила феномен візуальних альбомів, який сьогодні успішно монетизує Бейонсе. "Секс" зі співачкою був фотографічним продовженням її релізуErotica. Увічнення цього опусу спочатку ніхто не обіцяв, але спробою поділитися зі світом своїми фантазіями (іноді цілком тривіальними, треба зауважити), Мадонна потрапила в нерв західного суспільства. За що сповна отримала і по шипах, і на троянди.

<b>Madonna SEX</b>

Реклама

У переказі альбом Стівена Мейзела представляє вільне зібрання творів на тему сексу — Маркіз де Сад у сучасних інтер'єрах Нью-Йорка та Маямі. Поверх відвертих фото з чоловіками й жінками Мадонна пише інтимні есеї — круглим почерком відмінниці, строго під лінійку. Оповідання написане від імені Діти — вигаданої героїні безіменних готельних номерів, шкільних лавок і шкіряного начиння в секс-клубах. Мадонна з Мейзелом малюють картини бурхливого сексуального життя: натяки на проституцію, насильство й одностатеве кохання облямовані рамкою модної в 1990-х естетики БСДМ. За натхненням автори звертаються до провокаційних робіт фотографів ГіБурдена, Роберта Меплторпа і Гельмута Ньютона. Ще у вступній частині Мадонна залишає собі рятівний круг: пише, що все в книзі — вигадка. Правда це чи ні — яка, власне, різниця? Один тільки склад учасників фантазій співачки заворожує: у книзі SEX разом з Мадонною з'являються її тодішній бойфренд, репер ВаніллаАйс, супермодель Наомі Кемпбелл, зірка гіп-гопу Біг Дедді Кейн, актори Удо Кір та Ізабелла Росселліні.

Вихід "Сексу" був обставлений майстерно. Мадонна випускає музичний альбом Erotica, однойменне відео авторства Фабьєна Барона і книгу фотографій Мейзела одну за одною. Скандал, що розгортається навколо цього, стає найкращою маркетинг-стратегією. Кліп Erotica майже відразу ж заборонили — співачка не розгубилася і випустила його на відеокасетах. Тираж альбому SEX розлетівся миттєво — у США за першу добу продали 150 тисяч примірників. Навздогін полетіли гнівні рецензії (арткритикиня New York Times, Вікі Голдберг, не залишила від книги каменя на камені) і санкції: продажі "Сексу" були заборонені в Ірландії і Японії. Але пізно: на той час книга вже осіла в руках прихильників співачки. Сьогодні вона вважається одним з найрідкісніших фотографічних альбомів в історії.

Свідки та критики досі губляться у свідченнях. Чим був "Секс" з Мадонною? Заради барвистих заголовків альбом у пластиковій обгортці, яка повторює упаковку презервативів, назвали порнографією. Але технічно ніякого сексу в "Сексі" не було — тільки його фотогенічна імітація. З висоти 2020-х фантазії Мадонни здаються майже беззубими. Тут важливий контекст: на початку 1990-х світ гостро переживав епідемію СНІДу і ще не бачив інтернету — еротика й порнографія залишалися погано прихованою таємницею. Не було тоді публічного консенсусу щодо розмов про секс, як не було Періс Гілтон, Кім Кардаш'ян та інших зірок, які капіталізували свої приватні відео. У цьому сенсі Мадонна стала першопрохідцем — свою сексуальність вона продавала публічно та дуже дорого. Зважаючи на стусани, які посипалися на співачку, для суспільства сама ця демонстрація сили виявилася значно більшим подразником, ніж знімки оголеної співачки та її друзів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.