До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Література про розлучення набирає популярності, як і справжні розлучення, але чому саме зараз?

Одним із найпопулярніших відео в тіктоку останнім часом було те, на якому молодий чоловік, одягнений у бейсболку з написом "Я фанат жіночої літератури про розлучення", розповідає про свою любов до певного типу белетристики. Вірусність цього відео підтвердила поточні настрої у суспільстві: тема розлучення опинилася в центрі популярної культури та життя багатьох людей. Підкріпила її актуальність і низка розлучень знаменитостей, зокрема Аріани Гранде, Софії Вергари, Софі Тернер та Емілі Ратаковскі.

@empirestatebldg GET HER! #nyc#empirestatebuilding#newyorkcity#newyork#bestiesondeck original sound – Empire State Building

Остання зауважила, що бути жінкою двадцяти з чимось років значно складніше, ніж тридцятилітньою. За словами моделі, коли тобі за тридцять, ти відчуваєш більше незалежності та впевненості, тому знову опинитися самотньою в цьому віці — далеко не найгірше, що може статися. Все може скластися навіть на краще.

Реклама

Як правило, суспільство не заохочує і не романтизує розрив шлюбу — врешті, сама собою це справді сумна подія. Однак, безперечно, останнім часом навколо розлучень з'явився певний гламурний флер. Візьмемо для прикладу ріст популярності "жіночої художньої літератури про розлучення жінок" — ці твори не завжди буквально оповідають про розставання, а просто заглиблюються в жіночих персонажів, які або переживають подружні труднощі, або нещодавно розійшлися з партнером, або знаходяться в подібних складних ситуаціях — і протягом усього роману шукають сил, помсти чи миру. Або всього потрохи.

Найпопулярнішими прикладами цього жанру стали романи "Велика маленька брехня" Ліян Моріарті та "Зникла" Ґіліян Флінн — вони розповіді про жінок, що борються за свої права та можливості. Ці та подібні твори захоплено змальовують жінок та їхнє хаотичне життя — і це настрої, які, здається, поширюються з художньої літератури на реальність. Хоча знамениті розлучення в реальному житті, безумовно, не характеризуються такою кількістю вбивств чи злочинів, як це часто буває в романах.

На хвилі новин про розлучення Софі Тернер та Джо Джонаса в мережі з'явилося чимало думок про те, що призвело до їх "безповоротно розбитого" шлюбу. Причому чимало людей посилалися на чутки про те, що Софі "веде розгульний спосіб життя", що робить її "поганою матір'ю" та "поганою дружиною". Але прихильниці жіночої літератури про розлучення і здатні на жіночу солідарність захищають Тернер як матір, що постійно працює, і молоду жінку, яка має право на незалежне життя.

Оскільки все більше людей одружуються в зрілому віці, а молоде покоління взагалі відмовляється від шлюбу, популярність розлучень — це, власне, відображення позитивного сприйняття жінок та їхніх виборів, а не вихваляння самого явища розриву шлюбу. Крім того, ця тенденція допомагає знищити стереотипи про те, що після припинення стосунків жінка скніє. Для тих, хто підтримує цю ідею, розривати шлюб у молодому віці, щоб пожити незалежно — значно краще, ніж страждати у стосунках. Звісно, розлучення не може бути рішенням для всіх, і це явище варто досліджувати на інших рівнях, а не коментарях у тіктоку. Однак жінки, які наважуються на подібний крок і вибирають себе, роблять вагомий внесок у дестигматизацію суспільної думки.

За матеріалом vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.