До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 зворушливих книжок про життя під час війни

Війна – це випробування, яке може тривати роками. І поки на фронті йдуть запеклі бої, тил має жити, зокрема й заради фронту – працювати, народжувати та виховувати дітей і намагатися не збожеволіти. Ми зібрали кілька прекрасних книжок про життя під час війни – і про спроби почати життя заново, коли з війни повертаєшся.

"Заручники душі", Жанна Бенамер; Видавництво Старого Лева

"Етьєн, військовий репортер-фотограф, переживає складний і драматичний період свого життя. Під час одного з відряджень в охоплену війною країну він опиняється в полоні. Коли нарешті Етьєна звільняють, перед ним постає проблема – як повернутися до нормального життя. Чоловік приїжджає в село, де минуло його дитинство, до втомленої безнастанним очікуванням матері..."

Реклама

Сюжет цієї книги звучить справді захопливо – а її авторка у 2016 році дістала за книжку літературну премію Жакі-Букен. Це історія про те, як віднайти в собі сили жити далі, не дати собі залишитися заручником і в мирному житті, не страждати від синдрому жертви. Бо, як каже відома психотерапевтка Едіт Егер, що вижила в Аушвіці, жертва гадає "за що?", а вцілілий запитує: "а що далі?". Сама авторка, французько-алжирська письменниця Жанна Бенамер, знає, що таке війна: вона народилася в Алжирі, але під час Алжирської війни родина була змушена тікати до Франції.

Переклад Віктор Мотрук

"Жінка в Берліні", Анонім; Комора

"Впродовж восьми тижнів, з 20 квітня по 22 червня 1945 року, 34-літня берлінська журналістка, залишившись із невеликою групою сусідів у багатоквартирному будинку без їжі, електрики, газу й води, провадила щоденні записи свого досвіду виживання у сплюндрованому Червоною Армією місті. В результаті постав унікальний літературний та історичний пам’ятник, якому в мемуаристиці Другої світової війни належить почесне місце".

Неймовірно важлива, відверта, болісна книга, яку складно читати, але зробити це варто. Її авторка, прізвище якої залишається в таємниці, стала уособленням голосу жінки під час війни – чесно фіксуючи всі жахливі насилля, скоєні радянською армією в Берліні. Особливого значення, на жаль, вона набуває зараз, коли вся Україна й світ не можуть оговтатися від шоку через наругу російських окупантів над українськими жінками й дітьми на Київщині...

Переклад Роксоляна Свято

"Лінія термінатора", Тетяна Стрижевська; Видавництво Старого Лева

"Що може відчувати підліток, коли його життя змінюється в одну мить і він втрачає друзів, кохану дівчину, з якою навіть не встиг попрощатися, розкішне життя в рідному місті? Позаду — усе, що для нього важливе, попереду — невідомість. Борис Макаров через війну на сході України опиняється в Києві, куди тікають його батьки, які навіть не питали хлопця, чи хоче він їхати". Роман "Лінія термінатора" журналістки й письменниці Тетяни Стрижевської порушує дуже важливу тему: як почувається під час війни дитина, підліток, який через складний період дорослішання і так вважає, що він зі світом сам на сам?.. А що робити, коли, окрім цього, у твоїй країні триває війна?..

"Інтернат", Сергій Жадан; Meridian Czernowitz

"…Одного разу, прокинувшись, ти бачиш за вікном вогонь. Ти його не розпалював. Але гасити його доведеться й тобі…Січень 2015 року. Донбас. Паша, вчитель однієї зі шкіл, спостерігає, як лінія фронту неухильно наближається до його дому. Стається так, що він змушений цю лінію перетнути. Щоби потім повернутися. І для цього йому щонайменше потрібно визначитися, на чиєму боці його дім…".

Один з найразючіших українських романів про життя та війну написав у 2017 році Сергій Жадан. Головний герой "Інтернату" – 35-річний Паша, вчитель української мови на Донбасі. В розпал бойових дій він іде до місцевого інтернату, щоб забрати звідти племінника, але місто якраз залишає українська армія... Кут зору Жадана дуже людяний – він зображує звичайну людину, не відважного військового чи шляхетного волонтера, а простого чоловіка, який зовсім не готовий до війни, та попри це намагається залишатися людиною, ухвалювати правильні рішення і дбати про тих, хто поруч.

"Східний синдром", Юлія Ілюха; КСД

"Вони ніколи не зустрілися б, якби не війна на Донбасі. Гарячий вересень 2014-го звів разом адвоката-невдаху Васю, айтівця Макса та росіянку Таню, що втекла від чоловіка-садиста. У кожного – власна історія болючих втрат, яка штовхнула їх у бліндажі: Вася втікає в АТО від сварок з дружиною, Макс прагне помститися за вбиту наречену, а Таня мріє розпочати нове життя". Прекрасна, дуже реалістична книжка харківської письменниці Юлії Ілюхи розповідає, як і роман Жадана, про простих людей на війні, трьох друзів – та про їхні спроби повернутися з війни не тільки фізично, а й емоційно, почавши нове "мирне" життя...

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.