До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Жертви війни: фільми про зґвалтування Червоною Армією

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що тільки за перші два тижні квітня на "гарячу лінію" Офісу омбудсмена надійшло понад 400 звернень від громадян про випадки сексуального насилля з боку російських загарбників. За словами правозахисників, це лише вершина айсберга. Серед потенційних жертв сьогодні опинилися мільйони українців на тимчасово окупованих територіях – вже надходять повідомлення про зґвалтування з Херсонської, Запорізької та Харківської областей. На жаль, історія вже бачила подібну поведінку російських солдатів, про що навіть знято кілька важливих фільмів.

Кадр із фільму "Непорочні". 2016
"Безіменна – одна жінка в Берліні", 2008

"Безіменна – одна жінка в Берліні" – важливий фільм, що розкриває поведінку солдатів радянської армії наприкінці Другої світової війни. Він ґрунтується на автобіографічній книжці "Жінка в Берліні", яку написала німецька журналістка Марта Гіллерс.

Реклама
Кадр із фільму "Безіменна – одна жінка в Берліні", 2008

Розповідь ведеться від імені 34-річної німкені, яка чекає з фронту свого чоловіка. Навесні 1945-го до Берліна входять радянські солдати й жінка зазнає багаторазових зґвалтувань. Щоб вижити в цьому пеклі, вона ухвалює складне рішення – лягти в ліжко з радянським офіцером, щоб уникнути насилля з боку інших солдатів.

"Непорочні", 2016

"Непорочні" – французько-польська історична драма, розказана від імені молодої медсестри Червоного Хреста Матильди Больє, яка після закінчення Другої світової війни приїжджає до Польщі. Там вона знайомиться з монахинею найближчого монастиря, яка звертається до неї по допомогу.

Кадр із фільму "Непорочні", 2016

Виявляється, що кілька його послушниць завагітніли після зґвалтування радянськими солдатами. Деякі вагітні монахині відмовляються від ретельного огляду лікарем, вважаючи, що це порушить їхню обітницю цнотливості. Знайомство з цими дівчатами – лише початок складної історії, свідком якої стає Больє. Фільм знято за реальними подіями.

"Мовчазний сором", 2013

"Мовчазний сором" – документальний фільм про зґвалтування угорських жінок радянською армією. Уперше його було показано у 2013 році на кінофестивалі Угорського кіно в Лос-Анджелесі. Стрічка ґрунтується на спогадах мешканок Угорщини, яким на момент знімання було від 85 до 90 років.

Кадр із фільму "Мовчазний сором", 2013

За попередніми оцінками, від насильницьких дій російських солдатів постраждали від 400 000 до 800 000 жінок цієї країни, причому також були зафіксовані випадки групового зґвалтування й тортур. Наприклад, одна з героїнь фільму розповідає, що вона чинила опір відразу чотирьом солдатам, а друга згадує, як вони намагалися бути максимально непривабливими, щоб їх не чіпали. Але це також не допомагало.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.