До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 творів Шарлотти Бронте, які варто прочитати

Письменниця й поетеса Шарлотта Бронте, разом зі своїми сестрами Енн і Емілі, увійшла в історію світової літератури як авторка культових класичних творів. Почавши свій шлях під псевдонімом Каррер Белл, уже через два роки вона змогла розкрити своє справжнє ім’я й стала популярною авторкою в лондонських літературних колах завдяки своєму першому опублікованому роману "Джейн Ейр", який став не тільки її найзнаменитішою роботою, а й надбанням англійської прози. Які твори письменниці заслуговують не меншої уваги, розповідаємо в цьому матеріалі.

"Джейн Ейр"

Цей роман, безсумнівно, є однією з найкращих книг Шарлотти Бронте. Сюжет оповідає про життєвий шлях Джейн Ейр, включно з її дорослішанням і коханням до зрілого чоловіка містера Рочестера. Цей роман — еталон класичної літератури. Твір здійснив революцію в прозі й став першим романом, який зосередився на моральному й духовному розвитку свого головного героя за допомогою інтимної розповіді від першої особи. А самі події сповнені психологічної інтенсивності. Книга містить елементи соціальної критики, в основі якої лежить сильне почуття християнської моралі, і, на думку багатьох, вона випереджає свій час через індивідуалістичний характер Джейн і те, як роман підходить до тем класу, сексуальності, релігії та фемінізму.

Реклама
"Учитель"

Попри те, що "Учитель" — це перший роман Шарлотти Бронте, його опублікували лише через два роки після її смерті. Проте, йому вдалося стати однією з найпопулярніших робіт письменниці. Насамперед він прославився своїм бездоганним використанням оповіді. Вільям Крімсворт — головний герой цієї історії — дуже схожий на персонажа Джейн Ейр, втім, як і сам сюжет подібний до однойменного роману. Вільям сирота, який їде з Англії, щоб жити в Брюсселі (в основі сюжету — перебування авторки в Брюсселі, де вона вивчала мови). "Учитель" описує дорослішання героя, його особисті стосунки й кар’єру вчителя в школі для дівчаток.

"Шерлі"

Прекрасний соціальний роман, який оповідає про контрастне життя й характери двох його героїнь, — Кароліни Хелстоун, соромливої самотньої жінки, й Шерлі Кілдар, енергійної молодої леді, яка успадкувала маєток її сім’ї. Дія розгортається на тлі повстань луддитів у текстильній промисловості Йоркшира в 1811—1812 роках під час промислової депресії, що виникла внаслідок наполеонівських воєн. "Шерлі" — один з найунікальніших романів Бронте, що яскраво висвітлює різні соціальні проблеми.

"Повісті Ангрії"

У 1834 році Шарлотта Бронте разом зі своїм братом Бранвеллом створила уявне королівство Ангрію, про яке мала написати впродовж наступних п’яти років. П’ять "новелет" у цьому томі — останні з її ангрійських казок. Написані з погляду цинічного пліткаря Чарльза Тауншенда, вони пропонують іронічний портрет інтриг, скандалів і пристрастей аристократичного бомонду. З їхнім різноманітним характером персонажів історії дають змогу зазирнути в розум і творчі процеси молодої письменниці, якій судилося стати однією з найвизначніших романісток світу.

Листи Шарлотти Бронте

Попри прохання Шарлотти Бронте до її подруги Елен Нуссі спалити її кореспонденцію, схоже, що її волю було виконано не до кінця. У цьому виданні, заснованому на оригінальних рукописах, багато які конфіденційні й відверті листи письменниці опубліковано в повному вигляді. У цій збірці є все: від історій про божевільні пригоди до романтики.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.