До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 нових книжок про війну, які варто прочитати

Українці пройшли минулий рік із трагічними втратами, але набули незламності. Про те, як нас змінив цей рік, як страх і розгубленість межують із невтомною працею та боротьбою, як ми знаходимо сили жартувати, любити та жити — про все це рефлексують українські письменники у своїх нових книжках. П'ять важливих книжок, написаних та виданих вже після 24 лютого, шукайте в нашій добірці.

"Довга комендантська година", Андрій Кокотюха; Фабула

Реклама

Книгою "Довга комендантська година" Андрій Кокотюха розпочав свій новий цикл детективно-пригодницьких романів "Таймер війни", де події розгортатимуться у воєнні часи. Історія оповідає про українського офіцера Хмару, що боронив свою країну від самого початку військових дій на Донецькому та Луганському напрямках. Звісно, повномасштабне вторгнення він також зустрів на службі. Проте цього разу він — сам на сам із ворогом, адже розгадати задум диверсанта та ліквідувати його може лише Хмара. Та справа не видається простою, адже на службі купа зрадників, інформації мінімум, а серцем офіцер перебуває поруч зі своєю коханою, що опинилася на окупованих територіях. Але зволікати нема коли, таймер невтомно відраховує час…

"77 днів лютого. Україна між двома символічними датами російської ідеології війни"

Репортажне видання "77 днів лютого. Україна між двома символічними датами російської ідеології війни", створене журналістками українського медіа "Reporters", нагадає, що переживали українці з перших днів масштабного вводу російських військ. Кожна історія – болючий спогад, де страх і розгубленість межують із невтомною працею та боротьбою. Тут відображено події з різних регіонів України з перших вуст, зі своїми трагедіями та маленькими перемогами, а чисельні фотоілюстрації влучно доповнять згадки. Мемуари підштовхнуть до чергового усвідомлення цинізму, ницості та потворності ідеологічного апарату наших ворогів.

"Ніч була", Світлана Ткаченко; Видавництво 21

"Ніч була" — каже нам Світлана Ткаченко у назві своєї книги. Ніч, що докорінно змінила все. Разом із однією київською родиною читач пройде шлях складних виборів та рішень, метою яких було єдине – вижити. Переховування у бомбосховищі, виїзд з області під час окупації і за кордон, переосмислення власної ідентичності та намагання адаптуватися до нової реальності — круговерть, якої ніхто не хотів. Та саме в темні часи найкраще видно світлих людей, з якими не страшно рушати в будь-яку дорогу. Ця книга — своєрідний тревелог, сповнений болю й гіркоти, та разом з цим — надії та любові, що здатна перемогти усе.

"Йбн блд рсн", Мартін Якуб

"Йбн блд рсн" – літературний проект Мартина Якуба, що вирішив зібрати під однією палітуркою думки, рефлексії та лють 67 українських письменників та медійних особистостей. До збірки увійшли тексти різних стилів та жанрів: від оповідань до віршів. Та їх об’єднує терапевтичний ефект від читання, можливість розділити з кимось відчуття, що є спільними для усіх українців. Свої примірники кожен з авторів розіграв із благодійною метою – допомогти ЗСУ. В подальшому анонсовано друк додаткового накладу для широкого загалу, усі кошти з продажу якого також будуть розподілені адресно та серед фондів, що підтримують українських захисників.

"Відбій повітряної тривоги", Анастасія Нікуліна та Олександр Грехов; Vivat

Мистецький щоденник "Відбій повітряної тривоги" від письменниці Анастасії Нікуліної та художника Олександра Грехова — ілюстровані хроніки перших місяців після початку великої війни. Це видання-білінгва, яке стане чудовим подарунком для друзів-іноземців, аби наблизити їх до розуміння наших реалій та познайомити з нашою культурою. Тут кожен українець впізнає себе — власні сумніви, ненависть, нерозуміння та біль. Книга нагадає про незламність та вміння пристосуватися до будь-яких умов, про тернистий шлях та досвід, що вже за плечима. Про те, як ми вміємо гуртуватися, радіти дрібницям, жити з усіх сил.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.