До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

9 культових детективів, які має прочитати кожен

Детективи — ідеальний жанр для зимових канікул. Хороший детектив занурює з головою й не відпускає до останньої сторінки, а отже йому сміливо можна присвятити кілька вихідних днів. Ми зібрали добірку з дев’яти прекрасних представників жанру: тут і класичний детектив Аґати Крісті, і сучасні кримінальні романи, але прохідних книг точно немає.

"Вбивство у „Східному експресі"", Аґата Крісті

Аґата Крісті — визнана королева детектива, а її твори досі одні з найпродаваніших у світі. Наприклад, у рідній Англії вона найпопулярніша авторка після Вільяма Шекспіра. За своє довге життя письменниця встигла написати понад 70 детективів, тож вам точно буде що вибрати в її бібліографії. Зокрема, не можна не прочитати книжки "Вбивство у „Східному експресі"", екранізацію якого ви напевне бачили хоч раз у житті. Після цієї книги стає ясно, чому Аґата Крісті написала найкращі детективи у світі — вгадати, хто вбивця, в її детективах не так просто.

Реклама

"Ребекка", Дафна Дю Мор’є

Фото — КС-Букс

Книжка "Ребекка" Дафни Дю Мор’є вийшла друком у далекому 1938 році й відтоді неодноразово діставала звання найкращого детективного роману всіх часів. Якщо ви дивилися або хоча б чули про фільм Гічкока, то сюжет "Ребекки" вам знайомий. Це історія дівчини, яка зустрічає в Монте-Карло британського аристократа, на ім’я Максимілліан, — удівця, дружина якого загинула, катаючись на яхті. Героїня переїжджає до маєтку Максимілліана в Корнуеллі, де стикається з ворожим ставленням місцевої компаньйонки та слуг, і весь час відчуває в будинку дух загиблої дружини. Що буде далі, краще не розповідати — а прочитати.

"Талановитий містер Ріплі", Патриція Гайсміт

До списку 100 найкращих детективних романів усіх часів входить знаменитий нуар Патриції Гайсміт про Тома Ріплі — авантюриста, що мріє пробитися нагору й заради цього готовий навіть на вбивство. Роман 1955 року неодноразово екранізували, ну а одна з найкращих картин — режисера Ентоні Мінгелла з Меттом Деймоном у ролі містера Ріплі, що вийшла на екрани в 1999 році.

"Мала барабанщиця", Джон ле Карре

"Мала барабанщиця" — бестселер англійського письменника Джона ле Карре 1983 року. Про Ле Карре ви напевно чули — за свою кар’єру він написав понад 20 романів і вважається чи не найкращим автором шпигунських детективів у XX столітті. Головна героїня роману — молода актриса Чарлі — знайомиться з офіцером ізраїльської розвідки й допомагає йому зловити палестинського терориста. У 2018 вийшов однойменний серіал з Флоренс П’ю в головній ролі.

"Правда про справу Гаррі Квеберта", Жоель Діккер

Жоель Діккер — зірковий швейцарський автор і справжній майстер вишуканого, сучасного детектива. Дебютний роман "Правда про справу Гаррі Квеберта" (2012) приніс молодому письменнику запаморочливий, немов у кіно, успіх: книжка здобула Гонкурівську премію, Гран-прі французької академії, її переклали 30 мовами, а за англійський переклад автор отримав пів мільйона євро. Головний герой твору — молодий письменник Маркус Гольдман, який переживає кризу другого роману. У пошуках натхнення й поради він звертається до свого вчителя, знаменитого письменника Гаррі Квеберта — і раптово виявляється втягненим у детективну історію: Квеберта звинувачують у вбивстві 30-річної давнини, а Маркусу належить розслідувати справу.

"Кувала зозуля", Роберт Ґалбрейт

Фото – Yakaboo

Роберт Ґалбрейт — псевдонім Джоан Роулінг, під яким авторка саги про Гаррі Поттера пише легкі й захопливі детективи. "Кувала зозуля" 2013 року — її перший детектив, опублікувати який Роулінг мріяла багато років. Він починає серію книг про приватного детектива Корморана Страйка. У першій книзі детектив розслідує загадкове самогубство (нібито) моделі, на ім’я Лулу. У 2014 вийшло продовження історії про Корморана Страйка — "Шовкопряд", у 2015 — "Кар’єра лиходія", а у 2018 — "Убивчий білий", тож внесіть до свого списку книг на цей рік.

"У лісі", Тана Френч

Ірландська письменниця Тана Френч — одна з найсильніших письменників-криміналістів за версією New York Times і Guardian і блискучий майстер психологічного детектива. Серед її шанувальників — Стівен Кінг, а саму Френч називають новою Донною Тартт. "Людям пощастило, що в них з’явилася Тана Френч", — написав у твіттері Стівен Кінг у 2007 році, коли прочитав дебютний роман Френч "У лісі". Головний герой книги детектив Роб — у дитинстві пережив страшну травму: разом з друзями він пішов гуляти в ліс, його друзі безслідно зникли, а він нічого не пам’ятає про те, що трапилося. Через 20 років у цьому ж лісі знаходять убитою молоду дівчину, і Робу доведеться повернутися в минуле, щоб знайти винного.

"Гострі предмети" Ґіліян Флінн

Назва цієї книги вам може видатися знайомою — можливо, ви бачили однойменний серіал з Емі Адамс. "Гострі предмети" — дебютний роман американської журналістки Гіліян Флінн, який після свого виходу у 2006 дістав номінацію на премію Асоціації письменників-криміналістів, а його рецензентом (і шанувальником) став сам Стівен Кінг. Книга розповідає про репортерку Каміллу Паркер, яка вирушає до провінційного містечка, де виросла, щоб розслідувати справу про вбивство маленьких дівчат. Але таємниці, з якими вона там стикнеться, страшенно налякають і її, і читача. Книжка, яку цілком реально прочитати за один зимовий вечір, не відриваючись.

"Королівство", Ю Несбе

Якщо ви любите детективи, то точно знаєте ім’я Ю Несбе — найпопулярнішого скандинавського автора, світову популярність якому принесла серія детективів про брутального інспектора Гаррі Голе. У 2020 році вийшла його нова книжка "Королівство", яка не входить до циклу романів про Гаррі Голе. Ба більше, якщо ви звикли, що Несбе — це суцільно криваві вбивства й нуар, то здивуєтеся, прочитавши "Королівство", адже це зворушливий, людяний роман про сімейну драму, але не без детективної інтриги й кількох убивств, звісно. Описані в книжці події відбуваються в норвезькому місті Ус, загубленому високо в горах, а головні герої — брати Рой і Карл Опгарди, яких пов’язує спільна інтимна й незручна таємниця та кілька нещасних випадків, що сталися на слизькому Козячому повороті безпосередньо біля їхнього дому, до яких вони, можливо, причетні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.