До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книжка на вихідні: "Таємне місце" Тани Френч

Кожних вихідних редакція Vogue.ua вибирає книги, які нас вразили. Цього тижня це "Таємне місце" найяскравішої ірландської письменниці Тани Френч.

"Найбільш неймовірна таємниця в цьому світі – люди. Як ми живемо, як ми стаємо тим, ким ми є. В цьому є і лячна сторона, якщо в якийсь момент ми розуміємо, що здатні на більше, ніж думали. Це страшно, тому що насправді ми не знаємо самих себе". Тана Френч знає, про що говорить, – вона один з найсильніших письменників-криміналістів за версією New York Times і Guardian. Серед її шанувальників – майстер страшних історій Стівен Кінг, а саму Френч називають новою Донною Таррт. Але про все по порядку.

Реклама
Тана Френч, фото: New Yorker

Тана Френч народилася у Штатах, але росла у Франції, Італії і Африці. Уже в дорослому віці вибрала своїм домом Дублін. Перші 20 років кар'єри Тана Френч була професійною акторкою. Паралельно захоплювалася археологією. Під час однієї археологічної поїздки вона згадує, що була буквально заворожена лісом, поблизу якого вели розкопки. Під час них вона почала вигадувати в голові історію про трьох дітей, що граються у лісі, і потрапили в містичну історію. Через рік Тана Френч опублікувала свій дебютний роман "У лісі", який отримав премію Едгара Алана По, премію Irish Book і розійшовся по світу у тиражі 5 мільйонів копій. "Людям пощастило, що у них з'явилася Тана Френч", – написав у своєму Twitter-акаунті Стівен Кінг. Так Тана Френч стала зіркою. Це був 2007 рік.

"У лісі" став першим із серії детективів про забійний відділ дублінської поліції. Потім Френч випустить ще три книги, в яких двоє напарників розслідують таємничі вбивства. Анотація до "У лісі", права на екранізацію якої купила студія Sony, звучить так: "Детектив Роб Раян ніколи і нікому не розповідав про найстрашніші дні свого дитинства, коли двоє його друзів безслідно зникли в лісі, а самого його знайшли лише дивом. Він був весь заляпаний кров'ю і не пам'ятав абсолютно нічого. І ось тепер минуле повертається ... У тому ж лісі виявлено тіло вбитої дванадцятирічної Кеті Девлін – і Робу, разом з напарницею Кессі Меддокс доручено розслідувати цей злочин". Але головне в магічних і містичних історіях Френч, звичайно, не вбивства і не детективні деталі. Всі її книги про людей – про людей як загадки, які страшенно цікаво розгадувати.

.

Я почала знайомство з Таною Френч з її відносно свіжого роману "Таємне місце", який вона представила 2014 року. Ось що цікаво: я не з тих, хто кидається за новими детективами. Я люблю психологічні романи, Донну Таррт і Ханну Янагіхару, а "Таємне місце" відкрила з розрахунком на просто класну літературу. Так і сталося, і як тільки закрила книжку – зрозуміла, що це був детектив. По суті, Тана Френч дає своєму читачеві "два в одному": з одного боку, це класний і в міру містичний детектив, з іншого – зворушливий психологічний роман.

Дія книжки відбувається в багатому передмісті Дубліна в елітній школі для дівчаток Свята Кілда. Через дорогу працює школа для хлопчиків – і рік тому в ній сталося вбивство симпатичного 16-річного Кріса Гарпера, який крутив романи з більшою частиною дівчаток у Святій Кілді (це важливо). Його знайшли вночі з проломленою головою, презервативами в кишені (це теж важливо) і гіацинтами на грудях. Тоді детективи так і не знайшли вбивцю, але через рік на шкільній дошці оголошень (вона називається Таємне місце) з'являється фото Кріса зі зловісним написом "Я знаю, хто вбив його" – і поліцейські повертаються, щоб розібратися, що ж все-таки тут сталося. Детективи швидко звужують коло підозрюваних до 8 осіб – це дві групки дівчаток, що ворогують, (умовно їх можна розділити на розумних і красивих), і тут починається найцікавіше. У шкільному класі, який стає кімнатою для допитів, дівчатка розкриваються, та так, що й уявити собі було неможливо. У кожної був мотив, у багатьох є алібі – але що могло штовхнути багатих, благопристойних і розумних 15-річних дівчаток на вбивство? У детективів Антуанетти Конвей і її напарника Стівена Морана є всього день, щоб розібратися в тому, що відбувається у стінах цієї елітної школи, де директор так рівно тримає спину і така сприятлива, що від неї трохи нудить. Френч пише дуже жваво і яскраво (мабуть, тут відчувається її акторський досвід). Наприклад, сцени допиту дівчаток описані так, що ти їх виразно бачиш перед собою, буквально фізично відчуваєш, як вони поправляють волосся, закушують губи і смикають спідниці. І ось тут Тана Френч права: найбільша загадка у світі – люди.

Dublin Murders – новий серіал за мотивами книжок Тани Френч представлять вже 2019 року

Ці дві четвірки дівчат – тепер одні з моїх улюблених героїнь у сучасній літературі. Я закохалася в кожну і вдячна Тані Френч за те, що вона їх вигадала – а, може, підгледіла? "Таємне місце" – звичайно, історія не про вбивство, а про дружбу, і цю дружбу Френч малює так, що без сліз цю книгу не прочитати. Роман Тани Френч порівнюють з "Таємною історією" Донни Таррт: і там, і там убитий хлопчик, і там, і там в центрі історії опиняються дівчатка, і там, і там – неймовірна історія про дорослішання. Сама Френч каже, що обожнює Донну Таррт, а ще – Агату Крісті і Стівена Кінга.

Текст: Дарія Слободяник

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.