До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 захопливих квір-романів, які варто прочитати кожному

Історія квір-літератури довга й цікава. Від Сафо до Андре Жида, багато великих авторів зображували у своїх текстах особистий досвід. Це не завжди було легко: часто історію доводилося читати між рядків, тому що письменники побоювалися суспільного осуду.

У нашому списку — сім великих квір-романів, починаючи від культової книги "Орландо" Вірджинії Вулф до роману "Барва пурпурова" володарки Пулітцерівської премії Еліс Вокер.

Реклама

"Орландо", Вірджинія Вулф, 1928

Деякі романи — це відповіді на складні запитання, інші прагнуть закарбувати певну історію: культурну, індивідуальну, реті — це зворушливі любовні листи. "Орландо" видатної Вірджинії Вулф — усе вищезгадане водночас. У 1922 році Вірджинія Вулф познайомилася з письменницею Вітою Секвілл-Вест, з якою згодом у неї зав’язалися романтичні стосунки. Віта допомогла письменниці впоратися з депресією й повірити в себе, а Вулф увічнила її образ у своєму експериментальному романі "Орландо", опублікованому 1928 року. Його сюжет охоплює період у 350 років: першу половину цього строку головний герой Орландо проживає чоловіком, а другу — жінкою. Це легке читання, сповнене гумору й тепла, а також справжній лікнеп з питань гендеру та сексуальності.

"Кімната Джованні", Джеймс Болдвін, 1956

"Кімната Джованні" — емоційний роман американського письменника й борця за права людини Джеймса Болдвіна. Він розповідає про короткий спалах пристрасті між американцем Девідом та італійцем Джованні. Розповідь у книзі триває за принципом флешбеку від імені Девіда. Той розповідає про випробування, що випали на долю їхньої з Джованні любовної інтриги, і водночас накидає складну історію війни із самим собою. Цей надзвичайно яскравий роман демонструє, якими жахливими можуть бути наслідки сорому й ненависті до себе.

"Не тільки апельсини", Джанет Вінтерсон, 1985

У 1980-х роман молодої письменниці Джанет Вінтерсон "Не тільки апельсини" став великою подією. У книзі Вінтерсон, що виросла в місіонерській громаді, розповідає про своє дитинство й трагічне перше кохання. "Людям подобається відокремлювати сторителінг, який начебто не є фактом, від історії, яка є фактом. Вони роблять це, щоб знати, у що вірити, а в що не вірити", — пише авторка. Дебют Джанет Вінтерсон заснований на її власному досвіді дорослішання (почуваючись лесбіянкою, вона росла в названій сім’ї п’ятидесятників) і будується навколо релігійних текстів, на яких вона виховувалася. Це блискучий роман про виховання, його наслідки, про зароджуване кохання й про те, як легко його зруйнувати. Якщо сподобається, прочитайте мемуари Вінтерсон 2011 року, які вже в назві ставлять питання руба: "Навіщо бути щасливим, коли ви можете бути нормальним?".

"Барва пурпурова", Еліс Вокер, 1982

Події роману відбуваються в Джорджії в 1930-ті, де процвітає дискримінація, особливо стосовно темношкірих жінок. Роман написаний у вигляді листів головної героїні Селі, адресованих її сестрі Неті і Богу, й описує суворі реалії аб’юзингу, жінконенависництва й расизму. З появою в книзі нової героїні, співачки Шуг Ейвері, у ній з’являється любовна історія, у якій насолода й пристрасть взаємні, а жіноча солідарність приносить велику втіху. У 1983 році Еліс Вокер отримала за роман Пулітцерівську премію, а пізніше книгу екранізував Стівен Спілберг. Фільм "Барва пурпурова" з Вупі Голдберг у головній ролі був номінований на 11 премій "Оскар".

"Керол", Патріція Гайсміт, 1952

Перша назва цього роману — "Ціна солі". Натхнена образом білявки в норковій шубі, яку вона зустріла під час роботи в Macy's (і під впливом стосунків з Вірджинією Кент Кетервуд), Патріція Гайсміт створила любовну історію, сповнену еротики. Книга розповідає про роман і непрості стосунки юної Терези, що працює продавчинею в універмазі, з домогосподаркою Керол, виснаженою розлученням. Для 1950-х роман був по-справжньому новаторським. Нещодавно ця історія пережила ренесанс завдяки стильному фільму Тодда Гейнса з Кейт Бланшетт і Руні Марою в головних ролях.

On Earth We're Briefly Gorgeous, Оушен Вуонг, 2019

Молодий письменник Оушен Вуонг народився на рисовій фермі поблизу Хошиміну в змішаній родині: його бабуся в’єтнамка, а дід — американський солдат. Родині довелося тікати з В’єтнаму, і нині Оушен живе в Штатах. У його дебютному романі чудово все: мова, сюжет і пристрасть, з якою він написаний. Це автобіографічна книга: Оушен описує своє дитинство, першу закоханість — у Тревора, сина тютюнового фермера, втечу з В’єтнаму. Роман написаний у формі листа до матері, яка не може його прочитати; він дуже тонкий, ліричний і поетичний. Прочитайте обов’язково!

"Після параду", Лорі Остлунд, 2015

Дебютний роман американського автора Лорі Остлунда "Після параду" присвячений історії чоловіка, який кидає свого багаторічного партнера в Нью-Мексико для трагікомічної подорожі вглиб таємниць свого дитинства, що пройшло на Середньому Заході. Чуйний, щирий і сором’язливий, сорокарічний Аарон Енглунд давно втік зі свого рідного міста на Середньому Заході, але все ще почувається ізгоєм. Проживши 20 років під крилом свого старшого бойфренда Волтера, Аарон нарешті вирішує, що пора взяти долю у свої руки. Він переїздить до Сан-Франциско, але бачить, що справжня свобода не прийде, поки він не примириться зі своїми спогадами про дитинство. "Після параду" — приголомшлива книга, яка точно описує, що таке любов, самотність і відчуження.

За матеріалами Vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.