До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 книжок, які ми будемо читати цієї весни

Цієї весни українські видавництва підготували кілька дійсно блискучих новинок: це книжка-портрет культової інтелектуалки XX століття Сьюзен Зонтаґ, мемуари Памели Андерсон, нова книжка Елізабет Ґілберт, а також довгоочікуваний роман української письменниці Євгенії Кузнєцової, авторки чудового роману "Спитайте Мієчку".

"Я згодна. Як одна жінка, яка не вірила у шлюб, таки вийшла заміж", Елізабет Ґілберт; Видавництво Старого Лева

Реклама

У своїх романах одна з найвідоміших письменниць у світі, завжди дотепна та мудра Елізабет Ґілберт ("Місто дівчат", "Природа всіх речей", "Їсти, молитися, кохати") досліджує, що означає бути жінкою в сучасному світі. Українською виходить її роман 2020 року "Committed. A love story", який у перекладі отримав чудову назву "Я згодна. Як одна жінка, яка не вірила у шлюб, таки вийшла заміж". У романі, що став продовженням історії, розпочатої в "Їсти, молитися, кохати", Ґілберт із гумором "шукає для себе відповіді на одвічні питання про стосунки, намагаючись змиритися зі складним інститутом шлюбу". Висновки, яких вона дійде, доволі неочікувані і не такі романтичні, як може здаватися з назви.

"Навіки Токіо", Еміко Джин; Vivat

Еміко Джин — молода письменниця з Вашингтона, чиї романи в жанрі young adult (підліткова література) вже встигли полюбитися Різ Візерспун, яка радить їх до прочитання у своєму книжковому клубі, а також очолити рейтинги Cosmopolitan, Entertainment Weekly, Boston Public Library та інших видань.

"Навіки Токіо" — дебютний роман Еміко Джин 2021 року: кмітливий, смішний, сучасний. Героїня цієї історії — Ідзумі Танака, або ж просто Іззі, яка ніколи не почувалася на сто відсотків своєю в тихому містечку на півночі Каліфорнії. Та Іззі й гадки не мала, що її батько — принц-спадкоємець Японії, а сама вона — справжнісінька принцеса. Приголомшена цим відкриттям, Іззі вирушає до Японії, щоб нарешті побачити батька та батьківщину. Однак Іззі розуміє, що тепер на неї чекає не тільки красиве життя, а й необхідність дотримуватися тисячолітніх традицій та звичаїв...

"Зонтаґ. Життя і творчість", Бенджамін Мозер; "Видавництво Анетти Антоненко"

У найближчі місяці на нас чекає справді особливий реліз: у "Видавництві Анетти Антоненко" виходить книжка про життя і творчість інтелектуалки, письменниці, критикині Сьюзен Зонтаґ. Американський журналіст Бенджамін Мозер працював над нею понад сім років — зрештою вона принесла йому Пулітцерівську премію в номінації "Біографії" (2020) та ще з десяток нагород.

"Зонтаґ: Життя і творчість" — це насамперед книжка-портрет, яка намагається знайти відповіді на запитання, в чому таємниця цієї унікальної жінки і як люди стають геніями? Працюючи над біографією, автор створив цілісну картину з розповідей понад 600 людей (з різних куточків світу — від Мауї до Стокгольма, від Лондона до Сараєво), а також сучасників, друзів і рідних, які вперше публічно розповіли про стосунки із Сьюзен. Серед них Енні Лейбовіц, яка була разом із Зонтаґ 15 років до її смерті в 2004-му.

Над українським перекладом видання працювала Наталія Климчук.

"Світло днів", Джуді Баталіон; #книголав

В 2007 році письменниця та редакторка Джуді Баталіон працювала у Британській бібліотеці, досліджуючи історії єврейських жінок під час Другої світової війни. Там вона випадково натрапила на написаний ідишем есей "Жінки в гето", який розповідав про сміливих та відчайдушних єврейських дівчат і жінок, які ховали револьвери у плюшевих ведмедиках, підкуповували нацистів віскі та тістечками і підривали німецькі потяги з постачанням... Цей есей став натхненням для книжки Баталіон "Світло днів", що розповідає унікальні історії про жінок, які допомогли перетворити єврейські молодіжні групи у Польщі на осередки опору у боротьбі з нацистами.

"Світло днів", що розповідає історії, про які світ звик мовчати, стала однією з найкращих книжок 2021 року: очолила рейтинг бестселерів New York Times, отримала Національну єврейську книжкову премію та Канадську єврейську літературну премію, була перекладена на 22-ма мовами і найближчим часом буде екранізована студією Стівена Спілберга.

"Дивовижний світ Хаяо Міядзакі", С'юзан Нейпір; Bookchef

Видання, яке занурює нас у незвичайне життя та творчість геніального японського режисера Хаяо Міядзакі, автора культових мультфільмів "Мандрівний замок", "Мій сусід Тоторо" та "Віднесені привидами". У книзі йдеться про становлення аніматора, формування його життєвих і громадянських принципів, які він переніс і в свої роботи. Авторка досліджує та розкриває ідею кожного з його знаменитих аніме, розповідаючи про життєві події, які вплинули на створення того чи іншого сюжету, та подорожує світом дитинства відомого режисера.

"Love, Pamela", Памела Андерсон; Headline Publishing Group

"Love, Pamela" — багатошарові і щирі мемуари суперзірки Памели Андерсон, в яких вона розповідає "справжню історію дівчини з маленького містечка, яка заплуталася у власних мріях". Книжка веде читача через останні 30 років, з її дитинства у 1980-ті на острові Ванкувер, де сором'язлива дівчинка, переживаючи непрості стосунки з батьками, росла в самотності, вигадуючи собі друзів та ігри, через 90-ті роки, перший модельний успіх, зйомки для обкладинок Playboy, серіал "Рятівники Малібу" до особистих трагедій, скандалів та, власне, віднайдення себе, зокрема у мистецтві та літературі.

"Драбина", Євгенія Кузнєцова, Видавництво Старого Лева

Довгоочікувана нова книжка української письменниці Євгенії Кузнєцової, чий дебютний роман "Спитайте Мієчку" 2021 року — щемка родинна історія про жінок кількох поколінь — припав до душі багатьом читачам.

Події відбуваються в наш час в Іспанії. Толік щойно здійснив головну мрію свого життя: купив будинок, де все буде так, як хоче лише він, та ще й за чотири тисячі кілометрів від усієї своєї надокучливої родини. Однак війна перевернула все, і на голову йому звалилися мама, одноногий дядько, далека родичка зі своїм слинявим песиком, сестра з депресивною подругою і навіть котячі свекруха й невістка...

"Воєнний стан"; Meridian Czernowitz

"Воєнний стан" — важлива антологія, під обкладинкою якої (на ній зображена робота Матвія Вайсберга "Янгол ЗСУ") зібрані 50 текстів українських інтелектуалів, письменників, режисерів, що осмислюють російсько-українську війну. Серед авторів видання — найвизначніші люди України: Сергій Жадан, Софія та Юрій Андрухович, Віталій Портніков, Оксана Забужко, Ірина Цілик, Тайра. Книжка також вийде англійською, чеською, іспанською та іншими мовами.

Передмову до видання написав генерал Валерій Залужний.

"Книга Love 2.0. Любов і війна"; #книголав

"Книга Love 2.0. Любов і війна" — збірка поезій 50 українських авторів, серед яких і наші сучасники, і класики. Їх об'єднує спроба осмислити війну в парадигмі любовних почуттів: це і виклики, які постають перед коханням під час війни, і більш широке розуміння теми — наприклад, поезія про те, що любов здатна допомогти пережити найтрагічніший досвід.

До збірки увійшло 89 творів, деякі з них написані авторами, які служать в ЗСУ та перебувають на фронті — і продовжують писати, фіксуючи те, якою є любов у воєнний час, розповідають у видавництві. Серед авторів — Юрій Іздрик, Артем Полежака, Катерина Бабкіна, Дмитро Лазуткін.

"Як начинити гадюку салом", Олександра Фідкевич; #книголав

Олександра Фідкевич — директорка та "сірий кардинал", як її називає українська преса, проєкту відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка, яка, власне, допомагала Клопотенкові побудувати бізнес-імперію. У своїй книзі Олександра Фідкевич розповідає, з чого починати розвиток власної справи, як стати професійним продюсером та заробляти на творчості. Актуальна, практична, наповнена покроковими порадами книжка, яка стане в нагоді тим, хто тільки мріє про власну справу або вже на шляху до втілення мрії.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.