До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Золота епоха: все, що потрібно знати про фільм "Вавилон"

Золота епоха Голлівуда, Бред Пітт та Марго Роббі – у новій стрічці від автора "Ла-Ла Ленду" Дам'єна Шазеля.

Про ідею фільму

"Вавилон" – довгоочікувана стрічка режисера Дам'єна Шазеля, який 2017 року отримав "Оскара" за "Ла-Ла Ленд". Як і його попереднє кіно, новий фільм Шазеля досліджує творчий світ – цього разу це Голлівуд 1920-х років. Події відбуваються на зламі кіноепох, коли на зміну німому кіно приходить кіно звукове, а Шазель досліджує злет та падіння популярних голлівудських акторів, що мають пристосуватись до нового часу.

Реклама

"Вавилон"
"Вавилон"

Епічному фільму – епічний акторський склад: у новій стрічці Шазеля Бред Пітт утілює роль зірки німого кіно Джона Гілберта (у фільмі він названий як Джек Конрад) — реальної особистості, одного з найвідоміших акторів тієї епохи, Марго Роббі грає Неллі Ларой, справжню ікону та секс-символ бурхливих 1920 років. Також у кадрі – Тобі Магвайр, Олівія Вайлд, Дієго Кальва.

Перші думки про "Вавилон" з’явились у режисера ще 2009 року, коли йому було 24. Робота над фільмом розпочалася у 2018-му. Цікаво, що для натхнення Шазель влаштовував невеликі приватні покази старих голлівудських фільмів – команда дивилась кіно на 35-міліметровій плівці, аби надихнутись енергію золотої епохи Голлівуда.

Кого саме грає Бред Пітт

Бред Пітт перевтілюється в легенду німого кіно Джона Гілберта – у фільмі ім’я героя змінено на Джека Конрада. 20-ті роки ХХ століття пройшли саме під знаком Гілберта, адже він грав у найпопулярніших стрічках того часу – "Серце гір", "Слуга в будинку", "Людина гір", – і мав романи з найвідомішими жінками того часу: Гретою Гарбо та Марлен Дітрих. І якщо на 20-ті роки припала його слава, то вже у 30-х відбувся занепад кар’єри Гілберта, і саме це показано у фільмі.

Ми вперше зустрічаємо Джека Конрада (Бред Пітт), коли він прибуває на вечірку зі своєю дружиною Іною (Олівія Вайлд). Джек згадує Джона Гілберта, Дугласа Фербенкса та Рудольфа Валентіно, культових персонажів епохи німого кіно.

Герой Пітта – справжня кінозірка. Помітно, що натовп його обожнює. Кожен хоче перекинутись словом або хоча б вхопити погляд найвідомішої людини Голлівуда.

Щоб зіграти зірку німого кіно, Пітт також провів власне дослідження. "Я багато вивчав, дивився Гілберта, Фербенкса та Валентіно. У цих виставах є справжня чарівність, — каже Пітт. — У німих фільмах не було діалогів, на які можна було б покладатися, тому гра акторів має свій стиль, який відрізняється від того, що ми маємо зараз".

Як відтворили Голлівуд 20-х років: костюми та декорації

"Вавилон" пропонує глядачеві справжню одіссею – подорож до розкішного Голлівуда, наповненого гламурними вечірками з танцями у басейна, розкішними нарядами та сексом. Голлівуд у фільмі – це вільне та розкуте місце, яке буквально за декілька років перетворюється з невеличкого селища на центр світу, куди прагнуть потрапити всі й кожен. Створити цей світ режисеру допомогли художниця-постановниця Флоренція Мартін та художниця з костюмів Мері Зефрос.

Так, команді вдалося зняти деякі сцени в історичних голлівудських будівлях 100-річної давнини: в кінотеатрах, створення яких ініціював Чарлі Чаплін, та особняках голлівудських зірок. Зокрема, сцену вечірки Херста знімали у старому будинку відомого режисера та хореографа, який працював над стрічками "42 вулиця", "Уся банда в зборі" та іншими. Це розкішна історична будівля із фресками та розмальованими вручну ангелами. "Старомодне багатство", як називає це режисер.

"Наші художниці зіткнулися з божевільним викликом у цьому фільмі: не просто відтворити Лос-Анджелес того часу, але й відтворити кожну студію", — каже Шазель. "І в рамках цього ми відтворювали кожну з декорацій вигаданого фільму, тож у цій стрічці ви побачите декорації в декораціях".

У пошуках натхнення та інформації художниця звернулася до архівів History for Hire — музею в Лос-Анджелесі, присвяченого мистецтву бутафорії в кіно. Це простір з неймовірною бібліотекою, наповненою книгами про освітлення та камери, а також про те, як створювали декорації у 1920-х роках.

Одягти голлівудських зірок випала задача Мері Зефрос, художниці, яка працювала над стрічками Шазеля "Перша людина" та "Ла-Ла Ленд". Її задачею було розробити гардероб, який нагадував би про минулу епоху, але водночас і був позачасовим. Це один з наймасштабніших проєктів художниці, адже вони з командою вручну зробили костюми для 250 артистів та тисячі статистів.

"Це той тип фільму, у якому герої здебільшого визначають себе через те, у що вони одягнені", — каже Шазель. 250 акторів неодноразово змінювали вбрання, тож команда створила близько 7000 костюмів. За словами художників, це найбільша кількість одягу, яку вони будь-коли робили для фільму. Чи варто додавати, що "Вавилон" вже вважається одним з головних фаворитів оскарівських перегонів?..

"Вавилон" виходить в український прокат 19 січня

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.