До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Володимир Зеленський виступив на відкритті Каннського кінофестивалю

17 травня відкрився ювілейний Каннський кінофестиваль. На знак підтримки України дирекція фестивалю запросила виступити на відкритті президента України Володимира Зеленського. Президент розчулив гостей церемонії відкриття до сліз, процитувавши відомий монолог Чарлі Чапліна зі стрічки "Великий диктатор" та провівши аналогії з іншими стрічками світового кіно.

"Кіно мовчатиме чи буде говорити?.. Наші міста зруйновані не віртуальною графікою. Багато українців стали Гвідо й намагаються пояснити дітям, чому доводиться ховатися в підвалі. Багато українців стали такими, як Альдо Рейн. Земля нашої країни вже пошматована тисячами окопів. Звичайно, ми й далі битимемося. І в нас немає іншої альтернативи, ніж виборювати свободу. І я впевнений, що диктатор програє.

Реклама

Але мають прозвучати слова, як у 1940-му. Прозвучати з усіх екранів вільного світу. Потрібен новий Чаплін, який доведе й зараз, що кінематограф перестав бути німим"

Великий диктатор Чарлі Чапліна не знищив тоді реального диктатора. Але завдяки йому кінематограф перестав бути німим. Німим в усіх сенсах цього слова. Кіно говорило, і це був голос майбутньої перемоги свободи. Вже тоді, у 1940 році. Коли з екранів прозвучало: "Людська ненависть пройде, і диктатори помруть, і влада, яку вони забрали в людей, повернеться до людей. І поки люди вмирають, свобода ніколи не загине…"

Також президент України нагадав світові про жахливу статистику цієї війни: 229 дітей були вбиті під час повномасштабного вторгнення, 500 тисяч українців депортовані в росію, а десятки тисяч – перебувають у фільтраційних таборах. Зал аплодував Володимиру Зеленському стоячи.

Про українські фільми, які цьогоріч братимуть участь у Каннському фестивалі, читайте на нашому сайті.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.