До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому Тімоті Шаламе — ідеальний Віллі Вонка

Перший трейлер фільму "Вонка" з Тімоті Шаламе в головній ролі вийшов у липні 2023 року. Протягом тих двох із половиною хвилин актор запропонував глядачеві перший погляд на інтерпретацію класичної історії Роальда Даля. Довгоочікуваний фільм, який розповідає про молодого Віллі Вонку, що робить перші кроки в кондитерській індустрії й бореться з "шоколадною мафією", — став ще однією влучною роботою в акторському доробку Шаламе.

Реклама

Поки фільм не вийшов у прокат, суспільство висловлювало стурбованість тим, що новий фільм про культового шоколатьє ніколи не зможе зрівнятися з власною спадщиною, зокрема, з попередніми версіями історіями про Віллі Вонку. Більшість прихильників класичних стрічок вважали, що Шаламе не володіє виразною дивакуватістю, яку його попередники, Джин Вайлдер та Джонні Депп, принесли до своїх персонажів. Дехто навіть вважав, що ця роль якось заплямує кар'єру й самого Шаламе. Чимало "критиків" пророкували провал фільму, задовго до того, як він навіть отримав шанс довести протилежне.

У цих судженнях і полягає сенс цифрової епохи, в якій ми живемо сьогодні: парасоціальні стосунки. Ми бачимо, як наші улюблені актори та музиканти оголюють свої душі на екрані або вливають свої серця в музику. Ми спостерігаємо за їхнім життям в Instagram чи інших соціальних мережах. Ми припускаємо, що знаємо їхні політичні вподобання, подробиці їхнього особистого життя та навіть те, що вони замовлять у ресторані, а все тому, що вони час від часу вони дають нам зазирнути у своє життя. Ми припускаємо, що Шаламе ніколи не візьме на себе роль, яка не калібрована під його творчість. Ми розчаровуємося, коли наші улюблені знаменитості нагадують нам, що вони справжні люди, а не просто персонажі, яких ми створили в голові.

І іноді ці нав'язливості проявляються в щось темніше і таємничіше. Наприклад, реакція прихильників Шаламе на його стосунки з Кайлі Дженнер: вони виявилися шоковані та обурені стосунками знаменитостей. Twitter був розгублений, коли дізнався, що їхній молодий талановитий хлопець може бути романтично пов'язаний з однією з найконтроверсійніших та найпопулярніших жінок сучасності, а не, скажімо, з якоюсь богемною та незвичайною дівчиною. Чому це настільки немислимо? Фанати Тімоті Шаламе невпинно проєктують свої фантазії на нього — і розчаровуються, коли він їх не виправдовує і робить щось абсолютно протилежне. Можливо, обожнювання знаменитостей є, зрештою, відображенням епідемії самотності, завдяки чому ті з нас, хто виріс в Інтернеті та в очах популярної культури, бачать знаменитостей як друзів і не розуміють суть справжньої соціальної взаємодії з ними.

Останні пару років були знаковими для 27-річного актора. Він зіграв канібала разом з Тейлором Расселом у фільмі Луки Гуаданьїно "Цілком та повністю", гідно зобразив Лорі в "Маленьких жінках" ҐретиҐервіг, він єдиний актор, який колись знявся у п'яти фільмах, що були номіновані на премію "Оскар" до його 27 років. Шаламе також був першим чоловіком, який з'явився на обкладинці британського Vogue в жовтні 2022 року і є одним з небагатьох амбасадорів Chanel в історії французького модного Дому.

І все-таки в розпал кар'єри Шаламе тривають дебати навколо "Вонки". Чому він, відомий своїм неймовірним талантом, не може зіграти у мюзиклі? Він яскраво блищав як хлопець Дженніфер Лоуренс в комедії Адама Маккея "Не дивися вгору", і ми, безумовно, знаємо про його подвиги на YouTube під час навчання в Лагуардії. Для режисера Пола Кінга Шаламе був єдиним кандидатом для ролі Вонки, особливо після того, як він побачив відео 16-річного "ЛілТіміТіма", який читав реп НікіМінаж у школі на YouTube. На світовій прем'єрі фільму в листопаді 2023 року Шаламе уточнив Vogue, що ці знакові відео "начебто" допомогли йому отримати роль.

Зрозуміло, сам фільм — це відхід від доволі драматичного стилю Шаламе. "Вонка" — це веселий, співочий, розтанцьований, дивакуватий "супутник" до улюбленої версії фільму з Джином Вайлдером 1971 року. Його втілення Вонки є чудовим, яскравим й ідеально врівноваженим поряд з іншими героями. У фільмі є моменти, де ви не можете не захоплюватися Віллі та його чистою уявою.

Чи планував Шаламе це, чи ні, але роль Віллі Вонки — це можливість по-новому подивитися на нього як на актора, хоча й не скажеш, що він цього потребує. Для багатьох дітей це буде їхнє перше знайомство з легендарним шоколатьє Роальда Даля та їхнє перше побачення з Шаламе. До цього фільму вони не знатимуть про Шаламе, як канібала чи пустельного воїна. Він просто буде хлопцем, який робить шоколад. "Для мене було неймовірною радістю працювати над проєктом, який матиме молоду й нецинічну аудиторію. Ось чому мене привабив цей фільм, — сказав актор раніше Vogue. — У час і клімат інтенсивної політичної риторики, коли світ постійно оповивають погані новини, ми сподіваємося, що цей фільм стане "шматочком шоколаду" для кожного глядача".

За матеріалом vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.