До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Суперсила": на Берлінале показали фільм Шона Пенна про український спротив

На Берлінському кінофестивалі відбулася довгоочікувана прем'єра документальної стрічки "Суперсила" — це розповідь Шона Пенна про російсько-українську війну та про президента України Володимира Зеленського. Нагадаємо, що робота над фільмом розпочалась ще наприкінці 2021 року, до повномасштабного вторгнення, проте перебування Шона Пенна в Києві 24 лютого, в день початку "великої" війни, зробило його безпосереднім свідком подій та перетворило документальну стрічку на емоційну розповідь голівудського актора та режисера про країну героїчних людей.

Реклама

Нагадаємо, що оскароносний актор Шон Пенн відомий своєї громадською діяльністю та політичним активізмом. Як журналіст він досліджував ситуацію в Ірані та Іраку, робив інтерв'ю з кубинським революціонером Раулем Кастро, брав участь у ліквідації наслідків урагану Катріна тощо. Наприкінці 2021 року Шон Пенн разом з режисером та продюсером Аарон Кауфманом розпочав знімання фільму про війну в Україні, аби розповісти світові правду про російське вторгнення на Сході. 24 лютого Шон Пенн перебував у Києві, ставши свідком початку повномасштабної війни.

У фільмі показано, як зранку цього дня Шон Пенн зустрічається з президентом і записує кількахвилинну розмову, намагаючись зрозуміти, навіщо росія розпочала повномасштабну війну. "Вони нас ненавидять, вони хочуть, аби ми всі вмерли", — емоційно відповідає Володимир Зеленський.

Кадр з фільму "Суперсила"
Кадр з фільму "Суперсила"

Саме президент України — головний герой фільму "Суперсила". Шон Пенн досліджує перевтілення Володимира Зеленського: як популярний комедійний актор в один день стає президентом країни, майже повторюючи історію свого героя Голобородька в серіалі "Слуга народу". Також стрічка показує шлях, який пройшла Україна за останні роки: у фільмі розповідається про Революцію гідності, зміну влади, окупацію Криму і початок війни у 2014 році.

Якою є сучасна Україна, чому росія намагається її знищити, як народжується неймовірний спротив українців — про все це Шон Пенн розпитує своїх героїв: міністра закордонних справ Дмитра Кулебу, керівника офісу президента Андрія Єрмака, мера Києва Віталія Кличка, військових, волонтерів і звичайних українців.

Більшість знімань проходили у Києві — зокрема, Пенн знімає Київ майже одразу після масованих ракетних обстрілів, показує, серед іншого, вщент зруйновану квартиру в центрі Києва, в одному з ЖК неподалік Лук'янівки. Також команда стрічки відправляється на передову, щоб поговорити з військовими — зокрема, в Сєвєродонецьк. За цей рік Шон Пенн шість разів побував в Україні та захопився Україною — це одразу помітно у фільмі.

На прем'єрі в Берліні була присутня вся команда, яка працювала над стрічкою в Україні. Серед них і співачка Тіна Кароль, яка стала авторкою музики для "Суперсили". Напередодні берлінської прем'єри Шон Пенн влаштував закритий показ стрічки в Києві.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.