До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про фільм "Банші Інішерина" — один з головних фаворитів "Оскара-2023"

Нова стрічка ірландського режисера Мартіна Макдонаха "Банші Інішерина" ключовий номінант на "Оскар", адже має одразу 9 (!) номінацій на премію, зокрема в категоріях "найкращий фільм" та "найкраща режисура". Що варто знати про новий фільм від автора культової картини "Залягти на дно в Брюґґе" читайте в нашому матеріалі.

Події стрічки відбуваються 1923 року, під час Громадянської війни в Ірландії, на маленькому острові Інішерин. Головні герої — старі друзі, музикант Колм (Брендан Глісон) та пастух Патрік (Колін Фаррелл). Якось Колм каже, що більше не хоче товаришувати з Патріком, адже той, хоч і милий, і його люблять жителі острова, виявляється надто "нудним" для Колма, який вирішив присвятити решту свого життя написанню музики та взагалі займатися тим, чим його запам’ятають (а не сидінням у пабі з давнім другом).

Реклама

Патрік розгублений, адже він втратив чи не найближчу людину у своєму житті. Він намагається вибачитись перед другом, не розуміючи навіть, за що, та налагодити стосунки, але Колм ставить Патріку ультиматум: щоразу, коли Патрік турбуватиме його або намагатиметься з ним поговорити, Колм відрізатиме собі один із пальців лівої руки ножицями для стрижки овець...

Щоб зрозуміти сюжет цього дивного фільму, треба знати про його автора Мартіна Макдонаха трохи більше. Ірландець Мартін Макдонах – майстер чорного гумору та чудовий оповідач. Герої його п'єс і сценаріїв – маргінали, диваки. Без жодного поруху він змішує у своїх фільмах в убивчий коктейль смішне й трагічне, сміється над усім і всіма – і все це з абсолютно серйозним обличчям. Макдонах зробив собі ім'я насамперед як драматург, адже його п'єси знають і ставлять у всьому світі, а сам режисер – лауреат найважливішої в театральному світі премії "Тоні".

2005 року він зняв дебютний фільм – короткометражну стрічку "Шестизарядний", яка одразу отримала "Оскара". 2008-го презентували фільм "Залягти на дно в Брюґґе" – трагікомедію з Коліном Фарреллом та Брендоном Глісоном в ролі дивакуватих кілерів. У 2018 році він отримав "Оскар" за драму "Три білборди під Еббінґом, Міссурі" – про жінку Мілдред (Френсіс Мак-Дорманд), яка вкрай обурена тим, як неквапливо місцева поліція розслідує вбивство її дочки-підлітка, тож вирішує розібратись із цією справою самостійно.

"Залягти на дно в Брюгге"

У своєму новому фільмі Макдонах звертається до свого найулюбленішого дуету акторів — Коліна Фаррелла та Брендана Глісона. Як і в "Залягти на дно в Брюґґе", що був натхнений "Кримінальним чтивом" Тарантіно, улюблені актори Макдонаха знову грають диваків, але цього разу в центрі фільму саме їхні непрості стосунки. "БаншіІнішерина" — фільм про дружбу та самотність, про непрожитий гнів, який виходить назовні у насильницький спосіб.

В інтерв'ю Indieware Колін Фаррелл та Брендон Глісонзізнаються: попри те, що у фільмі є чимала частка кумедних моментів, вони не сприймають персонажів зі сміхом. "Цей фільм — про розбите серце, про гострі душевні страждання, — розповідає Брендан Глісон. — Я не думаю, що Патрік мені більше не подобається. Але мій герой хоче нового життя, а дружба має закінчитися". Фаррелл додає: "Більшість насильницьких актів у цьому світі вчиняються людьми, що зазнали страждань. Саме такими, як Патрік, що почувається самотнім і непотрібним".

Мартін Макдонах написав сценарій стрічки напередодні того, як світ захопив ковід. Ідея народилася, певною мірою, з відчуття розбитого серця самого режисера, який того часу переживав особисту драму. Але другий поштовх зняти цей фільм пов'язаний з бажанням знову звести разом на екрані двох чудових акторів. "Нам було дуже весело під час знімань "Залягти на дно в Брюґґе", — каже Макдонах в інтерв'ю Deadline. — Я, безумовно, хотів знову попрацювати з хлопцями, але там також було трепетне прагнення зробити щось не менш потужнє, ніж перший фільм. За роки, відколи він вийшов, люди підходили до нас, щоб сказати, наскільки він їм сподобався. І якщо "Залягти на дно в Брюґґе" — це історія кохання між їхніми героями, то тепер це кінець. Кінець кохання".

Прем'єра "БаншіІнішерина" відбулася на кінофестивалі у Венеції, де нова стрічка Мартіна Макдонаха отримала довгі овації. Критики сходяться на тому, що це найкраща робота режисера від часів "Залягти на дно в Брюґґе", а TheGuardianпише, що це блискуче і смішне "дослідження чоловічої самотності та непрожитого гніву".

Чи отримає нова картина зіркового режисера "Оскар", дізнаємося вже 9 березня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.