До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Що потрібно знати про фільм "Ґолда" з Гелен Міррен

25 серпня у світовий прокат виходить драма "Ґолда", яка розповідає про життя прем'єр-міністерки Ізраїлю Голди Меїр. Єдину в історії Ізраїля жінку — прем'єр-міністерку зіграла Гелен Міррен.

Реклама

Голда Меїр народилася 1898 року у Києві у бідній єврейській родині, де, окрім неї, було ще семеро дітей. Її життєва історія доводить, що шлях до успіху та визнання ніколи не буває простим, проте потребує насамперед віри у свою справу.

На початку XX століття родина Голди переїхала до Штатів, де дівчина отримала педагогічну освіту, вступила у партію сіоністів та розпочала свою активну громадську та політичну діяльність. В 1948 році Голда Меїр стала однією з 38 осіб, які підписали Декларацію незалежності Ізраїлю. За рік вона обійняла посаду міністра праці та соціального забезпечення, ще через сім років стала міністеркою закордонних справ. 1969 року Голда Меїр стала першою в історії жінкою на посаді прем'єр-міністра Ізраїлю. Голда Меїр була не тільки першою жінкою, яка керувала кабінетом міністрів Ізраїлю, вона була однією із засновниці цієї держави, успішною політикинею і справжньою "залізною леді". Коли Меїр стала міністеркою, їй було 70 років.

Події фільму "Ґолда" ізраїльського режисера і оскарівського лауреата Гая Наттів відбуваються у 1973 році, під час війни Судного Дня, коли Єгипет та Сирія напали на Ізраїль. Фактично стрічка зображує 19 днів з життя міністерки, адже сама вона вважала своїм завданням завершити цю війну, відчуваючи власну відповідальність за напад з боку арабських країн, за те, що ізраїльська розвідка не змогла передбачити напад і під час цієї війни загинуло понад 2 тисячі ізраїльтян.

"Ґолда"

Cтрічка "Ґолда" знята як захопливий трилер. Ми бачимо драму Ґолди Меїр: зіткнувшись із можливістю повного знищення Ізраїлю, політикиня мусила долати величезні труднощі, скептично налаштованих міністрів і складні стосунки з держсекретарем США Генрі Кіссінджером. Тим часом життя мільйонів ізраїльтян під загрозою.

Ґолда Меїр увійшла в історію не тільки як дуже сильна політикиня, а ще й як емпатична лідерка. Відомо, що один з найперших її кроків на посаді був попросити тодішнього міністра оборони дзвонити їй щоразу, коли гине хоча б один ізраїльський солдат. "Навіть вночі, — казала Меїр. — Я мушу це знати".

"Ґолда"

У біографії Ґолди Меїр, що вийшла українською мовою 2018 року, можна прочитати її слова, сказані якраз під час війни Судного дня. "На обох фронтах ми зазнавали великих втрат. Болючим питанням було — чи маємо ми сказати народу вже зараз, яке тяжке становище склалося? Нічого важчого в житті мені не доводилося робити, тому що я знала, що не можу сказати про всі втрати"... Проте саме її лідерство та гуманне ставлення допомогли Ізраїлю виграти цю жорстоку війну.

Головні ролі у фільмі грають Гелен Міррен (Ґолда Меїр) та Лієв Шрайбер (Генрі Кіссінджер). Перевтілення відомої акторки, на рахунку у якої — ролі королеви Єлізавети, Клеопатри та інших історичних осіб, у Ґолду Меїр є разючим. Відомо, що під час знімань акторка багато годин проводила в кріслі гримерів, носила штучний ніс та накладки на тілі, які імітували статуру політикині. Окрім цього, на її ногах були спеціальні накладки, аби збільшити щиколотки, також акторка працювала над своєю пластикою. Знімання фільму відбувалися в Лондоні та Єрусалимі.

У світовий прокат "Ґолда" виходить 25 вересня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.