До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Раян Гослінг про фільм "Той, хто біжить по лезу 2049"

5 жовтня в прокат виходить друга частина культового фільму "Той, хто біжить по лезу". Рятувати світ від реплікантів замість Гаррісона Форда тепер буде Раян Гослінг.

"Я – фанат "Того, хто біжить по лезу", – каже Раян Гослінг. – Коли мені було 15, я жив у Даунтауні в Лос-Анджелесі і ми з друзями провели немало часу в пошуках локацій для зйомок. Пам'ятаю, ми годинами кружляли навколо Бредбері-білдінг, роблячи вигляд, ніби ми – ті, хто біжать по лезу". Сьогодні Гослінгу 36 – і він грає головну роль у другій частині культового фільму.

Реклама

Рідлі Скотт зняв "Того, хто біжить по лезу" в 1982 році, коли Гослінгу було два роки. Його захопив макабричний роман Філіпа Діка "Чи мріють андроїди про електричних овець?", в якому офіцер поліції Рік Декард полює на андроїдів – роботів, ідентичних людям. Роман хотів екранізувати Мартін Скорсезе, та в підсумку відмовився. Рідлі Скотт, закінчивши роботу над "Чужим", збирався зробити паузу, та змінив плани, знайшов продюсерів, вмовив їх збільшити бюджет – і взявся за роботу.

Більше 20 років Warner Brothers не наважувалися взятися за сиквел

На головну роль – офіцера Ріка Декарда – потрібна була зірка, і Скотт запросив Гаррісона Форда, який на той момент вже знявся у двох частинах "Зоряних війнах" і першій частині "Індіани Джонс". В інтерв'ю після зйомок Форд не раз повторював, що "Той, хто біжить по лезу" – далеко не найулюбленіший його фільм, а робота була затьмарена постійними суперечками з режисером. "Той, хто біжить по лезу" провалився в прокаті, але здобув престижну премію "Г'юго" за найкращу постановку й був визнаний зразковою стрічкою в жанрі неонуар, став візуальним прототипом для десятка блокбастерів майбутнього – від "Матриці" до "Бетмена" і "П'ятого елементу".

Більше 20 років Warner Brothers не наважувалися взятися за сиквел. Про другу частину оголосили в 2016-му, без галасу: головну роль зіграє Раян Гослінг, а Гаррісон Форд, можливо, повернеться в епізодичній ролі. У режисерське крісло сяде Дені Вільньов – франко-канадський режисер, який зняв "Прибуття", а Рідлі Скотт спродюсує фільм та попрацює над сценарієм. Прем'єра "Того, хто біжить по лезу 2049" вкрита такою пеленою таємничості, як мало який реліз останніх років: Warner Bros. не проводять прес-конференцій, актори майже не дають інтерв'ю, а коментарі доводиться вибивати з членів команди з боєм. Актор Ленні Джеймс, який зіграв одну з епізодичних ролей, поділився у соцмережах: "Коли я підписав контракт, мені на пошту надіслали сценарій в спеціальному додатку. Я не міг завантажити його, чи зробити скрін. Мені сказали прочитати його, а через 36 годин текст зникне. Так і сталося".

Що це – нагнітання обстановки, частина нестандартної промокампанії чи спосіб захисту? "Ми з акторами завчасно домовлялися, що шанси на успіх невеликі, – каже в одному з інтерв'ю Дені Вільньов. – Незалежно від того, що ви робите, незалежно від того, наскільки добре ви це робите, другу частину все одно будуть порівнювати з першою, тому що вона була шедевром. Важливо це прийняти".

Для Раяна Гослінга цей фільм може стати знаковим. У Голлівуді в нього статус зірки романтичних фільмів ("Ла-Ла Ленд", "Ларс та справжня дівчина", "Щоденник пам'яті", "Валентинка") та комедійних детективів ("Славні хлопці"), а також репутація серцеїда. В амплуа героя фантастичного фільму Гослінг знявся вперше.

Для Гослінга "Той, хто біжить по лезу" – перший високобюджетний блокбастер в кар'єрі. "Я нічого не маю проти блокбастерів, але мало які з них були дійсно класними. Я радий, що так довго чекав. "Той, хто біжить по лезу" був одним з перших фільмів, що я побачив у свідомому віці, – і він мене приголомшив. Дуже багато стрічок згодом вкрали в нього ідеї, декорації та стиль, але не змогли вкрасти його суть. Я щасливий, що опинився в цьому світі".

За словами актора, в другій частині, дія якоїї проходить в 2049 році, команді художників довелося створити по-спражньому депресивну атмосферу. "На Землі усе змінилося. Навколишнє середовище стало токсичним, світ у цілому став куди менш гостинним. Люди не живуть – вони виживають.Людство на межі зникнення". Щоби зануритися в роль, Гослінг буквально ночував на знімальному майданчику. "Все, що я міг зробити, – це перебувати на майданчику весь час: і до, і після зйомок, і під час репетицій, і під час монтажу декорацій. Світ "Того, хто біжить по лезу" – фантастичний, і, щоб хоч трохи відчути його, мені потрібно було стати його частиною".

Люди не живуть – вони виживають. Людство на межі зникнення

У команді художника-постановника фільму Денніса Гасснера – вісім дизайнерів, в кожного з яких своя міні-команда з десяти чоловік. Над гримом акторів працювали 12 фахівців. Першу частину критики докоряли у зайвій театральності і заграванні з нуаром, тому команда "Того, хто біжить по лезу 2049" прагнула домогтися максимальної реалістичності кадру.

Над "Тим, хто біжить по лезу 2049" працювала дійсно завидна команда: до прикладу, оператор Роджер Дікінс – постійний співавтор фільмів братів Коен і 13-кратний номінант на "Оскар". Але Дені Вільньов каже, що його головним натхненням під час роботи над фільмом став саме Раян Гослінг. "Він – моя муза, його усмішка здатна "розплавити" камеру". Забудьте про "Ла-Ла Ленд", коли будете дивитися "Того, хто біжить по лезу": такого Гослінга ви не знаєте.

Читайте також:

Премьера фильма "Бегущий по лезвию 2049" в Киеве

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.