До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому варто чекати екранізацію "Щиголя"

У Нью-Йорку студія Warner Bros. Pictures приступила до зйомок фільму "Щиголь" – екранізації роману Донни Тартт, який вже встиг стати класикою 21 століття.

Ніколь Кідман на зйомках "Щиголя"
Команда

Над екранізацією працює сильна команда. Режисер фільму – Джон Кроулі: в 2016 році він був номінований на "Оскар" за фільм "Бруклін"; також є одним з авторів серіалу "Справжній детектив". Продюсує картину Ніна Джейкобсон, яка відповідала за сагу "Голодні ігри" і популярний серіал "Американська історія злочинів". Оператор – 14-тикратний номінант на "Оскар" Роджер Дікінс. У цьому році він все-таки отримав свою першу премію – за роботу над фільмом "Той, хто біжить по лезу 2049".

Реклама
Актори

Акторський склад картини також зоряний: Ніколь Кідман, Сара Полсон, Сьюзан Сарандон. Фільм практично повністю відповідає книзі: це історія про хлопчика Теодора Деккера, який вижив у теракті в Метрополітен-музеї. Під час теракту, в якому загинула його мати, незнайомець вручив Тео картину "Щиголь" Карела Фабриціуса. Так Тео став володарем скарбу – і потрапив в підпільний світ мистецтва, намагаючись то продати картину, то повернути її. Тео грає Енсел Елгорт – зірка фільмів "Дивергент", "Малюк на драйві". Енселю 24 роки, а його герой Тео в романі вперше з'являється 13-річним підлітком. У фіналі книги герою 26 років. Одну з ключових ролей зіграє Ніколь Кідман: її героїня – місіс Барбур, багата жителька Нью-Йорка, яка усиновила Тео після загибелі його матері. Продюсери поки зберігають інтригу, кого ж зіграє Сьюзан Сарандон.

Сьюзан Сарандон і Сара Полсон на зйомках "Щиголя"
"Щиголь"

"Щиголь" – найбільш обговорюваний роман 2000-х, а його автор Донна Тартт – живий класик американської літератури. Вона не схожа на сучасних письменників: не дає інтерв'ю, майже не знімається для журналів і пише по книзі раз на десять років. У 1992 році вийшла її "Таємна історія" (дебютантка отримала за нього аванс в півмільйона доларів), в 2002 – "Маленький друг". Обидві книги стали бестселерами, а "Щиголь", який з'явився в 2013, приніс їй нову хвилю популярності: Таррт отримала Пулітцерівську премію, а Time включив її до переліку "100 найвпливовіших людей світу". У стиль письменниці неможливо не закохатися: вона пише на рідкість лаконічно, просто, стримано і розумно, при цьому від книги не відірватися. Критики кажуть, що всі книги Тартт – про прагнення до недосяжного; її порівнюють з Діккенсом за масштабність і опрацювання персонажів і з Достоєвським – за атмосферу книг. В "Щиголі" Тартт майстерно змішує захопливий детектив, сімейну сагу і роман про дорослішання. З одного боку, він так і проситься на екран, з іншого – відобразити в двох годинах екранного часу 800 сторінок світу Донни Тартт буде непросто.

Донна Тартт (фото – Vogue.com)

У широкий прокат в Україні "Щиголь" вийде 10 жовтня 2019 року.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.