До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Оскар-2018: хто така Саллі Гокінс

13 номінацій на "Оскар" у фільму "Форма води" – красивої і страшної казки про самотність, створеної Гільєрмо дель Торо. За статус кращої актриси року буде боротися Саллі Гокінс – британка, яка геніально зіграла у дель Торо німу, але дуже сміливу дівчину Елайзу. Хто така Саллі Гокінс і чому саме за нею полював режисер – знає Vogue.ua.​​

Кадр из фильма "Форма воды"

Історія про те, як Гільєрмо дель Торо запросив у "Форму воду" Саллі, гідна книги мемуарів. Режисер зізнався, що давно полював за нею, дзвонив її агенту, назначав зустрічі. А пару років тому його запросили на вечірку після "Золотого Глобуса": сором'язливий дель Торо не любить тусовки, але погодився піти, та від нудьги і хвилювання напився. У розпал вечірки він раптово побачив Саллі Гокінс і випалив: "Я пишу для тебе роль! У моєму новому фільмі ти закохуєшся в рибу" і пішов. Так Саллі Гокінс потрапила в "Форму води".

Реклама
Салли Хокинс в фильме "Бархатные пальчики"

Cаллі Гокінс – не новачок у кіно: їй 41 рік, вона знімається майже 20 років і у неї є кілька премій "Золотий глобус". У Британії у неї амплуа акторки, яка добре розбирається в літературі і часто грає в костюмному кіно. "Розмальована вуаль" (2006) за романом Сомерсета Моема, "Джейн Ейр" (2011) за однойменним твором Шарлотти Бронте, "Великі надії" (2012) за романом Діккенса – це лише три історичних фільми, у яких актриса знялася за шість років. Сама Саллі Хокінс жартує, що в історичні драми її запрошують через дещо старомодну зовнішність.

"Джен Эйр"

Відомою у США Саллі Гокінс стала в 2013 – після ролі в драмі "Жасмин" Вуді Аллена. Для тих, хто забув, у Вуді Аллена Саллі зіграла другорядну роль – сестру витонченої Жасмин, простачку Джинджер з неохайною зачіскою, яка живе в Сан-Франциско і чий будинок стає тимчасовим притулком для Жасмин під час її кризи.

"Жасмин"

Американський успіх актриса закріпила завдяки "Пригодам Паддінгтона" – у суперпопулярній сазі про пригоди знаменитого британського ведмедя Гокінс зіграла прийомну маму Паддінгтона. А у наступному році на екрани виходить блокбастер "Годзилла", де у актриси одна з головних ролей.

"Приключения Паддингтона"

Тепер Саллі Гокінс називають новою музою Гільєрмо дель Торо. У його фантастичній історії вона грає дівчину Елайзу, яка працює в секретній лабораторії і закохується в людину-амфібію, знайдену американським урядом в Амазонці. Режисер змальовує Елайзу з величезною любов'ю: як вона прокидається, як варить вранці яйця і вибирає, які туфлі надягти, як слухає музику, що доноситься з кінотеатру зверху, як дивиться улюблені нею мюзикли. "Елайза знаходить розраду в божественному. Вона вся світиться, вона чарівна, але в той же час її можна зустріти на автобусній зупинці. Любов приходить без слів і, як вода, вона не має форми, немає правил", – каже режисер про свою героїню.

Гильермо дель Торо, Салли Хокинс и Даг Джонс

Елайза німа. Вона використовує мову жестів і рухів свого тіла, але ти розумієш її без слів, вона тонка, чесна, прямолінійна, на відміну від інших героїв, які багато говорять, але за їхніми словами стоїть тільки брехня. Чи легко було Саллі Гокінс працювати над роллю? Гокінс підійшла до ролі буквально – наприклад, вивчила амслен, мова, яку використовують глухонімі в США. Актриса зізналася, що їй було так цікаво вивчати мову жестів, що вона вивчала би її рік, якби могла. А ще Гокінс пішла вчитися танців – у фільмі її героїня дуже пластична і гнучка, любить мюзикли. Але найбільше, каже актриса, вона міркувала про центральну ідею фільму: наскільки неважливі слова, і як мало вони значать, коли йдеться про любов. "Мова тіла, очі, жести так багато говорять в любові і про любов – і так мало можуть виразити слова", – пояснює Саллі. "У тиші так багато сили, і про це особливо важливо говорити зараз".

"Форма воды"

В очікуванні церемонії "Оскар", на якій стане відомо, чи отримає свою першу статуетку Саллі Гокінс, можна послухати, як чудово співає "німа Елайза" – і подивитися знаменитий різдвяний мультфільм BBC "Верхи на мітлі", який озвучила актриса.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.