До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хто така Капітан Марвел

Актриса Брі Ларсон, володарка "Оскара" за роль в психологічній драмі "Кімната", весною 2019 року постане в несподіваному для себе амплуа. Вона зіграє Капітана Марвел в однойменному супергеройському фільмі виробництва Marvel і Disney. Чому Капітан Марвел – феміністська ікона і найцікавіша героїня коміксів, знає Vogue.ua.

Брі Ларсон в ролі Капітана Марвел

Ті, хто дивилися цієї весни "Месники: Війна нескінченності", знають, як багато означає героїня Брі Ларсон для всесвіту Marvel. У сцені після титрів (увага, спойлер!) Нік Ф'юрі і Марія Хілл, агенти Щ.И.Т. (організації по боротьбі зі злочинністю) розуміють, що трапилася всесвітня трагедія, і швидко відправляють повідомлення з проханням про допомогу комусь. В останньому кадрі видно, що повідомлення надіслано Капітану Марвел – ймовірно, саме вона повинна врятувати світ в нових серіях "Месників".

Реклама

Хто ж така Капітан Марвел? Вперше ця героїня – під ім'ям Керол Денверс – з'явилася 1968-го як офіцер американської розвідки. За останні 50 років її можна було знайти безпосередньо в коміксах, а також серіалах, мультфільмах і фільмах. Капітан Марвел – найсильніша і впливова супергероїня в історії коміксів: незалежна, самостійна, будує успішну кар'єру і не потребує допомоги чоловіків (для жінок-супергероїнь це рідкість). Саме ці риси зробили Капітана Марвел феміністичною іконою для шанувальників всесвіту. Студія Marvel працює над фільмом вже п'ятий рік, а її продюсери зізнаються: весь світ пристрасно любить комікси, але абсолютно не знає жіночих персонажів, тому зараз, в епоху маршів за права жінок і руху #metoo, саме час подарувати світу нову супергероїню.

Брі Ларсон на зйомках

28-річна Брі Ларсон при підготовці до ролі Капітана Марвел вже встигла зіткнутися з дискримінацією. Шанувальники всесвіту в інтернеті активно висловлювали побоювання, що актриса дуже молода для того, щоб грати офіцера американської розвідки. Сценаристам навіть довелося звернутися за консультацією в Військово-повітряні сили, де їм відповіли, що у ВПС немає місця дискримінації за віком.

Брі Ларсон на зйомках фільму

"Капітан Марвел" обіцяє стати проривом: це перший фільм в історії коміксів, повністю присвячений персонажу-жінці. Вперше супергероїня – центр і стрижень історії, а не доповнення або прикраса чоловічої. Цим пояснюється і те, що студія витратила більше двох років на переговори з кандидатами в крісло режисера і виконавця головної ролі – ставки високі, і це стосується не тільки звичного бокс-офісу, але і тієї ролі, яку відіграє цей фільм в культурологічному та соціальному сенсі . "Капітану Марвел" цілком під силу змістити акценти і довести, що правити бал в супергеройському кіно можуть і жінки – як, безпосередньо на екрані, так і за кадром – як режисерів, сценаристок, операторів і так далі.

Кевін Файгі, глава Marvel Studious і наймогутніша людина в американському кіно на думку New York Times, розповідав, що вони мріяли роздобути на роль режисера Аву Дюверней – нову феміністичну ікону американського кіно, автора фільмів "Сельма", "Злам часу" і режисера кількох епізодів серіалу "Скандал". Дюверней напевно зробила б "Капітана Марвел" ще більш потужним феміністичним висловлюванням, але, в підсумку, фільм знімає дует Анни Боден і Раяна Флека, відомий картиною "Прогулянка по Міссісіпі".

Дія "Капітана Марвел" відбувається в 1990-ті роки: героїня отримує заряд інопланетної ДНК під час нещасного випадку і стає суперсильною, а також отримує здатність літати. Продюсер Кевін Фейг вже встиг зацікавити глядачів заявою, що Капітан Марвел – найсильніша героїня всесвіту, включно і з чоловічими персонажами. Для ролі мініатюрній Брі Ларсон довелося набрати близько 10 кг м'язової маси. Вона займалася зі спортивним тренером Джейсоном Волшем: тренування тривали по дві години на день і включали віджимання, підтягування і роботу з вагою, і, в підсумку, допомогли наростити необхідні м'язи. В їжі Ларсон дотримувалася білкової дієти згідно з приписами дієтолога. На зйомках актрисі довелося нелегко – тільки зелений костюм Капітана Марвел важить кілька кілограмів. Але це – дрібниці: Брі Ларсон, яка спочатку побоювалася ставати частиною супергеройського блокбастера, зараз говорить, що Капітан Марвел – найпрогресивніша героїня з усіх, що їй доводилося грати.

Дата релізу достатньо символічна – 8 березня 2019 року.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.