До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про продовження "Матриці"

22 грудня в прокат виходить четверта частина культової стрічки "Матриця". Кіану Рівз повертається до ролі Нео, що принесла йому світову славу й статус секс-символу світового кіно, через 20 років. Розповідаємо все, що відомо про новий фільм "Матриця: Воскресіння".

"Матриця: Воскресіння"

Історія "Матриці" почалася в 1999 році. Ефектна антиутопія режисерського дуету Вачовських про майбутнє, де реальність насправді є якоюсь симуляцією, сконструйованою комп’ютером, буквально звела з розуму світ і породила величезну кількість коміксів, комп’ютерних ігор і серіалів за своїми мотивами, а також ціле покоління шанувальників Нео й Трініті. Фрази з фільму ввійшли в ужиток і стали мемами ще задовго до того, як слово "мем" взагалі виникло. Перша "Матриця" взяла чотири "Оскари" й вплинула на безліч фільмів у жанрі кіберпанку, а у 2003 році вийшло відразу два продовження — "Матриця: Перезавантаження" і "Матриця: Революція".

Реклама

Тривали роки, а шанувальники стрічки й далі розгадували загадки фільму, приховані у покликаннях до світової літератури, філософії й навіть субкультури гакерів. Фільм вплинув не тільки на кіно й попкультуру, а й на сучасну моду: футуристична естетика "Матриці" й сьогодні є джерелом натхнення як для дизайнерів і стилістів, так і для звичайних людей. Легендарні чорні плащі й костюми зі шкіри й вінілу, важкі черевики на грубій підошві й крихітні протисонцеві окуляри — футуристичний стиль героїв не перестає надихати дизайнерів, перетікаючи із сезону в сезон у тому чи іншому вигляді. Про окуляри Нео й Трініті та знамените "крокодиляче" пальто Морфеуса ми докладно писали в статті "Одягнутися як: герої кінострічки „Матриця"".

Над четвертою частиною фільму працював уже не дует режисерів, а одна Лана Вачовська — це перший фільм, створений без участі Ліллі Вачовської. Перший трейлер фільму, який показали влітку на фестивалі Comicon, викликав резонанс серед шанувальників франшизи. За сюжетом, ми бачимо героїв через 20 років, але тепер Нео й Трініті не пам’ятають подій минулого. Вони зустрічаються в кафе, але Нео не впізнає Трініті — вона для нього незнайомка. Паралельно показано, що герой Кіану Рівза ходить до психотерапевта, який дає Нео сині таблетки. Герої знову замкнені в Матриці й невільні у своїх думках, а також позбулися спогадів — виходить, через 20 років (а події продовження відбуваються саме через 20 років після першого фільму) Матриця стала ще небезпечнішою.

"Матриця: Воскресіння"

Чутки про повернення "Матриці" ходили п’ять років. Відомо, що студія Warners Bros. кілька разів зверталася до сестер Вачовських з пропозицією зняти стрічку, але ті спершу відмовляли. У підсумку в режисерському кріслі опинилася Лана Вачовська, яка на одній з пресконференцій зізналася, що фільм став для неї своєрідною терапією й порятунком. За останні роки Лана пережила кілька трагічних особистих моментів, померли її батьки, і режисерка вирішила повернутися до "Матриці" — у світ, який завжди був для неї дуже рідним і близьким. "Мій батько помер, потім помер друг, потім померла моя мама. Я справді не знала, як впоратися з таким горем. Я не відчувала його так близько ніколи... У мене більше ніколи не буде батьків, але раптово в мене знову з’явилися Нео й Трініті, можливо, два найважливіші персонажі в моєму житті. У цьому і є сила кіно, і сила мистецтва — давати втіху й надію". За словами режисерки, в новому фільмі знайдуть утілення ті особисті трансформації, які відбулися з нею та її сестрою за останні 17 років: Вачовські кілька років тому зробили операцію зі зміни статі.

"Матриця: Воскресіння"

Ще одна тема, якій була присвячена нова "Матриця", — це технології та зворотний бік цифрового розвитку. "Технології в парадоксальний спосіб зблизили нас, одночасно ізолюючи одне від одного, — каже Лана Вачовська в інтерв’ю журналу Entertainment Weekly. Сила технологій, що обмежують нашу суб’єктивну реальність — важлива частина нового сюжету „Матриці". Нео й Трініті здаються живими й здоровими, але їхній розум замкнений всередині Матриці, яка стала небезпечнішою".

"Матриця: Воскресіння"

І Кіану Рівз, і його партнерка по фільму, канадська актриса Керрі Енн-Мосс, навіть не замислювалися, чи варто їм зніматися в продовженні "Матриці". "У нас були режисери, яким ми хотіли сказати „так", — сказав Кіану Рівз в інтерв’ю журналу Entertainment Weekly. У нас був неймовірний матеріал, якому ми хотіли присвятити себе до останку, щоб точно дати цій історії все, що ми могли".

За словами акторів, справжнім викликом стали трюки, якими завжди славилася "Матриця"; у новій частині вони були набагато складніші, ніж у перших фільмах. Наприклад, в одній зі сцен Нео й Трініті треба стрибнути з даху будівлі заввишки в 40 поверхів. Як і раніше, більшість трюків Кіану Рівз і Керрі Енн-Мосс виконують самостійно, без дублерів. Велика частина знімання тривала в Сан-Франциско.

"Матриця: Воскресіння"

Як і в попередніх фільмах, у новій "Матриці" великої уваги надано музиці, яка не тільки створює атмосферу, а й містить смислові відсилання до різних композицій. Саундтреки до фільму написали Джонні Климек і Том Тіквер (режисер, який зняв "Хмарний атлас" і "Біжи, Лоло, біжи"). Титульним же, судячи з трейлеру, стане культовий психоделічний трек "White Rabbit" гурту Jefferson Airplane 1967 року, що звучав у безлічі фільмів — "Страх і ненависть у Лас-Вегасі", "Гра", "Де ховається правда". За словами Лани Вачовської, цей трек не тільки відсилання до "Пригод Аліси в Країні Див", на які весь час покликається "Матриця", а й також відсилання до самого гурту Jefferson Airplane, який свого часу був завсідником клубу The Matrix у Сан-Франциско.

Що стосується акторів, то в ключових ролях з’явиться й нові обличчя. Наприклад, роль Морфіуса в четвертій частині грає Ях’я Абдул-Матін II, зірка фільму "Аквамен".

"Матриця: Воскресіння" виходить в український прокат 22 грудня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.