До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про новий серіал "Люпен" на Netflix

У Netflix новий рекордсмен: не встигли ми обговорити "Бріджертонів", як рейтинги очолив кримінальний серіал "Люпен" про чарівного злочинця Ассана Діопа. У головній ролі — зірка фільму "1+1" Омар Сі.

Головний герой серіалу "Люпен" — привабливий злодій і шахрай Ассан Діоп (у виконанні Омара Сі). Ассан сирота: у 1995 році його батька, ґречного сенегальського мігранта, що працював водієм у родині багатого бізнесмена Пеллегріні, звинуватили в крадіжці коштовної прикраси. Батька героя посадили до в’язниці, де він наклав на себе руки. Уже дорослий Ассан вирішує помститися: ту саму прикрасу, знайдену за 25 років, виставила на аукціон у Луврі дочка містера Пеллегріні, і Ассан збирається викрасти коштовність. "Натхнення" він шукає в улюбленого літературного героя, з книгою про якого не розлучався у своєму самотньому дитинстві: це джентльмен-грабіжник Арсен Люпен, популярний персонаж французької літератури, герой новел Моріса Леблана. Арсен Люпен увійшов в історію літератури (і кіно, оскільки його історію не раз екранізували) як найгалантніший грабіжник: він ніколи не вбивав, був ввічливий із жінками й загалом намагався грабувати лише багатих. За такими ж шляхетними принципами живе і його сучасний послідовник, головний герой серіалу "Люпен".

Реклама

Netflix передбачають, що серіал "Люпен" має всі шанси перекрити рекорд "Бріджертонів" — мабуть, найобговорюванішого шоу 2021 року. За місяць "Бріджертони" подивилося 63 мільйони глядачів, а "Люпену" пророкують 70- мільйонну глядацьку аудиторію. У цьому немає нічого дивного: кримінальні драми досі є найпопулярнішими сюжетами на телебаченні, а кримінальні драми з національним колоритом і поготів. Варто тільки згадати успіх іспанського серіалу "Паперовий будинок". Новий серіал "Люпен" дає нам чудовий шанс втекти до Парижа — не такого карикатурного й клішованого, як в іншому гіті Netflix — "Емілі в Парижі", але все ж дуже привабливого.

Автор серіалу, британський виконавчий продюсер Джордж Кей не романтизує міста: у його Парижі є місце і розкішній архітектурі, і бідності, нетрям і закапелкам, расизму й несправедливості. Серіал відкривається сценою в Луврі, куди герой влаштовується на роботу прибиральником, щоб бути ближче до намиста Марії Антуанетти, яке він планує поцупити. В одній з перших сцен Ассан з любов’ю дивиться на "Мону Лізу" — і миттєво здобуває прихильність глядача. Серіал почасти знімали до пандемії, частину — влітку 2020 року: у Парижі й Луврі, звісно ж, а також передмісті — мальовничому місті Сен-Жермен-ан-Ле, відомому як резиденція французьких королів, і в Етреті на узбережжі Ла-Маншу.

Головний успіх серіалу полягає не так у чарівних французьких декораціях, як у харизмі актора Омара Сі. Ми дізналися про цього актора у 2011 році, коли він зіграв у комедії "1+1 (Недоторканні)" — зворушливій історії про простого хлопця, колишнього злочинця, який стає асистентом у багатого чоловіка в інвалідному кріслі, поступово перетворюючись на його найкращого друга. За цю роль Омар Сі отримав премію "Сезар", фільм був номінований на BAFTA і "Золотий Глобус". Після актор знявся у французькому фільмі про емігрантів "Самба" разом із Шарлоттою Генсбур, а вже з 2014 почав успішну кар’єру в Голлівуді — у фільмах "Люди Ікс. Дні минулого майбутнього" і "Мир юрського періоду". Його герой Ассан Діоп у "Люпені" за походженням сенегалець, таке ж коріння і в Омара Сі (його батько із Сенегалу). Ассан в інтерпретації Омара — винахідливий злочинець з великим серцем: хороший батько, надійний друг. Крім усього іншого, Омар Сі — великий фанат екранізацій про злочинця Арсена Люпена, і цей серіал частково виник через свободу, яку йому надала кінопремія і його голлівудська кар’єра. Саме тому він зміг вибрати роль своєї мрії: "Якби я був британцем, я мріяв би зіграти Джеймса Бонда, але оскільки я француз, то завжди хотів зіграти Люпена", — сказав він New York Times.

"Найбільший талант Люпена, без сумніву, полягав у тому, щоб завжди бути на крок попереду", — каже у фіналі першої серії Ассан. Якщо ви додивитеся до кінця першу серію, то зрозумієте, про що він — і як йому вдається перехитрити навіть найхитріших. Ну й помститися, звісно, кривдникам свого батька, що так несправедливо його обмовили.

Перші п’ять серій "Люпена" можна подивитися на Netflix.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.