До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про новий гіт Netflix "Гра в кальмара"

Список найпопулярніших серіалів Netflix очолив південнокорейський трилер "Гра в кальмара". Глядачі всього світу в захваті від серіалу, а гештег #SquidGame, присвячений серіалу, вже згадано понад 20 мільярдів разів у Tik Tok. Чому неодмінно варто подивитися серіал про людей, які намагаються вижити за всяку ціну — читайте в нашому матеріалі.

Сюжет серіалу "Гра в кальмара" звучить просто й нагадує популярні антиутопії останніх років — наприклад "Голодні ігри". "Через фінансову скруту 456 гравців відгукуються на дивне запрошення взяти участь у таємній грі. На них очікує привабливий приз, але ставки смертельно високі — змагання виявляються грою на виживання". До слова, серіал названо на честь популярної в 70-ті роки в Південній Кореї дитячої гри — але гра виявиться зовсім не дитячою.

Реклама

Головний герой серіалу — 40-річний невдаха Сон Кі Хун, водій автобуса і прихильник азартних ігор. Він вплутується в гру, щоб врятуватися від боргів, прогодувати стареньку матір і допомогти своїй дочці. Одного разу Сон Кі Хун зустрічає на станції метро загадкового чоловіка, який пропонує йому пограти у фішки. Якщо герой виграє, то дістане гроші, а як програє, то чоловік дасть йому ляпаса. Після гри незнайомець залишає візитку й пропонує герою взяти участь у грі з вищими ставками. Якщо Сон Кі Хун переможе, то дістане майже 50 мільйонів доларів. У результаті Сон Кі Хун, а разом з ним ще 455 героїв, що загрузли в боргах і прагнуть легких грошей, опиняться на таємничому острові. Там ними керують одягнені в червоні комбінезони доглядачі, які приховують свої обличчя за масками — відсилання до серіалу "Паперовий будинок".

Герої змагаються одне з одним у, на перший погляд, дитячих конкурсах. Але все змінюється під час знайомої всім гри "Помалу їдь — далі заїдеш". (Увага, спойлер!) Раптово гігантська лялька-аніматронік несподівано для гравців відкриває по них вогонь, і герої розуміють, що потрапили в зовсім не дитячі умови, а ставки в цій грі дуже високі. До речі, лялька, яку ми бачимо в першій серії, цілком реальна (і від цього ще моторошніша): вона стоїть біля входу в Музей кінних екіпажів неподалік від Сеула. Спеціально для знімання серіалу "Гра в кальмара", страшну ляльку позичили в музеї.

Якщо вас не лякають криваві події першого епізоду, ви будете винагороджені справді потужним трилером, який уже посів перше місце в рейтингу Netflix у США й Великій Британії. В одному з коментарів генеральний співдиректор Netflix і керівник відділу контенту Тед Сарандос сказав, що Squid Game, безумовно, стане їхнім найбільшим неанглійським шоу у світі й, можливо, навіть найбільшим за всю історію платформи.

Але що саме змусило глядачів так захопитися цим жорстоким серіалом? Такі шоу, як "Американська історія жаху" і "Ганнібал" завжди мали віддану, проте обмежену культову аудиторію. Їхні фанати заходили на форуми Reddit, щоб обговорювати теорії й висувати гіпотези щодо сюжету, але завжди вважали себе закритою групою. Успіх "Гри в кальмара" — рідкісний випадок, коли трилер тріумфально завойовує серця мільйонів глядачів. Багато хто вважає, що серіал є дзеркалом — хоча й дещо спотвореним — морального занепаду Південної Кореї (і світу загалом), що підживлюється сучасним капіталістичним суспільством. Цю ж тему було розкрито в оскароносному фільмі "Паразити", який став справжнім гітом у 2019 році. Видання The Independent пише: "„Гра в кальмара" привернула увагу стількох людей у ​​всьому світі завдяки кільком аспектам: яскравим декораціям, у яких її знято, талановитій акторській грі, а ще зображенню людських інстинктів і зради. Неймовірно захоплива сюжетна лінія про капіталізм і про те, як багаті робитимуть усе, щоб зберегти свій статус, і про бідних, які абсолютно не цінують свого життя. Сучасне капіталістичне суспільство Південної Кореї є частиною майже кожної корейської драми, але жорстокість, у якій його зображено в цьому серіалі, шокувала всіх. Вони люди чи монстри? Ніхто не знає".

Автор цього серіалу — режисер-дебютант Хван Дон Хек. В інтерв’ю він сказав, що почав працювати над серіалом ще 2008 року, і майже 12 років сценарій лежав у столі, тому що Хван Дон Хек не міг знайти коштів на його екранізацію. Складно було знайти й підхожих акторів — ще 10 років тому багато хто відмовляв режисерові, вважаючи його проєкт занадто дивним і жорстоким. Це тривало доти, доки в "Гру в кальмара" не повірив Netflix. "Що ж, за 12 років світ перетворився на місце, де справді дістають схвалення такі дивні, жорстокі історії про виживання", — сказав Дон Хек в одному з інтерв’ю.

У підсумку йому знадобилося пів року, щоб написати й переписати перші два епізоди — і серіал вийшов на Netflix. Всі ключові ролі в "Грі в кальмара" грають південнокорейські актори, про яких ми поки не чули, але деякі з них вже встигли стати популярними. Це стосується актриси Хо Ен Чон — у серіалі вона грає Кан Се Бек (№ 067), втікачку з Північної Кореї, яка погоджується на гру заради сім’ї. Хо Ен Чон — одна з найвідоміших у світі південнокорейських моделей, яка входить до рейтингу 50 найкращих моделей на models.com. Серед її успіхів — участь у показах Fendi, Chanel, Louis Vuitton.

На жаль, попри приголомшливий успіх, ми поки не знаємо, чи буде другий сезон "Гри в кальмара". Режисер Дон Хек каже, що дуже хоче знімати художні фільми, перш ніж знову стати до керма свого дебютного серіалу. Та оскільки перший сезон має відкритий фінал, фанати впевнені, що нас чекає продовження.

За матеріалами Vogue India

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.