До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про фільм "Ейфель" з Еммою Маккей

16 грудня в український прокат виходить довгоочікуваний байопік "Ейфель" з Роменом Дюрісом і Еммою Маккей у головних ролях. Прем’єру фільму переносили кілька разів, але нарешті історія Ейфелевої вежі, оповита любовними й політичними інтригами, виходить на екрани.

Про що фільм

"Ейфель" оповідає про два періоди життя знаменитого французького інженера й архітектора Гюстава Ейфеля. Основна лінія розкриває історію задуму й спорудження знаменитої Ейфелевої вежі до дня проведення Всесвітньої виставки в Парижі. Ейфель уже був у зеніті слави: він щойно повернувся з Нью-Йорка, де працював над установленням легендарної Статуї Свободи — подарунка Франції народу США. Ейфель був упевнений, що його головне завдання — збудувати підземку в Парижі. Натомість уряд замовив створити щось яскраве і надзвичайне до виставки. Гюстава не надто приваблювала ця ідея, але раптова зустріч із фатальною дівчиною зі свого минулого змушує Ейфеля передумати. Кохання до прекрасної Адрієнн Буржес змінює не тільки плани архітектора, а й вигляд Парижа та всієї Франції. Друга лінія картини — це спогади про знайомство й зародження почуттів між Гюставом та Адрієнн. Отже, стрічка фокусується відразу на двох сюжетах: історії фатального кохання Ейфеля і подробицях зведення вежі, у яку спершу майже ніхто не вірив, а багато відомих французів тих часів відверто виступали проти її зведення.

Реклама
Хто в ролях

Головна чоловіча роль дісталася Ромену Дюрісу — зірці стрічок "Усі гроші світу", "Серцеїд", "Піна дня", "Арсен Люпен". Якоюсь мірою Гюстав Ейфель, людина, що, безумовно, випередила свій час, — ідеальний герой для Дюріса. Акторові, батько якого за фахом теж інженер-архітектор, пропозиція зіграти "того самого Ейфеля" видалася доленосною: "Заради таких ролей стають актором. Не думаю, що хтось заперечуватиме це. Саме тому я дуже нервувався на підготовчому етапі, копирсався в собі, сумнівався — чи підходжу я? І це попри весь великий досвід за плечима. Але роль Ейфеля особлива, не тільки масштабом нашого фільму, а й важливістю цієї фігури. До того ж коли я був дитиною, це був один з головних авторитетів у нашій родині".

Роль коханої Ейфеля — заміжньої дами Адрієнн Буржес — дісталася франко-британській актрисі Еммі Маккей, яка буквально прокинулася знаменитою після прем’єри шоу Netflix "Статеве виховання". Дівчину засипали пропозиціями про знімання в повнометражному кіно й одна з перших запрошувала зіграти саме в байопіку "Ейфель": "Мене сприймали як стовідсоткову британку, хоч я народилася й виросла у Франції, — поділилася актриса. У перші роки після мого переїзду я прагнула грати англійською без акценту, а після виходу серіалу мріяла знову переконливо зіграти французькою. І коли мені запропонували таку цікаву роль в „Ейфелі", я не могла відмовитися від участі".

Історія створення

Сценариста й режисера Мартіна Бурбулона здебільшого знають як автора комедій, але він завжди хотів екранізувати реальну життєву історію. "Я дуже вдячний студії Pathe за можливість розповісти про подвиг і кохання Гюстава Ейфеля. Він був дуже чесний, талановитий і яскравий", — каже в інтерв’ю Paris Match Мартін Бурбулон.

Процес фільмування вийшов складним: почали знімати стрічку восени 2019-го, згодом взяли паузу через пандемію й поновили знімання влітку 2020 року, коли вся команда змогла повернутися до роботи. Про цей період докладніше розповів Ромен Дюріс: "Наш фільм був першим проєктом у Франції, що поновив знімання після локдауну. Ми відчували, що на нас усі дивляться, що від нас усе залежить. І це тільки заохочувало нас. Звісно, ми щодня робили тести, носили маски, дотримувалися найсуворіших правил безпеки з усіх можливих. Але ми якось зовсім не звертали на це уваги. Щойно почали працювати, миттєво поринули в іншу епоху й залишалися в ній до останнього дня знімання".

Хто за кадром

Мартін Бурбулон зібрав чудову команду під час роботи над фільмом. Знімав стрічку оператор Матіас Букар, який постійно працює з Dior і Chanel, художником-постановником став Жиль Бойлло, у доробку якого майбутній четвертий "Джон Вік", "Валеріан і місто тисячі планет", "Брати Сістерс", "Люсі" та інші блокбастери. Не менш важливими для "Ейфеля" були й костюми з музикою. За перше відповідав французький ветеран Тьєррі Делетре, який працював над "Астеріксом і Обеліксом", "Жанною Д'Арк", "Сірано" та іншими великими французькими костюмованими постановами.

Один з найяскравіших складників фільму — музика. Автор оригінального саундтреку "Ейфеля" — володар двох премій "Оскар" Александр Деспла, що написав музику до таких фільмів, як "Готель „Гранд-Будапешт"", "Французький вісник", "Форма води", "Маленькі жінки", а також двох фінальних частин "Гаррі Поттера".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.