До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Україна в Каннах: що потрібно знати про фільм "Додому"

Фільм "Додому" кримськотатарського режисера Нарімана Алієва вже у травні покажуть у межах головного кіноогляду у світі – Каннського кінофестивалю. Дебют молодого режисера увійшов до програми "Особливий погляд".

Наріман Алієв – 26-річний режисер з Криму. Він є автором кількох короткометражок: "Без тебе", "Тебе кохаю", "Повернутись зі світанком". "Без тебе" представили у межах ​​Generation 14+ 66-го Берлінського кінофестивалю. У своїх роботах Наріман досліджує тему сімейних взаємин, традицій і побуту кримських татар. Фільм "Додому" – його повнометражний дебют, який розповідає історію кримського татарина Мустафи і його синів, які виїхали після анексії Криму до Києва.

Реклама

Головні ролі в "Додому" виконали режисер фільму "Кіборги" Ахтем Сеїтаблаєв і непрофесійний актор Ремзі Білялов, а продюсером картини став Володимир Яценко, який спродюсував "Дике поле" Ярослава Лодигіна. Спеціально для Vogue.ua Наріман Алієв розповів, як тривала робота над стрічкою.

Про сюжет

Ідея фільму належить моєму колезі, режисерові Новрузу Хікмету, а сценарій я готував спільно з режисером і сценаристом Марисею Нікітюк. Це вигадана історія, але в ній досить рефлексії на реальність, яка оточує всіх нас. Прототипів у героїв немає, це збірні образи, які допомагають розкрити ідею фільму. Коли я говорю, що добре знаю, про що знімаю, мова не обов'язково повинна стосуватися документальної або прожитої особисто мною історії. Але при цьому в моїх фільмах дійсно багато з життя, так як "спостереження" – це перше, чого навчають кінематографістів у кіношколах. Я завжди розумію, про що і навіщо знімаю своє кіно.

Володимир Яценко, Наріман Алієв, Антон Фурса

Якщо ж говорити про особисті переживання, дев'ять років тому я втратив рідного брата в автокатастрофі. Тому добре знаю, що означає втратити близьку людину (за сюжетом фільму гине старший син Мустафи, Назім – прим.ред.).

Про акторів

Кастинг був важким. Ми разом з кастинг-директором Павлом Макарченком довго шукали нові обличчя, пробували різні методи пошуку. Нам потрібні були чоловіки, кримські татари, які знають і говорять кримськотатарською. На жаль, серед кримських татар обмежена кількість акторів. А необхідних мені для фільму типажів – ще менше. У підсумку ми обрали вже знайомі варіанти.

Наріман Алієв, Володимир Яценко

Роль батька зіграв Ахтем Сеїтаблаєв. Причому спочатку ми йому пропонували зіграти другорядну роль, так як я не вірив, що він погодиться на участь у проекті. У Ахтема на той момент був шалено насичений графік. Але він проявив ініціативу і сам висловив бажання пройти проби на головну роль. У нас було три раунди проб і у мене були побоювання з приводу його участі, але всі вони виявилися помилковими. Те, як Ахтем проявив себе на зйомках, викликає у мене велику повагу.

На роль молодшого сина у мене було кілька варіантів. У результаті зробив вибір на користь Ремзі Білялова. Це мій двоюрідний брат, він непрофесійний актор. Раніше ми вже працювали – він знімався зі своїм старшим братом Февзі в моєму короткому метрі SENSIZ ("Без Тебе"), який номінували на Кришталевого ведмедя Берлінського кінофестивалю 2016 року. Він зробив мені велику послугу, так як у нього немає ніякої тяги до кінематографа, але заради мене дав згоду взяти участь у фільмі. Йому було дуже нелегко, але він з гідністю пройшов весь шлях.

Про те, де знімали фільм

Наше кіно можна назвати "роуд-муві", адже за сюжетом герої їдуть з Києва до Криму. Тому географія наших зйомок була досить великою. Ми знімали в самому Києві, Київській області, потім поїхали в Миколаївську область, де відобразили кілька сіл Вознесенського і Троїцького району. Далі вирушили на Арабатську стрілку, де знімали в селі Стрілкове, на озері Сиваш й інших локаціях. Можна сказати, ми спробували пройти весь шлях разом з героями фільму.

Наріман Алієв, Володимир Яценко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.