До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про новий документальний фільм про Одрі Гепберн

30 листопада на Amazon відбудеться онлайн-прем’єра документальної стрічки "Audrey" про легендарну актрису Одрі Гепберн. Розповідаємо, чому неодмінно варто побачити цей фільм.

Одрі Гепберн

Дитя Другої світової війни, що пережило труднощі, але подолало їх; дівчина, яку кинув батько, але яка зуміла пережити це; оскароносна актриса, яка так прагнула усамітнення, що заради цього покинула Голлівуд; жінка, яка була так віддана захисту дітей, що вийшла на пенсію, щоб присвятити їм свої останні роки... Мало хто відразу впізнає цю людину як Одрі Гепберн — голлівудську зірку й ікону стилю, улюбленицю Юбера де Живанші й Трумена Капоте, власницю найвідомішої у світі маленької чорної сукні. Особливість нового документального фільму "Одрі" в тому, що він показує Гепберн з нового боку: вона також була героїнею, яка боролася за права жінок задовго до того, як це стало модним, і життя якої було сповнене викликів...

Реклама
Одрі Гепберн з партнером по фільму Грегорі Пеком на зніманні фільму "Римські канікули" в 1953 році, фото © Donaldson Collection

Продюсери документального фільму — Нік Тауссіг і Аннабель Вігодер, які до цього працювали над стрічкою "Макквін". На створення фільму "Одрі" їм знадобилося три роки, а їхнім головним джерелом інформації про актрису став її син, 60-річний американський кінопродюсер Шон Гепберн Феррер. "Я думаю, що його першою реакцією на наші пропозиції було: „Навіщо?"", — згадує Нік Тауссіг про свою першу зустріч із сином Гепберн. Схоже, що участь 26-річної Гелени Коен, яка стала режисеркою стрічки, вплинула на ситуацію. "Він усвідомлював, що досі ніхто не зняв документального фільму про Одрі через призму погляду молодої, сучасної жінки, яка показала б, чому Гепберн досі така популярна".

Одрі Гепберн під час танцювальної репетиції, 1950 (фото © Silver Screen Collection)

Творці стрічки хотіли, щоб фільм сфокусував увагу на тому, якою була актриса поза сценою, камерами папараці й червоними доріжками, і хотіли показати прірву між всесвітньою любов’ю і самотністю, яку переживала Гепберн. Фільм заснований на серії інтимних інтерв’ю з тими, хто знав актрису найкраще. Крім того, ще одна важлива лінія стрічки — пристрасть Гепберн до балету: вона захоплювалася балетом у юності, вигравши стипендію в балетній школі Рамберта в Лондоні, коли їй було 16 років, але її мріям про танці в Ковент-Гардені не судилося здійснитися через невисокий зріст. Інтерв’ю з тими, хто знав Гепберн, ефектно чергуються зі сценами з участю солістки Королівського балету Франчески Гейворд, італійської прими-балерини Алессандри Феррі й молодої танцівниці Кейри Мур: вони символізують різні періоди життя Гепберн через її улюблене середовище, балет.

Гепберн зі своїм партнером по фільму Річардом Дрейфусом на зніманні стрічки "Завжди", 1989 рік (фото © Sunset Boulevard)

Про Одрі Гепберн у фільмі розповідають ті, хто її дійсно знав: син Шон Гепберн Феррер, його дочка Емма Гепберн Феррер, режисер Пітер Богданович, колишній колега по знімальному майданчику Річард Дрейфус і кілька найближчих друзів зірки, з-поміж яких Анна Катальді, Ендрю Волд і Міту Унгаро. У фільмі можна почути й саму актрису, яка розповідає про власне життя. Інтерв’ю Гепберн взяли із записів, що належать американському журналістові Гленну Пласкіну, який, зокрема, 1993 року писав статтю про Гепберн для US Weekly. "Це легендарний голлівудський журналіст і хоча він брав інтерв’ю в Одрі тільки одного разу, це було одне з дев’ятигодинних інтерв’ю „старої школи", — кажуть продюсери „Одрі". — Він використав те, що йому було потрібно для інтерв’ю, але в нього залишилися шафа, повна цих старих стрічок, які він потім оцифрував і надав нам для фільму".

Син Одрі, Шон Гепберн Феррер, і її 26-річна внучка Емма Кетлін Гепберн Феррер

У цих записах ми чуємо, як Одрі Гепберн розповідає про дуже особисте: як її буквально примусом залучили до шоу-бізнесу; про гіркий біль через викидень і важкі розлучення; про бажання "мати менший розмір ноги, менший ніс, бути блондинкою... все змінити".

І хоча в популярній культурі найчастіше говорять про її фільмографію і стиль, у стрічці "Одрі" велика частина розмови — про Одрі Гепберн та її благодійну місію як представниці ЮНІСЕФ. Наприклад, з фільму ми дізнаємося, що кампанія Unicef ​​зросла вдвічі за п’ять років після того, як Гепберн призначили спеціальним послом у 1988; і що ЮНІСЕФ отримували пожертви на суму в один мільйон доларів щоразу, коли актриса з’являлася на ток-шоу, розповідаючи про їхню роботу.

Одрі Гепберн під час робочої подорожі ЮНІСЕФ

Не оминули увагою творці стрічки й стиль актриси. Колишня креативна директорка Дому Givenchy Клер Вайт Келлер розповідає про те, як багато пов’язувало актрису й засновника дому Юбера де Живанші.

Але одна з найгостріших цитат про життя й долю Одрі Гепберн все-таки стосується її особистого життя і належить внучці, яка каже: "Для жінки, яку любив увесь світ, брак любові в її особистому житті насправді був трагічним". У цьому документальному фільмі Гепберн зображена як героїня нашого часу. "Сподіваємося, що люди відчують це, коли подивляться фільм, — кажуть творці. — Так, її сукні, про які чув весь світ, були гарними, але вони — це лише мала частина її образу. Якщо подивитися на її життя загалом, у ній було набагато більше прекрасного й глибокого".

За матеріалами Vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.