До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що справді потрібно, аби виграти "Оскара"

Отримати премію Американської кіноакадемії за акторську діяльність – справа непроста. Найчастіше у номінанта повинен бути серйозний послужний список, що охоплює десятиліття роботи, виснажливих зйомок і масштабних кампаній. Але якщо вибрати ідеальну роль і потрапити в потрібну категорію, ця статуетка може зовсім скоро опинитися в руках. Поки претенденти на "Оскара" 2020 року продовжують боротьбу у своїх номінаціях, Vogue вивчає статистику, щоб визначити найефективніші стратегії для отримання омріяної нагороди.

Зіграти реальну людину

З моменту заснування Академії 82 актори виграли "Оскара" за те, що грали персонажів, прототипами яких були реальні люди. Наприклад, 2019 року три з чотирьох переможців потрапили в цю категорію за цим критерієм: Рамі Малек за роль Фредді Мерк'юрі в "Богемній рапсодії", Олівія Колман за роль королеви Анни в "Фаворитці", Махершала Алі за роль Дона Ширлі в "Зеленій книзі". І чим вищий статус історичної постаті, тим більше шансів: Едді Редмейн отримав статуетку за роль Стівена Гокінга в стрічці "Теорія всього", а Ніколь Кідман – за роль Вірджинії Вулф у "Годинах". Бонусних балів додасть серйозна трансформація зовнішності, скажімо, з використанням протезування, або якщо реальна людина відвідає церемонію разом з вами (як це було у випадку з Дженніфер Лоуренс, коли її номінували за роль у фільмі "Джой" 2016 року).

Реклама
Рамі Малек отримує "Оскара" за роль у фільмі "Богемна рапсодія", 2019
Ще краще – зіграти монарха

Академія одержима монархами і, схоже, це не скоро зміниться. Ще до перемоги Олівії Колман, Чарльз Лоутон став лауреатом премії за свою роль короля Генріха VIII в "Приватному житті Генріха VIII"; Джуді Денч – за роль королеви Єлизавети I в "Закоханому Шекспірові"; Гелен Міррен – за роль королеви Єлизавети II в "Королеві"; і Колін Ферт – за роль короля Георга VI в стрічці "Король говорить!". Але не обов'язково грати члена європейської королівської сім'ї: Юл Бріннер отримав премію 1957 року за роль короля Таїланду Монгкута у фільмі "Король і я".

Олівія Колман отримує "Оскара" за роль у фільмі "Фаворитка", 2019
Щоб отримати статуетку в категорії "Найкраща чоловіча роль", зіграйте політичного діяча

Перевтілення в великого лідера (з довгими монологами і принаймні одним сплеском гніву) вже давно стало провідною зіркою "Оскара". Це спрацювало для Гері Олдмена (в ролі Вінстона Черчилля в "Темних часах"), Деніела Дей-Льюїса (в ролі Авраама Лінкольна в "Лінкольні"), Шона Пенна (в ролі Гарві Мілка в "Гарві Мілк") і Бена Кінгслі (в ролі Махатми Ганді в "Ганді"). Тирани також з'являються у цій категорії: Форест Вітакер забрав додому статуетку за роль Іді Аміна, колишнього президента Уганди в фільмі "Останній король Шотландії" 2007 року.

А щоб отримати статуетку в категорії "Найкраща жіноча роль", постарайтеся зробити це до 30

Як не дивно, Голлівуд любить молодих. Докази? 35% лауреатів у категорії "Найкраща акторка" отримали нагороду до того, як їм виповнилося 30 років. Серед недавніх: Брі Ларсон ("Кімната"), Емма Стоун ("Ла-Ла Ленд"), Наталі Портман ("Чорний лебідь") і Дженніфер Лоуренс ("Збірка промінців надії"). Останній було всього 22 роки, коли вона перемогла. На противагу цим спостереженням, тільки один переможець у категорії "Найкращий актор" коли-небудь був молодшим 30-и: Едріан Броуді, який виграв статуетку за роль у фільмі "Піаніст" у віці 29 років.

Дженніфер Лоуренс отримує "Оскара" за роль у фільмі "Збірка промінців надії", 2013
Якщо у вас не американське громадянство, то британське теж згодиться

Якщо ви шукаєте ранні свідоцтва особливих відносин між Великобританією і США, зверніть увагу на таких перших лауреатів "Оскара", як Вів'єн Лі ("Розвіяні вітром"), Лоуренс Олів'є ("Гамлет") і Джулі Ендрюс ("Мері Поппінс"). Хоча Академія завжди воліла доморослі таланти, британські виконавці йдуть на другому місці з 65 перемогами дотепер. Теперішній рекордсмен за кількістю перемог у категорії "Найкраща чоловіча роль" – також британець: Деніел Дей-Льюїс, у якого три "Оскари" ("Моя ліва нога", "Нафта" і "Лінкольн") і шість номінацій, хоч він і з'являвся на великому екрані всього 20 разів.

Будьте музикантом, що перетворився на кінозірку

Хто кращий за просто кінозірку? Той, хто також став музичною іконою. Коли Шер перетворилася із поп-зірки на акторку і отримала "Оскара" 1988 року за фільм під назвою "Влада місяця", вона проклала шлях для інших: Квін Латіфа була номінована за роль у фільмі "Чикаго" 2002 року, Мері Джей Блайдж – за роль у стрічці "Ферма "Мадбаунд" 2018-го і Леді Ґаґа – за роль у картині "Зірка народилася" 2019-го.

Барбра Стрейзанд, 1969
Чим більше у вас здібностей, тим краще

Голлівудська мудрість каже, що чим більше роботи ви вкладаєте в роль, тим більша ймовірність отримати номінацію на "Оскара". В результаті, мюзикли, які вимагають живого співу, танців або гри на музичних інструментах, часто приносять своїм акторам перемоги. Це спрацювало для Раяна Гослінга ("Ла-Ла Ленд"), Емми Стоун ("Ла-Ла Ленд"), Барбри Стрейзанд ("Смішне дівчисько"), Лайзи Мінеллі ("Кабаре"), Кетрін Зети-Джонс ("Чикаго"), Різ Візерспун ("Переступити межу"), Дженніфер Гадсон ("Дівчата мрії") і Енн Гетевей ("Знедолені"). Цілком можливо, що 2020 року статуетку забере Рене Зеллвегер, яка і танцювала, і співала у фільмі "Джуді".

Емма Стоун отримує "Оскара" за роль у фільмі "Ла-Ла Ленд", 2017
Щоб забрати статуетку "Найкращого актора другого плану", зіграйте лиходія

Тоді як перемога в категорії "Найкраща чоловіча роль" зазвичай призначена для ролей персонажів, що долають труднощі, категорія "Найкращий актор другого плану" дістається тим, хто зображує непересічних особистостей. Один з повторюваних типажів – виверткий антагоніст: згадайте безжального критика Джорджа Сандерса у фільмі "Все про Єву"; зловісного майстра церемоній Джоела Грея в "Кабаре"; або жорстокого лідера Джонатана Кімбла Сіммонса у стрічці "Одержимість". Як забезпечити собі перемогу напевне? Зіграти суперлиходія у стилі Гіта Леджера в "Темному лицарі", Гав'єра Бардема у фільмі "Старим тут не місце" або Крістофа Вальца в "Безславних виродках".

Щоб отримати статуетку в категорії "Найкраща акторка другого плану", зіграйте стурбовану (або безвідповідальну) матір

Образ відданої матері, можливо, став кінематографічним кліше, але спробуйте пояснити це Академії: за останню декаду 8 з 10 переможців у категорії "Найкраща акторка другого плану" грали батьків. Деякі з них підтримують (Регіна Кінг у стрічці "Якби Біл-стрит могла заговорити"), деякі безнадійно схвильовані (Патриція Аркетт в картині "Отроцтво"), а інші вводять в оману (Еллісон Дженні в "Тоня проти всіх", Мо Нік у "Скарб"), але всіх їх запам'ятали за ролі матерів.

Якщо ви виконуєте головну роль, ви все одно можете отримати премію в категорії "Найкраща роль другого плану"

Учасники кампанії прагнуть максимально збільшити свої шанси, коли обирають претендентів Академії для номінації. Саме тут багато підводних каменів. У фільмах з двома сильними провідними ролями студії можуть вибрати одного з акторів і представити його в категорії "Найкраща роль другого плану", щоб уникнути поділу голосів. 2019 року це спрацювало на користь Махершала Алі: він переміг у номінації "Найкращий актор другого плану", тоді як його колега по "Зеленій книзі" Вігго Мортенсен був номінований на головну роль. Якщо в провідній категорії представлені особливо сильні претенденти, категорії за ролі другого плану можуть стати цілком ймовірним варіантом: як це сталося у випадку Віоли Девіс ("Паркани") і Алісії Вікандер ("Дівчина з Данії"). Наша порада: хеджируйте свої ставки і керуйте очікуваннями.

Махершала Алі, Емма Стоун, Віола Девіс і Кейсі Аффлек
Ім'я вашого персонажа має бути зазначене в назві фільму

З 1929 року більше третини персонажів-лауреатів у категоріях "Найкраща чоловіча роль" і "Найкраща жіноча роль" були згадані в назвах своїх фільмів. Джуліанна Мур виграла статуетку за роль у фільмі "Все ще Еліс", Філіп Сеймур Гоффман – "Капоте", Джеймі Фокс – "Рей", Джулія Робертс – "Ерін Брокович". Навіть Меріл Стріп отримала вигоду від цього правила: легенда виграла тричі за ролі в стрічках "Крамер проти Крамера", "Вибір Софі" і "Залізна леді". Таким чином, всі шанси 2020 року є у Рене Зеллвегер ("Джуді") і Гоакіна Фенікса ("Джокер").

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.