До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому всі обговорюють серіал "Сварка"

"Сварка" один із найкращих серіалів 2023 року, продовжує підкорювати світ. На нещодавній церемонії "Еммі" "Сварка" взяла п’ять нагород зі своїх рекордних 13 номінацій, серед яких — "найкращий мінісеріал". Чому драмеді про сварку двох не дуже щасливих людей здобуло таку популярність, розповідаємо нижче.

Головні герої "Сварки", Еммі (Алі Вонг) та Денні (Стівен Юн), не мали ніколи зустрітися — настільки різне життя вони мають. Емі — успішна бізнесвумен, що мешкає в модному будинку з бежевими стінами: у неї розкішний чоловік-скульптор, схожий на модель, дорогий одяг і чудова робота. Денні ж походить із простої родини, він будівельник-підрядник, живе з молодшим братом, і, здається, дуже втомився від свого сірого життя.

Реклама

Одного нещасливого дня вони зустрічаються на парковці біля магазину товарів для дому Forsters, куди Еммі приїхала по роботі. Денні, заклопотаний своїми думками та фінансовими проблемами, здає назад, і його брудна вантажівка ледь не врізається в білосніжний позашляховик Еммі. Рвонувши вперед, жінка показує йому грубий жест — і після цього Денні буквально вибухає, пообіцявши собі знищити цю людину та її автівку.

Героїв мало що об’єднує, хоча вони обидва зі Східної Азії та живуть у Лос- Анджелесі. Світ Емі — це шикарні мистецькі галереї та проведення багатомільйонних угод. Світ Денні — це, як влучно підмічає The Guardian, що у своїй рецензії поставили "Сварці" 5 балів, "сендвічі Burger King, дрібні шахрайства та корейський церковний оркестр на вихідних. Така, як Емі, ймовірно, навіть не найняла б такого, як Денні, щоб прочистити її стоки".

Їх об’єднує хіба що роздратованість, яка виливається у ненависть одне доодного та бажання помсти будь-яким чином. Адже саме гнів є рушієм серіалу, а одна з найкращих сцен — перша, в якій Денні женеться за Еммі сонячними вулицями Каліфорнії (впевнений, до слова, що за кермом чоловік). У цій 5-хвилинній сцені багато напруження та гумору, що є визначальними рисами драматургії "Сварки" — і саме після неї ми розуміємо, що ці два персонажі приховують біль всередині. Денні відстежує Емі за її номерним знаком і прокрадається в її будинок, аби помститися (як саме — не будемо спойлерити, але це грубо). Після цього ненависть тільки зростає.

На окрему увагу в серіалі заслуговують декорації. Простір, де мешкають Еммі та Денні, є відображенням їхніх характерів, тож над цим творці попрацювали. Будинок Еммі було створено спеціально для знімань, адже вимоги до нього були такими специфічними, що знайти та винайняти такий дім не вийшло. Побудувала його з нуля дизайнерка-постановниця Грейс Юн, якій довелося виразити через будинок смак Емі — смак "спритної селфмейд-жінки з великими амбіціями". Її красивий дім — ніби простір відкритого планування, але справляє враження в’язниці. Насправді в цьому просторі немає кривих, тільки прямі та перпендикулярні лінії.

Будинок, де мешкає Еммі з родиною
Будинок, де мешкає Еммі з родиною

"Світ Емі дуже гладкий, чистий і наснажливий", а от світ Денні "набагато суворіший", і саме через їхні будинки ми бачимо контраст між героями. Розташований у долині Сан-Фернандо, житловий комплекс Денні майже нагадує гуртожиток". Він демонструє його характер і те, що він родом з бідної корейської родини. Це теж пастка чи в'язниця, але набагато більш захаращена, ніж дім Еммі.

Творець серіалу —Лі Сон Джин, молодий та талановитий шоуранер родом з Південної Кореї. Він працював над серіалами "Кремнієва долина", "Тука і Берті", "Дейв". На створення "Сварки" його надихнула суперечка на дорозі в Лос-Анджелесі. "Я подумав, що є щось цікаве у тому, як ми всі замкнені в наших суб’єктивних поглядах на світ, і ми багато чого проєктуємо на іншу людину, і зовсім не бачимо речі такими, якими вони є", — прокоментував він. Наразі Лі Сон Джин знімає для Marvel фільм "Громовержці".

Гумор та сильні драматичні акторські роботи — саме це створює таке потужне враження від серіалу. Стівен Юн, що грає невдаху Денні, — популярній американський актор, який став відомим, зокрема, завдяки серіалу "Ходячі мерці". Цікаво, що кар’єру він починав на знімальному майданчику одного з найпопулярніших комедійних шоу нашого часу — "Теорія великого вибуху". У 2021 році за головну роль у картині "Мінарі", що розповідає про родину корейських мігрантів у Сполучених Штатах, Стівен Юн отримав номінацію на "Оскар" і став першим актором корейського походження, представленим у категорії "найкращий актор".

Його партнерка в серіалі —блискуча комікеса Алі Вонг, яка вже понад 15 років займається стендапом, входить у десятку найкращих коміків США за версією Variety та відома, зокрема, своїми феміністичними стендапами. Алі Вонг та Стівен Юн вже співпрацювали — 2019 року вони разом озвучили для Netflix анімацію про життя пташок "Тука і Берті". Вонг подарувала голос співочому дрозду Берті; Юн був іншим дроздом, бойфрендом Берті Спеклом. Разом у них вийшов непересічний ситком про антропоморфних пташок, що люблять тусовки та подорожі, — а шоуранером був якраз Лі Сон Джун.

Повернувшись у 2023 році на Netflix, цьому талановитому тріо вдалося створити по-справжньому смішний, дотепний та водночас філософський і трохи сумний серіал про людей, які є нещасними, але зовсім не вміють говорити про свої почуття. Саме тому випадкова неприємність на дорозі перетворюється у ворожнечу шекспірівського розмаху. Акторські роботи Алі Вонг та Стівена Юна не залишилися непоміченими — у цьогорічний сезон нагород без них складно уявити червоні доріжки і списки переможців.

Стівен Юн (ліворуч), Лі Сон Джун та Алі Вонг
Стівен Юн (ліворуч), Лі Сон Джун та Алі Вонг

На "Золотому глобусі" 2024 року Алі Вонг здобула нагороду за найкращу жіночу роль у мінісеріалі, ставши першою актрисою азійського походження, яка перемогла в цій номінації. Її колега Стівен Юн став найкращим актором у мінісеріалі, а сама "Сварка" стала найкращим мінісеріалом. Такий самий успіх чекав їх і на нагородженні "Еммі" 15 січня: "Сварка" отримала 13 номінацій і п’ять нагород, зокрема "найкращий мінісеріал". Алі Вонг, яку було відзначено за найкращу головну жіночу роль у мінісеріалі, увійшла в історію своєю перемогою, ставши першою жінкою азійського походження, яка здобула нагороду "Еммі" за головну акторську роботу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.