До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому всі говорять про акторку Дженніфер Кулідж

Акторка Дженніфер Кулідж в січні 2023-го отримала свій перший в житті "Золотий Глобус" за блискучу роль в комедійному серіалі "Білий лотос", а її наснажливий спіч на церемонії, відвертий та щирий, миттєво став вірусним у соцмережах. Як зірка комедій 2000-х "Американський пиріг" та "Білявка в законі", яка 28 серпня святкує 62-й день народження, переживає справжній ренесанс кар’єри – читайте в нашому матеріалі.

Промова Дженніфер Кулідж на 83-й церемонії "Золотого Глобуса", де акторка вперше за свою 30-річну кар’єру, отримала офіційне визнання, викликала сльози у багатьох присутніх. Мрія, розчарування, страхи – зі сцени Кулідж говорила про те, що є зрозумілим для кожного з нас, незважаючи на те, чим займаємось у житті та чого прагнемо. Акторка зізналася, що завжди багато працювала, але почувала себе в Голлівуді сторонньою, чужою, а триматися на плаву допомагали тільки ті кілька режисерів, які в неї вірили, та можливість заробляти собі на життя.

"Золотий Глобус-2023"
"Золотий Глобус-2023"

Реклама

"Я просто хочу, щоб ви всі знали, що в молодості в мене були такі великі мрії та сподівання, але те, що сталося далі… Вони начебто розвіялися з часом під тиском обставин. Майк Вайт (режисер серіалу "Білий лотос". – Прим. ред.), ти дав мені надію. Ти дав мені новий початок. Навіть якщо це кінець, ти змінив моє життя". Після цього Кулідж у невластивій Голлівуду безпосередній манері поділилася власними страхами напередодні важливої церемонії: вона зізналася, що боялась посковзнутися на сцені; сумувала, що не може вдягти улюблені Crocs з її ошатною сукнею, а також хвилювалася, що не вміє вимовляти правильно імена деяких знаменитостей та буде виглядати дурнувато…

"Що може бути краще, ніж побачити, як талановита акторка отримує справжнє визнання у 61 рік?" – запитує американський Vogue та називає цей рік Jenaissance, тобто рік ренесансу Дженніфер Кулідж.

Дженніфер Кулідж для американського Vogue
Дженніфер Кулідж для американського Vogue

Кулідж, яка виросла в маленькому містечку біля Бостона у простій родині робітників, розпочала свою кар’єру наприкінці 80-х. У Лос-Анджелесі, в перші роки свого життя там, вона була учасницею комедійної трупи Groundlings Main Company. До Голлівуду Кулідж приїхала у 23 роки – але тільки в 30 отримала перші ролі на телебаченні. В інтерв’ю вона згадувала, що її шлях був непростим, і з нею часто жорстоко поводилися, зокрема, один кастинг-агент сказав, що вона недостатньо гарна, щоб коли-небудь з’являтися в серйозному кіно.

Дженніфер Кулідж, 90-ті роки
Дженніфер Кулідж, 90-ті роки

Ті, чиї підліткові роки прийшлися на початок 2000-х, чудово знають, що зірковою роллю Дженніфер Кулідж стала сексапільна мама Стифлера в серії фільмів "Американський пиріг" (1999–2012). У 1999 році перший "Американський пиріг" викликав справжній бум, адже це була відверта, зухвала, та, чого приховувати, трохи вульгарна комедія про пригоди п’ятьох однокласників, які за будь-яку ціну прагнуть позбавитися цноти до кінця школи. 38-річна Кулідж тоді зіграла, безумовно, найяскравішу роль у фільмі – гарячої мами Стифлера, одного з однокласників, яка на випускній вечірці зваблює школяра Фінча прямо на більярдному столі… Відтоді за Кулідж – високою, яскравою білявкою з пишним формами – закріпилось амплуа акторки, що грає сексапільних ексцентричних жінок середнього віку. Амплуа, яке згодом зіграло з нею злий жарт. До речі, саме після фільму "Американський пиріг" у попкультурі з’явився термін milf – на позначення сексапільних жінок старшого віку.

"Американський пиріг"
"Американський пиріг"

"Американський пиріг" розпочав еру великих комедійних ролей Кулідж: вона зіграла роль манікюрниці героїні Різ Візерспун в серії фільмів "Білявка в законі", з'явилася у приквелі серіалу "Друзі" – "Джої", в популярних у 2000-х фільмах-пародіях (наприклад, "Дуже епічне кіно"). У той самий час вона встигала грати і серйозні ролі – так, у серіалі "Таємне життя американського підлітка" вона втілила роль героїні, яка колись була проституткою.

"Білявка в законі"
"Білявка в законі"

Стрічки 2000-х років дали змогу Кулідж проявити свій яскравий талант і зробили її королевою комедій 2000-х, але чи була готова акторка грати їх все життя? Тоді її про це не питали, а ось що вона сказала в кінці 2021 року в інтерв’ю американському Vogue.

"Хотілося більше складних персонажів. Я відчуваю, що можу. Думаю, що мене взагалі більше приваблюють сумні люди. Багато гумористів — сумні клоуни. Я не кажу, що я ходжу навколо і кажу: "Ого, мені сумно". Я люблю своє життя, я люблю своїх друзів і сім’ю. Але у світі багато смутку, і це важко заперечувати. Сумний клоун дає вам прожити ті складні емоції, які ви не можете більше заперечувати. Я граю комедії та намагаюся видаватися дурним клоуном лише для того, щоб відволіктися від поганого та відволікти вас, аби ви могли продовжувати свій день!"

"Дуже епічне кіно"
"Дуже епічне кіно"

2010-ті були не дуже продуктивними для акторки – вона озвучила мультфільм "Елвін та бурундуки", разом із Сальмою Гайєк знялась у комедії "Гламурні боси". З 2011 по 2020 у фільмографії Кулідж лише чотири стрічки, жодна з яких не стала подією. Акторка, яку весь світ запам’ятав як звабливу маму Стифлера, переживала кризу кар’єри і замінила кіно соціальним активізмом: допомагала тваринам та брала участь в акціях на підтримку хворих на СНІД.

Чекати на ренесанс Кулідж довелось понад 10 років – і це сталося! У вересні 2021-го вона здобула премію "Еммі" за роль драматичної спадкоємиці Тані Макквоїд у комедійному серіалі "Білий лотос", а також отримала яскраву роль у серіалі Раяна Мерфі "Спостерігач", що вийшов на Netflix. "Повернення великої актриси Дженніфер Кулідж – великий момент", – писали її шанувальники в Твіттер.

"Білий лотос"
"Білий лотос"

Саме серіал "Білий лотос" дав новий шанс Кулідж. Її героїня – розкішна жінка, багата спадкоємиця Таня, яка любить відпочивати на Сицилії, пити вино та ходити на яхті. "Білий лотос" – соціальна сатира, яка висміює найгостріші питання сьогодення – від гендерної рівності до расових питань, і Дженніфер Кулідж – справжній діамант цього серіалу, яка у жанрі сатири почувається цілком на своєму місці.

"Білий лотос"
"Білий лотос"

"Режисер Майк Вайт подарував мені Таню — людину складну й погану — і це був справжній подарунок, адже раніше я отримувала ролі, які були надто прості. Я не збираюся засуджувати жодну роботу, яку мені призначили, але Майк був тією людиною у світі, яка, як ви сподіваєтеся, існує. Та людина, яка кидає вам виклик, що змінює ваше життя…" – зізнається акторка.

"Моє піратське весілля"
"Моє піратське весілля"

Що ж, найближчий рік нас чекає справжній бум Дженніфер Кулідж: вона з'явиться у романтичній комедії "Моє піратське весілля" у стрічці Netflix We Have a Ghost, а також, можливо, у продовженні "Білявки в законі". А це значить, що на майбутніх церемоніях ми почуємо ще не одну мотивувальну промову актриси – про те, що мріяти варто, навіть коли все проти тебе.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.