До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 серіалів Netflix, заснованих на реальних подіях

Новий мінісеріал Netflix "Неортодоксальна" гримить на весь світ: він увійшов у десятку найпопулярніших шоу стримінгової платформи й отримав 92 бали в рейтингу Rotten Tomatoes. Нагадаємо, в основі Unorthodox — автобіографічний роман Дебори Фельдман про те, як вона втекла з ортодоксальної громади хасидів у Нью-Йорку. Якщо ви любите серіали за мотивами реальних подій, то наша підбірка вам на допомогу — всі шоу можна знайти на Netflix.

"Помаранчевий — хіт сезону"

Реклама

"Помаранчевий — хіт сезону" — найпопулярніше оригінальне шоу в історії Netflix. Тільки у свій перший сезон у 2014 році серіал отримав 12 номінацій на "Еммі" — і чотири нагороди; а також шість номінацій на премію "Золотий глобус" і стільки ж на премію Гільдії сценаристів Америки. Як і у разі з "Неортодоксальною", успіх проєкту пов’язаний з тим, наскільки потужна історія лежить в основі його сценарію. Це автобіографічна книга американки Пайпер Керман, де вона розповідає про те, як провела рік у в’язниці в Коннектикуті за звинуваченням в тому, що везла гроші для хабаря нігерійському наркобарону. Книга, як і серіал, зосереджена на досвіді перебування жінок у в’язницях і проблемах, з якими вони стикаються, водночас серіал знято в трагікомічному ключі. У 2019 вийшов фінальний сьомий сезон, отже, якщо ви не дивилися, — вам буде що робити під час карантину.

"Нарко"

Кримінальна драма "Нарко" присвячена найлегендарнішим наркоторговцям в історії XX століття: у перших двох сезонах це мексиканець Пабло Ескобар, а в третьому — колумбійський наркокартель Калі, який заснували брати Хільберто Родрігес і Хосе Мігель Орехуело в 70-ті роки. Перші два сезони знято страшенно захопливо. Оповідь зосереджена здебільшого на протистоянні Ескобара, який вважає себе королем світу, і Стіва Мерфі, агента управління боротьби з наркоторгівлею, чия справа життя — посадити наркобарона за ґрати.

"Мисливець за розумом"

"Мисливець за розумом" — ідеальний серіал для тих, хто любить сюжети про серійних маніяків. Він знятий за мотивами захопливої книги "Мисливці за розумами: ФБР проти серійних вбивств", яку написали два агенти ФБР і фахівці з кримінальної психології. Саме їй — психології поведінки серійних вбивць — присвячені два сезони серіалу. Його головні герої — два агенти ФБР, які опитують вбивць у в’язниці, і на основі цієї інформації створюють практичний посібник для розкриття найскладніших злочинів. Важливо, що кілька епізодів "Мисливця за розумом" зняв режисер Девід Фінчер, фахівець з поведінки дивних особистостей.

"Вона ж Грейс"

23 липня 1843 року в Канаді відбувається страшний злочин. 16-річну служницю Грейс Маркс звинувачують у вбивстві свого господаря і його вагітної коханки. Грейс просидить у в’язниці 29 років і вийде на свободу, а світ так і гадатиме — вбивця вона чи жертва обставин? Це сюжет роману знаменитої письменниці Маргарет Етвуд, який ліг в основу серіалу "Вона ж Грейс". Історія реальна й сталася наприкінці XIX століття в Канаді. Серіал вийшов на Netflix у 2017 році, буквально через кілька місяців після прем’єри та неймовірного успіху першого сезону "Оповіді служниці" — ще однієї телеадаптації роману Етвуд. "Вона ж Грейс" — мінісеріал на шість серій, отже подивитися можна впродовж одного вікенду.

"Коли вони нас побачать"

У цього серіалу 11 премій "Еммі" — вже непоганий привід з ним познайомитися. Його зняла одна з найцікавіших режисерів сучасної Америки, Ава Дюверном, у центрі уваги якої тема боротьби за громадянські права темношкірих; політична й соціальна проблематика. В основі "Коли вони нас побачать" — реальна історія, що трапилася в 1989 році: тоді п’ятьох підлітків з Гарлема звинуватили в зґвалтуванні дівчини в Центральному парку. Їх засудили строком від 6 до 13 років, а 2002 року обвинувачення зняли, коли в злочині зізнався раніше ув’язнений Маттіас Раєс. П’ятеро хлопців увійшли в історію як "виправдана п’ятірка", а серіал зосереджений на тому, як їм доводиться адаптуватися в суспільстві після декількох років у в’язниці.

"Блиск"

Назва серіалу англійською звучить як Glow і розшифровується як Gorgeous Ladies Of Wrestling. Це жива й смішна історія про те, як у Штатах у 80-ті створювалася жіноча ліга реслінгу — як відповідь чоловікам-реслерам — ця ідея перетворилася на одне з найпопулярніших телешоу 80-х. Творець серіалу — Дженджі Коен, яка придумала "Помаранчевий — хіт сезону". Серіал заснований на реальній історії становлення жіночого реслінгу в Штатах, у ньому знялися кілька професійних зірок реслінгу.

"Бесіди з вбивцею: Записи Теда Банді"

"Він зовсім не був подібний на когось, хто може налякати або образити юну дівчину. Ні за що!" — так починається трейлер серіалу про маніяка Теда Банді, а в кадрі ми бачимо усміхненого вбивцю. "Бесіди з вбивцею: Записи Теда Банді" — чотирисерійне шоу, засноване на інтерв’ю із самим Банді, його сім’єю, знайомими, а також жертвами, що вижили. Серіал вийшов у 2019 році, до 30-річчя страти Теда Банді, який вбив у 70-х понад 30 дівчат. Якщо ви дивилися фільм "Хороший, поганий, злий" із Заком Ефроном, то цей документальний серіал Netflix буде цікавим і поготів. Ви вжахнетеся, побачивши, що маніяки дійсно іноді справляють цілком "миле" враження.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.