До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 найкращих фільмів про балет

19 жовтня – Всесвітній день балету. Vogue.ua згадує найстильніші фільми про балет, які варто переглянути.

Кадр із фільму "Суспірія"
"Чорний лебідь", 2010

2011 року психологічний трилер Даррена Аронофські отримав премію "Оскар" в категорії "Найкраща акторка" (Наталі Портман). Сюжет фільму розвивається навколо нової постановки "Лебединого озера", триває боротьба за роль головної партії. Молода балерина Ніна (Наталі Портман) хоче виконувати саме цю партію, але хореограф Тома Леруа (Венсан Кассель) не бачить у ній досить жорсткості і норовливості. У гонитві за омріяною роллю Ніна переживає сильні галюцинації і внутрішній конфлікт. Брати участь Портман готувалася більше року: сильно схудла, взяла десяток уроків балету, а під час зйомок, за чутками, отримала кілька травм.

Реклама
"Поліна", 2016

Французький фільм Валері Мюллера і Анжеліни Прельжокаж знятий за мотивами графічної новели Polina Бастіона Вівеса. У центрі кінострічки – історія Поліни, яка з дитинства живе балетом, але в підлітковому віці їй набридає слідувати постійним правилам і розкладу. Дівчина вирішує їхати до Парижа, щоб почати там нове життя. У ролі іменитих хореографів – Жюльєт Бінош і Нільс Шнайдер: в кадрі вони працюють так, наче танцювали все життя.

"Біллі Елліот", 2000

"Біллі Елліот" – історія про хлопчика, який прагне стати відомим танцюристом. Його батько, шахтар, не вважає танці чоловічим заняттям і категорично проти захоплення сина. Реалістичності історії додає історичне тло: події розвиваються під час страйку британських шахтарів 1984 року. 2005 року фільм перетворили на мюзикл, який грали на Бродвеї.

"Поворотний пункт", 1977

11 номінацій на "Оскара" у свій час отримав фільм "Поворотний пункт". Ролі колись знаменитих балерин, які зустрічаються вже у зрілому віці, виконують Ширлі Маклейн і Енн Бенкрофт, до того ж, це дебют у кіно Михайла Баришнікова. Цікаво, що "Поворотний пункт" зібрав найбільше номінацій на премію "Оскар", але так і не забрав жодної нагороди. Незважаючи на це, він дуже глибоко занурює в атмосферу: другорядні ролі в ньому зіграли танцівники Американського театру балету, а хореографію створив знаменитий режисер Джордж Баланчин.

"Останній танець", 2003

Фанати "Брудних танців" і Патріка Суейзі точно не залишаться байдужими. Патрік Суейзі і Ліза Ніємі, які були подружжям в реальному житті, грають у фільмі пару танцівників, які зустрічаються через сім років розлуки і разом ставлять важливу для них колись прем'єру. Весь фільм побудований на енергетиці Суейзі і Лізи, яка, до слова, не тільки зіграла головну роль, а й режисувала кінострічку.

"Червоні черевички", 1948

Кінострічка для любителів старого американського кіно, яку зняв тандем режисерів Майкла Пауелла і Еміреха Прессбургера. Вони знайшли цікавий підхід до створення кіно і зробили так звану "розповідь всередині розповіді" – 20 хвилин фільму займає дуже ефектний безсюжетний танець за мотивами казки Андерсена "Червоні черевики". Сама історія натхненна відносинами знаменитого хореографа Сергія Дягілєва і молодої балерини Діани Гулд. Головні ролі виконують реальні артисти балету: Мойра Ширер, Леонід Мясин, Роберт Гелпман.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.