До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 найкращих фільмів Джима Джармуша

Джим Джармуш ікона інді-кінематографу. Його мінімалістичні фільми сповнені характерного незворушного гумору, вирізняються довгими кадрами й сумішшю американського з європейським. 22 січня Джармушеві виповнюється 71 рік. У день народження режисера vogue.ua згадує шість його найкращих фільмів.

Джим Джармуш

"Дивніше, ніж у раю " (1984)

<b>Stranger Than Paradise (1984)</b>

Реклама

Стрічку "Дивніше, ніж у раю" справедливо можна вважати однією з найважливіших у творчості Джармуша. Сюжет картини дуже мінімалістичний і розповідає історію друзів Єви, Віллі і Еді, які просто шукають собі пригод. Попри всю свою простоту, фільм змінив ставлення до незалежного кіно і забезпечив Джармушу статус рятівника американської інді-сцени. За такі заслуги "Дивніше, ніж у раю" зараховують до найвпливовіших фільмів XX століття, а також він увійшов до Національного реєстру фільмів США.

"Поза законом" (1986)

<b>Down By Law)</b>

"Нео-біт-нуар-комедія" (так свій фільм охарактеризував Джармуш) розповідає історію про нещасливі взаємопов'язані життя трьох поганців: проникливого сутенера Джека, безробітного радіодіджеяЗака й італійського туриста Боба. Винятковий стиль, цікаві герої та бачення режисера створюють чудову конкуренцію будь-якому голлівудському фільму.

"Таємничий поїзд" (1989)

<b>Mystery Train (1989)</b>

Цей фільм складається з трьох історій, пов'язаних одним готелем у Мемфісі і духом Елвіса Преслі. Як і багато своїх робіт, цю кінострічку Джармуш представив у межах Каннського кінофестивалю. Там фільм здобув приз за художній внесок. "Таємничий поїзд" став іще одним переломним моментом у творчості режисера. Критики вказують на видиме покращення майстерності Джармуша, зокрема, акцентують на добре прописаному сценарію фільму.

"Покійник" (1995)

<b>Dead Man (1995)</b>

Втомлений від соціальних тем, Джармуш вирішив зняти історичний фільм, просочений його філософією і американською міфологією. Бухгалтер Вільям Блейк переховується після вбивства людини та зустрічає дивного північноамериканця на ім'я Ніхто, який готує його до подорожі в духовний світ. У свій час "Покійник" із Джонні Деппом у головній ролі був найдорожчим проєктом Джармуша.

"Зламані квіти" (2005)

<b>Broken Flowers (2005)</b>

"Зламані квіти" — трагікомедія з Біллом Мюрреєм у головній ролі – один із найуспішніших режисерських проєктів Джармуша, який виграв "Гран-прі" Каннського кінофестивалю 2005 року. Це історія про Дона Джонсона, якому приходить непідписаний лист. У ньому йдеться про те, що у нього є 19-річний син. Дон вирішує відвідати своїх колишніх коханок і дізнатися, від кого ця звістка. З першокласним акторським складом, що включає Френсіс Конрой, Алексіс Дзену, Джесіку Ланг, Шерон Стоун і ТільдуСвінтон, чудово поєднується з мінімалізмом Джармуша і гарним перформансом Мюррея, — стрічка точно варта уваги. "Зламані квіти", ймовірно, той фільм режисера, де ніжний гумор і стриманий стиль зачарують і заспокоять навіть його втомлених противників.

"Виживуть тільки коханці" (2013)

<b>only lovers left alive</b>

Фентезі-проєкт, на реалізацію якого Джармуш збирав кошти 7 років. Це історія давніх вампірів Адама і Єви. За сюжетом Адам (Том Гіддлстон), андеграундний музикант, возз'єднується зі своєю коханою (Тільда​​Свінтон) після того, як він впадає в депресію, бо не розуміє сучасне людство і все, що відбувається в нинішньому світі. Їхню ідилію руйнує неконтрольована молодша сестра Єви (МіаВасіковська). Краса фільму полягає не тільки у відмінному сценарії і чудовій грі акторів. Ця стрічка — ціла збірка алюзій на безліч культурних образів. Кажуть, що критики пропонують скласти спеціальний гід, щоб вивчати його в кіношколах.

[READ_ALSOholder=content_1;]

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.