До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 фільмів з Гері Олдменом, які варто переглянути

Здається, що Гері Олдмену під силу будь-яка роль. Від Сіда Вішеза до Вінстона Черчилля — актор легко перевтілюється в кожного персонажа до невпізнання. 21 березня британцеві виповнюється 65 років. На честь його дня народження Vogue UA згадує 7 знакових фільмів з актором, перегляд яких принесе неабияке задоволення.

Гері Олдмен у ролі Дракули

"Темні часи", 2017

Гері Олдмен у фільмі "Темні часи", 2017

Американська кіноакадемія любить ролі, які змушують акторів змінюватися, тому вони нагородили Олдмена довгоочікуваним "Оскаром" за образ колишнього прем'єр-міністра Великої Британії, Вінстона Черчилля у фільмі "Темні часи". Британець готувався до своєї ролі цілий рік, ретельно вивчав всі риси Черчилля. Важливим фактором став грим актора, на який в цілому пішло більше 200 годин за час зйомок. Зовнішній вигляд Олдмена зазнав радикальної трансформації — на актора наносили пластичний грим, вага якого дорівнювала половині ваги самого Гері. Все для того, щоб зробити образ містера Черчилля максимально реалістичним.

Реклама

"Шпигун, вийди геть!", 2011

Гері Олдмен у фільмі "Шпигун, вийди геть!", 2011

Чудова екранізація класичного шпигунського роману Джона Ле Карре, де продемонстрована виняткова робота Гері Олдмена. Напружений і замислений, він грає Джорджа Смайлі, шпигуна у відставці, якому доводиться повернутися до роботи, щоб позбутися радянського агента, що працює в британській МІ-6. Олімпійський спокій його персонажа — рідкість в фільмографії Олдмена, і, можливо, тому роль Смайлі принесла акторові першу номінацію на "Оскара".

"Безсмертна кохана", 1994

Гері Олдмен у фільмі "Безсмертна кохана", 1994

1994 року на екрани вийшла біографічна драма "Безсмертна кохана" — про кохання композитора Людвіга Бетховена. Малобюджетний фільм минув непоміченим, хоча фактично це одна з найкращих драматичних ролей Олдмена. Його Бетховен — слабкий і сильний одночасно: він любить музику, але бореться з глухотою, закохується часто і пристрасно, і так само пристрасно ненавидить. У стрічці Олдмен сам грав на фортепіано: музика — його давнє захоплення.

"Сід та Ненсі", 1986

Гері Олдмен прийшов у кіно в 24 роки вже досвідченим актором: до цього він шість років працював в лондонському театрі Greenwich Young People's, де став не лише провідним актором, але і отримав найрізноманітніші театральні премії. А ось кінозіркою його зробив фільм "Сід та Ненсі" — про скандально відомого басиста групи Sex Pistols. У межах підготовки до ролі панк-рок-зірки, що в 21 рік померла від передозування наркотиками, Гері Олдмен сильно схуд і надірвав здоров'я, після зйомок довго лежав у лікарні. "А він до біса хороший актор", — сказав про Олдмена Джон Лайдон, колишній вокаліст Sex Pistols.

"Розенкранц і Гільденстерн мертві", 1990

Блискучий дует у Гері Олдмена вдався з актором Тімом Ротом. Спочатку вони разом зіграли у фільмі "Тим часом", а потім закріпили успіх в стрічці "Розенкранц і Гільденстерн мертві". Це екранізація однойменної і дуже популярної п'єси Тома Стоппарда — варіація на тему шекспірівського "Гамлета". Фільм розповідає про події "Гамлета" очима двох персонажів — простакуватого і грубуватого Розенкранца (Гері Олдмен) та рефлексуючого Гільденстерна (Тім Рот). На Венеційському кінофестивалі 1990 року фільм отримав "Золотого лева".

"Джон Ф. Кеннеді. Постріли в Далласі", 1991

У фільмографії Олдмена понад 70 фільмів — цілком логічно, що деякі залишаються непомітними або про них забувають. Сьогодні рідко згадують про стрічку "Джон Ф. Кеннеді. Постріли в Далласі" — одну з найскладніших ролей британського актора. У фільмі Олівера Стоуна він грає скандально відомого персонажа Лі Гарві Освальда — колишнього військового США, який був офіційно підозрюваним у вбивстві президента Джона Кеннеді. 1992 року картина отримала вісім номінацій на "Оскара".

"Леон", 1994

Фільм-легенда, який можна переглядати десятки разів. У "Леоні" Люка Бессона найяскравіше проявилося характерне амплуа Олдмена: він майстер у ролях садистів, лиходіїв, персонажів відразливих, але водночас страшенно харизматичних. Його герой Норман — наркоман, садист і, за сумісництвом, корумпований поліцейський. Олдмен перевтілився в настільки реалістичного нелюда, що його Нормана включили у список "100 найкращих кінолиходіїв всіх часів".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.