До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

4 найкращі екранізації казки "Аліса в Країні Див"

У давню давнину, 4 липня 1862 року, математик Чарльз Лютвідж Доджсон — більш відомий світу як Льюїс Керролл — уперше розповів казку про "Алісу в Країні Див" трьом донькам декана Оксфордського університету Генрі Лідделла. Саме 10-річна Аліса, дочка Лідделла, спонукала Доджсона записати їй на згадку сюрреалістичну історію про пригоди дівчинки, яка падає в кролячу нору й потрапляє в чарівне місце, повне унікальних персонажів та істот.

"Аліса в Країні Див", 1933

"Аліса в Країні Див" — це неймовірно багатий і багатогранний літературний твір. Химерність цього дивакуватого світу та можливість доторкнутися до фантастичного неабияк приваблювали кінематографістів з усього світу, саме тому цю казку екранізували чимало разів. Про одні з найкращих утілень цього твору на екрані розповідаємо в нашому матеріалі.

Реклама

"Аліса в Країні Див", 1903

Одна з найкращих версій фільму "Аліса в Країні Див" — перша, яку зняли в Британії в 1903 році Сесіл Хепворт і Персі Стоу, де роль Аліси грає Мей Кларк. Єдина фізична копія цієї стрічки зберігається в Британському інституті кіно, а відновлена копія доступна для перегляду на YouTube. Попри те, що це німий фільм і триває лише близько 10 хвилин, режисери зняли його із шаною до творчості Льюїса Керролла та прекрасно візуалізували чудернацьку історію.

"Аліса в Країні Див", 1933

Версія "Аліси в Країні Див" 1933 року не була першим фільмом про Алісу, але вона залишається справжньою класикою, що розширила межі голлівудського кіно. Серед акторського складу в цьому фільмі — провідні зірки епохи, як-от Гері Купер, Кері Грант, Едвард Еверетт Гортон і навіть В. К. Філдс. Окрім того, вартим уваги цей фільм роблять і дивовижні спецефекти старої школи.

"Аліса в Країні Див", 1951

"Аліса в Країні Див" в інтерпретації компанії Disney — це анімаційний твір мистецтва, що містить дивовижні й чудово розроблені образи. Екранізація твору Льюїса Керролла, що її підготувала Disney, стала одним з найвідоміших мультфільмів, коли-небудь створених. "Аліса в Країні Див" — цікава, унікальна й ідеальна кіноверсія казки, що сподобається шанувальникам Disney будь-якого віку.

"Аліса в Країні Див", 2010

Disney повернувся до Країни Див разом із режисером Тімом Бертоном. Під творчим наглядом культового кінематографіста Disney випустила фентезі, яке містить події з обох книжок Керролла, щоб показати різноманітні пригоди 19-річної Аліси. Хоча реакція критиків була неоднозначною, стрічка зібрала в прокаті понад мільярд доларів. Вочевидь, глядачам сподобався Джонні Депп і його зіркові колеги в образах фантастичних персонажів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.