До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

12 найкращих кінострічок про жіночу дружбу

Найпопулярнішими сюжетами в кіно залишаються історії кохання, але подивитися стрічку про міцну дружбу – неабияке задоволення. І хоча жіноча дружба раніше була рідкістю як у Голлівуді, так і за його межами, зараз все частіше можна знайти справді вартісні картини з приємним присмаком #sisterhood і #girlpower. Розповідаємо про найбільш незабутні фільми, присвячені жіночій дружбі.

"Тельма і Луїза"

Ця знакова феміністська картина представлення не потребує. Стрічка Рідлі Скотта розповідає про двох подруг, які змушені втікати, а їхній спільний шлях – досить ефектний. Ви співпереживатимете головним героїням протягом усього фільму – особливо після того, як Тельма (Джина Девіс) ледь не стане жертвою насильства, а Луїза (Сьюзан Сарандон) наважиться скоїти злочин. Незабутньою також є поява молодого Бреда Пітта.

Реклама
Кадр з фільму "Тельма і Луїза"
"Мандарин"

Дві трансгендерні секспрацівниці, у виконанні Мії Тейлор і Кітани Кікі Родріґез, викривають хлопця і сутенера у зраді. Це перший художній фільм, знятий на iPhone 6, – звідси мрійлива сюрреалістична атмосфера стрічки. У комедії показана вся краса і радість дружби, але без приховування похмурої реальності.

Кадр з фільму "Мандарин"
"Маргаритки"

Історія двох дівчат, які забавляються зі своєю зіпсованістю – у стрічці чеської режисерки Віри Хитілової. Фільм заборонили у прокаті за надлишок пікантних сцен, а тепер стрічка вважається як шедевром феміністського кіно, так і чеської нової хвилі.

Кадр з фільму "Маргаритки"
"Ульотні дівчата"

Чотири старі подруги возз'єднуються для поїздки на Essence Festival, а закінчують свій тур американськими гірками. Ця комедія стала класикою жанру кіно про жінок, а акторка Тіффані Гаддіш прокинулася зіркою завдяки цій картині.

Кадр з фільму "Ульотні дівчата"
"Танцюй, дівчинко, танцюй"

Дві подруги-танцівниці борються за чоловіка у фільмі 1940 року, знятому єдиною жінкою-режисером того часу, Дороті Арзнер. З огляду на те, що фільми, зняті жінками, досі активно обговорюють на церемоніях і фестивалях, не складно уявити, якою аномалією ця картина стала 80 років тому. Тим більше зі сценою, де танцівниця звертається з монологом про об'єктивацію жінок до натовпу чоловіків. Ну і як тепер не вподобати цей фільм?

Кадр з фільму "Танцюй, дівчинко, танцюй"
"Дівоцтво"

Під час життя на околиці Франції за примхою противного брата, Вік (Каріджі Тур) вперше скуштувала відчуття свободи, коли приєдналася до банди дівчат. Ця славна історія повноліття досліджує як найкращі моменти у відносинах дівочих банд, так і межі їх можливостей.

Кадр з фільму "Дівоцтво"
"Френсіс Ха"

Акторка, сценаристка і режисерка, Ґрета Ґервіг вміє показати, як змінюється дружба в зв'язку з життєвими обставинами. У цьому фільмі Френсіс, роль якої виконує сама Ґервіг, стає невизначеною, коли дізнається, що її найкраща подруга і сусідка по кімнаті Софі, або як вона каже, "її чоловік", – раптово хоче переїхати.

Кадр з фільму "Френсіс Ха"
"Booksmart"

Біні Фелдштейн і Кейтлін Девер грають двох найкращих та схиблених на навчанні подруг. Але дівчатка дозволяють собі одну по-справжньому дику ніч, коли дізнаються, що їхнім одноліткам теж вдалося вступити до найкращих коледжів, не жертвуючи при цьому своїм соціальним життям. Стрічці вдалося передати тонкощі жіночої дружби настільки достовірно, що вона як весела, так і подекуди сумна.

Кадр з фільму "Booksmart"
"Світ примар"

Чудова екранізація роману Деніела Клоуза розповідає про незадоволених підлітків, ролі яких виконують Скарлетт Йоганссон і Торі Берч. Вони об'єднуються завдяки спільним контркультурним поглядам, але потім не знаходять злагоди – героїня Йоганссон жадає більш конформістського життя.

Кадр з фільму "Світ примар"
"Уявне життя ангелів"

Цей фільм – дослідження характерів двох юних та знедолених 20-річних дівчат, які швидко стали подругами в спробі знайти вихід з кризи. Прекрасний дебют режисера Еріка Зонкі, який проникливо демонструє, як соціальні умови нівечать стосунки.

Кадр з фільму "Уявне життя ангелів"
"Карамель"

Це одночасно легкий і зворушливий ліванський фільм Надін Лабакі, яка зіграла головну роль і виступила режисером кінокартини. До слова, за свою останню роботу "Капернаум" Лабакі визнали 15-хвилинними оваціями на Каннському кінофестивалі. Сюжет зосереджений на жінках, які збираються в салоні краси в Бейруті, де разом сміються, каються і підтримують одна одну.

Кадр з фільму "Карамель"
"Леді Птаха"

У відомому фільмі Ґрети Ґервіг про досягнення повноліття романтична сюжетна лінія втілена не так, як всі ми звикли. Поки закоханості з'являються і минають, Леді Птаха усвідомлює, що її кохав найкращий друг, якого вона завжди сприймала, як щось само собою зрозуміле. Їхнє примирення настільки ж зворушливе, як і будь-який епічний роман про кохання.

Кадр з фільму "Леді Птаха"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.