До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 найкращих серіалів Netflix, які ви могли прогавити у 2022 році

Добірка найкращих серіалів 2022 року в нас вийшла різноманітна. Тут і пародійний серіал "Жінка в домі навпроти дівчини у вікні", і моторошний трилер "Архів 81", і готично чарівна "Венздей". Якщо прогавили щось зі списку, варто надолужити — адже будь-яке шоу в цій добірці варте вашої уваги.

"Жінка в домі навпроти дівчини у вікні"

Реклама

Анна (Крістен Белл) — у минулому художниця, яка пережила загибель 9-річної доньки й розлучення з чоловіком. Тепер Анна закинула живопис, зате захопилася вином (його вона щедро наливає в келих по самі вінця), антидепресантами, бульварними детективами — і спостереженням за сусідами з вікна свого будинку. Одного разу в будинок навпроти переїжджає симпатичний сусід Нік з донькою — вдівець, дружина якого загинула в озері. Наступного дня Анна за звичкою сидить у кріслі біля вікна — і бачить, як хтось жорстоко вбиває Лізу...

"Жінка в домі навпроти дівчини у вікні" — комедія, що пародіює популярний сюжет "дівчина біля вікна", де дівчина на межі нервового зриву бачить щось у вікні, а потім намагається розібратися, чи не галюцинація це. Творці серіалу кажуть, що вони надихалися передусім книжками "Дівчина в потягу" і "Жінка у вікні". Дотепний серіал, який точно поліпшить вам настрій щонайменше на один вечір.

"Наглядач"

"Наглядач" — нова робота режисера й шоуранера Раяна Мерфі ("Поза", "Голівуд"), прокатна історія якої цієї осені виявилася не надто яскравою, проте серіал заслуговує на увагу. В його основі — реальна моторошна історія, що сталася у 2014 році, коли родина Броддусів разом з трьома дітьми переїхала до нового маєтку в Нью-Джерсі. Там вона починає отримувати листи з погрозами від чоловіка, який називає себе Наглядач і не дуже радіє з того, що Броддуси заселилася в цьому будинку. Історія набула розголосу в медіа, але знайти сталкера поліції так і не вдалося. Цю моторошну історію розігрують прекрасні актори: Наомі Воттс, Боббі Каннавале, Дженіфер Кулідж, Міа Ферроу.

"Анатомія скандалу"

Захопливу драму про таємниці в шафах заможних і знаменитих розробив 11-кратний лауреат премії "Еммі" Девід Келлі, автор популярного серіалу "Закони Лос-Анджелеса". "Анатомія скандалу" розповідає історію щасливої (на перший погляд) та успішної пари — політика, члена британського парламента Джеймса Вайтгеда та його дружини Софі, яка дізнається, що чоловік зраджував її. Тепер коханку її чоловіка знайшли мертвою... Впродовж шести серій ви то ненавидітимете головних героїв, то співчуватимете їм, і напевне будете в захваті від Сієнни Міллер у ролі зрадженої, але сильної жінки.

"Архів 81"

Ден Тернер — архівіст, що працює над відновленням старих фільмів і плівок. Одного разу він отримує завдання відновити загадкові плівки, що їх зняла режисерка Мелоді, яка вивчала один загадковий культ. Вона жила в таємничому будинку Віссер і брала інтерв’ю в його мешканців. Згодом будівля згоріла, а жінка загинула. Вивчаючи плівки, Ден починає розуміти, що може бути пов’язаний із жінкою...

Режисер стрічки — майстер жаху Джеймс Ван, автор культової "Пили", що зняв фільм на основі популярного однойменного подкасту, зробленого в жанрі мок’юментарі, ведучі якого грають ролі героїв, які справді розслідують злочини, що сталися в їхньому будинку.

"Вигадана Анна"

Яскраве, сміливе, відверте шоу про славнозвісну шахрайку Анну Делві — безумовно, великий успіх Netflix у 2022 році. Це той випадок, коли авторам вдалося так об’ємно і яскраво зобразити негативну гроїню, що глядач не просто починає їй симпатизувати, а навіть відчувати емпатію, а ще — намагається зрозуміти, що саме стало рушійною силою для поганих вчинків Делві, чи могла вона бути інакшою, зважаючи на родину й обставини, за яких виросла? "Вигадана Анна" розповідає історію Анни Делві, під ім’ям якої приховувалася дівчина російського походження Анна Сорокіна, яка зачарувала нью-йоркську еліту, запевнила їх у тому, що є світською левицею та примусила переводити на її нібито благодійні рахунки сотні тисяч доларів. Реальна Делві сьогодні сидить у в’язниці, а її образ блискуче втілила на екрані актриса-хамелеон Джулія Гарнер.

"Мо"

"У Техасі біженець із Палестини Мо шукає баланс між двома культурами та трьома мовами, а також чекає розгляду запиту щодо надання притулку й намагається забезпечити сім’ю". Цікаво, що серіал "Мо" в якомусь сенсі ґрунтується на реальній історії актора Мохамеда Амера, який і виконує головну роль: він родом з Кувейту, виїхав з країни в 90-ті роки через війну й почав будувати нове життя в Штатах, де став стендапером, коміком, а згодом і успішним актором.

"Як облаштувати кімнату для сексу"

Має бути місце в цій добірці й безтурботним шоу, які нагадують, що життя триває, і в ньому має бути місце для втіхи, насолоди — та гумору. Від таємного рок-н-рольного підземелля до розкішного спа-салону: в цьому відвертому й смішному серіалі дизайнерка інтер’єрів Мелані допомагає парам (і не тільки парам, а ще й, наприклад, групі з п’ятьох друзів) облаштувати в їхніх оселях кімнати для сексу. У шоу закцентовано не так на інтер’єрах для сексу, як на відвертих розмовах героїв, то ж це до певної міри психологічне реаліті-шоу.

"Без пари"

Без пари" ("Uncoupled") — чарівний серіал про секс і самотність у великому Нью-Йорку, коли тобі за 40, що за настроєм дуже схожий на культовий "Секс і місто", проте для геїв. Його головний герой — успішний мангеттенський рієлтор Майкл (Ніл Патрік Гарріс) змушений почати все спочатку, коли його давній партнер Колін (Так Воткінс) одного разу прокидається й вирішує, що хоче розірвати їхні стосунки. Це схоже на кризу середнього віку для них обох. З огляду на те, що шоуранер нового серіалу Даррен Стар, чий "Секс і місто" запропонував нам дивовижний погляд на сексуальне життя Керрі, Міранди, Шарлотти й Саманти, логічно, що "Без пари" дуже нагадує культове шоу 2000-х. Але варто визнати: він набагато веселіший, а ще в цьому серіалі немає дискримінації, адже автори серіалу ніби просто дають право своїм героям існувати й не відповідати жодним стандартам.

"Кабінет курйозів Ґільєрмо дель Торо"

По-перше, це дуже гарний серіал. По-друге, він дуже гарний. І по-третє, він справді дуже гарний! І нехай вас не лякають сюжети цих моторошних історій про різні страхіття, привидів та містику, які зібрав у цій антології режисер Гільєрмо дель Торо. Серіал настільки вишукано та винахідливо зняли, що його дивишся наче казку, а не фільм жаху. Хоча історії справді моторошні. Ось кілька з них. "Отримавши права на покинутий склад, Нік знаходить три старовинні томи про те, як викликати демонів". "Розкрадач могил Массон, опинившись у дуже скрутному фінансовому становищі, вирішує розкопати могилу нещодавно похованого аристократа..." "Доктор Карл Вінтерс проводить розтин кількох шахтарів, які нещодавно загинули, і навіть не здогадується, що в тілі одного з них живе інопланетний паразит"...

"Венздей"

Тім Бартон та його версія пригод "Сімейки Аддамсів" просто звела з розуму увесь світ: серіал очолив рейтинг найпопулярніших шоу Netflix (лише за тиждень він отримав близько 400 мільйонів годин переглядів), експресивний танець Венздей Адамс із четвертої серії став вірусним у TikTok, а виконавиця ролі Венздей, молода акторка Дженні Ортега, швидко сягнула рівня однієї з найперспективніших акторок сьогодення. Смішний, розумний, тонкий серіал "Венздей" справді заслуговує на всю хвилю компліментів, які подарували йому критики та користувачі соцмереж, адже у яскравій і готичній формі Бартон оповідає світові драму дорослішання, актуальну для будь-якого часу. Другий сезон, судячи з натяків у фінальній серії, на нас очікує зовсім скоро.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.