До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найстильніших серіалів 2022 року

Цього року художники костюмів постаралися на славу, а у нас з’явилося кілька нових улюблених модних персонажів зі світу серіалів: це, безумовно, готична модниця й зірка TikTok Венздей Аддамс, гламурна шахрайка Анна Делві із серіалу "Вигадана Анна" та багато інших. Про їхній стиль та модні референси найкращих серіалів року читайте в нашому огляді.

"Бріджертони"

Реклама

"Бріджертони", які цього року подарували нам захопливий другий сезон — ідеальне шоу для тих, хто любить книжки й фільми про епоху Регенства. Але варто зауважити: ідеальне для тих, у кого все добре з почуттям гумору, адже стиль епохи Регентства команда серіалу під керівництвом зіркової шоуранерки Шонди Раймс втілює іронічно, сексапільно та трохи скандально. Звабливі бальні сукні з корсетами, екстравагантні ювелірні прикраси й головні убори з пір’ям — що ж, стиль героїв серіалу "Бріджертонів" навряд чи назвеш близьким до історичного костюма, але він точно дуже яскравий.

За словами художниці костюмів Елен Мірожник, головним її натхненням все ж таки є мода XX століття. "Ми знали, що нам треба змінити палітру кольорів і силуети, тому з XIX століття я відразу перейшла до 1950 і 1960 років, — розповідає вона. — Наприклад, виставка Christian Dior: Designer of Dreams у Музеї Вікторії та Альберта дала мені багато натхнення. Ми передусім дивилися на сукні Dior, від New Look (1947) і до наших днів". У "Бріджертонах" усього занадто — пір’я й корсетів, аксесуарів і деталей (для першого сезону було виготовлено майже 8000 предметів!), але загалом, зважаючи на іронічний погляд на тему, це смішний, чуттєвий та дуже веселий серіал.

"Вигадана Анна"

Серіал про шахрайку Анну Делві — беззаперчний гіт цього року. "Реальна Анна Делві — німецька шахрайка російського походження — відома своєю любов’ю до світського життя й дорогих брендів, тож цьому аспектові в серіалі Шонди Раймс ("Анатомія пристрасті", "Бріджертони") надано справді неабиякої уваги.

Один з найяскравіших модних епізодів серіалу відбувається в другій серії. Анна (яку грає Джулія Гарнер) спонтанно відлітає на Ібіцу, щоб вирушити в круїз на яхті свого друга. Вона подорожує на величезному човні в обтислій червоній сукні Alexander McQueen, поділ якої майорить на вітрі. Образ завершує шовковий шалик, зав’язаний на голові, гігантські протисонцеві окуляри й сумка Dior з вишитим на ній ім’ям Анни. Художники серіалу Паоло й Лора Фрекони провели неймовірно копітку роботу, щоб максимально відтворити стиль героїні — гламурної шахрайки, яка полюбляла окуляри Celine та сумки Hermes. Допоміг їм у цьому акаунт Делві в Instagram, де вона часто публікувала селфі свого дизайнерського вбрання, а також нарис журналістки Джессіки Пресслер, що став вірусним і ліг в основу серіалу.

"Ми залізли в кролячу нору — гуглили й вистежували друзів, а потім намагалися, щоб кожен образ відповідав кадрам з Instagram, наскільки це було можливо, — каже Фрекон. — Ми навіть відтворили маленьку чорну куртку-бомбер, що згадувалася в статті й була на багатьох її фото в Instagram".

"Ми прогоріли"

Cеріал "Ми прогоріли" розповідає історію руйнування американської корпорації WeWork, що опинилася в центрі величезного скандалу у 2019 році. Головні ролі — двох лідерів-засновників бізнесу, які виявилися шахраями, — грають блискучі Джаред Лето та Енн Гетевей. Їхні персонажі — яскраві й ексцентричні: так, Адам Нойман одного разу імпульсивно заборонив вживати м’ясо у WeWork, а його дружина Ребекка могла звільнити працівників за "погані настрої". Серіал відтворює яскравий та трохи хаотичний стиль початку 2000-х, фанатами якого герої були в реальному житті: поєднання легінсів і біркенштоків, розкльошених джинсів і взуття зі зміїної шкіри, вінтажний денім та косухи, і все це — прикрашене коштовними аксесуарами, логотипи яких буквально кричать про себе.

"Вибула"

Аманда Сейфрід грає відому шахрайку й авантюристку Елізабет Голмс, американську підприємницю, засновницю скандальної збанкрутілої компанії Theranos, яку 2018 року викрили в шахрайстві. Опальну засновницю Theranos Елізабет Голмс у медіа впізнають за особливим образом, який вона виліпила, зазначає Varity: генеральна директорка з високими манерами, одягнена в чорні водолазки на взірець знаменитого образу Стіва Джобса.

Загалом у серіалі показано її шлях до кар’єрних висот, і саме через одяг ми бачимо, що насправді це невпевнена в собі дівчина, яка хоче показати всім свою спроможність і крутість. Символом такого кар’єрного зросту для Голмс є та сама чорна водолазка. Шукаючи водолазку, художниця костюмів Клер Паркінсон хотіла відтворити вінтажну водолазку Issey Miyake, яку носив Джобс. Зрештою, вона зупинилася на використанні аналогів австрійської компанії Wolford, що створила предмет з перероблених матеріалів. Цікаво, що одяг героїні справляє враження трохи незграбного. Навіть коли вона вдягнена у свою чорну водолазку, є тонкі прорахунки, як-от штани невдалої форми. Це зроблено, зізнається Паркінсон у бесіді з Varity, щоб показати: Елізабет Голмс постійно грає роль когось іншого, і ніколи не буває справжньою.

"Венздей"

Тім Бартон та його версія пригод "Сімейки Аддамсів" просто звела з розуму увесь світ: серіал очолив рейтинг найпопулярніших шоу Netflix, експресивний танець Венздей Адамс із четвертої серії став вірусним у TikTok, а виконавиця ролі Венздей, молода акторка Дженні Ортега, швидко злетіла до рівня однієї з найперспективніших акторок сьогодення.

Окремо варто згадати модний вплив цього серіалу, адже в мережі вже з’явився тренд на макіяж "як у Венздей" та модні луки "як у Венздей". Іронічна й рефлексивна юнка Венздей Аддамс, яка вчиться в академії Невермор і намагається опанувати власні любовні почуття й водночас розібратися із жорстокими монстрами, знов нагадала світові про чорний колір. Квінтесенція зовнішнього вигляду Венздей ідеально вписується в естетичну течію, що виникла в період пандемії, — dark academia: вона полюбляє сукні з білим комірцем, її шкільний костюм — з плісованою спідницею до середини литок, а ще на шкільний бал вона вдягає розкішну сукню Alaïa. В одній зі сцен серіалу Венздей убрана в темно-сірий светр, трохи світлішу сорочку й контрастну чорну краватку — ніби одяг добирав сам Том Браун для участі в шоу чи навіть Comme des Garçons.

Головний концепт художниці костюмів Колін Етвуд, яка створила образи для найвідоміших стрічок Бартона, — вдавати, ніби головна героїня вдягається у вінтажних закладах. У серіалі це стає буквальним: Дженна Ортега з’являється перед антикварною крамницею Uriah's Heap, помітивши на вітрині чорну сукню... Загалом "Венздей" — не тільки майстерно зроблене захопливе шоу, а ще й величезне натхнення для модників у всьому світі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.