До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зорі Києва: артколаборація Citronelle та Олени Придувалової

Питання "Що привезти в подарунок з України" відтепер має нову відповідь: це вишукані цукерки "Зорі Києва", створені в колаборації з художницею Оленою Придуваловою.

"Хоч би де ви були, якщо поглянете на зоряне небо, побачите ті ж самі зорі, які сяють над Києвом, — кажуть рестораторка, меценатка Марія Дідковська та кураторка проєктів Citronelle та Saint Bar Марʼяна Павлович-Томовскі. — Ці цукерки асоціюються з київським небом, яке об’єднує: ти бачиш зоряне небо, а в зорях — бачиш Київ".

Реклама

Цукерки "Зорі Києва" — це класичне французьке праліне з додаванням цільних, свіжообсмажених горіхів фундука, вкритих якісним чорним шоколадом. Кожна цукерка розташована в ложементі, на якому нанесено емоційні, яскраві вислови про Київ українських письменників — від Василя Стуса до Мирослава Лаюка. Цукерки упаковані у важкий подарунковий бокс, прикрашений фотографією роботи відомої української художниці Олени Придувалової "Поділ".

Передісторія

Якщо комусь здається знайомим зображення на коробці шоколаду "Зорі Києва", тому є декілька пояснень. Торік картини експонувалися в Citronelle; картину "Поділ" можна побачити в Музеї історії міста Києва. Саме зараз і до 30 червня в Музеї історії міста Києва триває виставка робіт українських митців ХIX—XXI століття, натхнених нічною красою столиці, — "Київ вночі". Картина "Поділ" Олени Придувалової також представлена там.

Марія Дідковська

Крім того, саме ця робота Олени Придувалової стала частиною ще одного проєкту Citronelle на перетині арту, благодійності та мистецтва жити.

В 2023 Марія Дідковська з командою Citronelle розпочали проєкт "Перемога Гідності" (Victoire de la Dignité). Пляшки з лімітованої мистецької колекції шампанського, спеціально створеної у Франції в ім’я перемоги України, увійшли у приватні збірки по всьому світові. Пляшки були прикрашені фоторепродукціями картин видатних українських митців, в тому числі, картини Олени Придувалової "Поділ". Кошти від продажу шампанського спрямували на потреби Головного військового клінічного госпіталю Міністерства оборони України та мобільних військових шпиталів.

"Зорі Києва"

Колекція шоколадних цукерок "Зорі Києва" стала продовженням проєкту "Перемога Гідності" . "Ми продовжуємо вшановувати красу, стійкість і неповторність нашої столиці, а також — глибину та силу творчого світобачення українських митців", — каже Марія Дідковська.

Марія додає, що картина "Поділ" зберігає світлі спогади про мирні часи та тихі ночі, і сповнює мріями про те, що зоряні київські ночі обовʼязково будуть спокійними знову.

"На цій роботі — наша Київська телевежа. На початку війни ворог атакував її, намагаючись лишити киян без зв’язку. Але вежа вистояла. У ту саму мить для мене ця картина стала символом Перемоги. Ми, українці, не втратили зв’язок та здатність чути, розуміти одне одного. Ця вежа, як кожен із нас, як уся країна — міцна та непохитна, стійка та єдина, як ніколи", — каже Олена Придувалова.

Марія Дідковська, Олена Придувалова, Діана Попова

Інші благодійні проєкти Citronelle

Одна з традицій Citronelle та Saint Bar — благодійні ярмарки. Навесні на такому продали 3100 тюльпанів та виручили 86 800 грн, які спрямували на потреби Коростишівської школи-інтернату.

До Великодня в Citronelle створили два велетенські яйця з бельгійського шоколаду, праліне та горіхів, вагою по 26 кг кожне. Одне з них подарували дітям у Коростишівській школі-інтернаті. А друге розіграли, аби зібрати кошти на облаштування кухні в інтернаті.

Що ще привезти з України

"Ми прагнемо створювати символи, щоб дарувати відчуття дому, незалежно від місця розташування", — говорить Марія. У 2022 році Citronelle випустив лімітовану колекцію порцеляни — тарілки, прикрашені зображенням рожевих каштанів, — такі самі ростуть на вулиці Богдана Хмельницького, навпроти самого ресторану.

Якщо перевернути тарілку, то можна побачити слова Василя Стуса: "За мною Київ тягнеться у снах". Як завжди, у Citronelle вклали в цю колекцію трошки більше любові і сенсів, ніж могли би: розшукали нащадка поета, правозахисника, вмовили його перерити архіви та розшукати серед чернеток і листів саме ці рядки, написані рукою Стуса. Вони в точності відтворені на зворотному боці тарілок.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.