До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Нью-Йорку відкривається персональна виставка Зінаїди Ліхачової

1 червня українська художниця Зінаїда Ліхачова дебютує в Нью-Йорку: в арт-центрі WhiteBox вона презентує велику виставку "4.5.0.". У її фокусі – тема, яку художниця вивчає останні 10 років: міфи і символи, яку оточують українську жінку та її ідентичність.

Особливу символіку для України має і назва виставки. "4.5.0." – це код, який спочатку використовували українські військові, щоб повідомити, що "все спокійно"; пізніше ветерани АТО адаптували цей код, народжений війною, і трансформували його в побажання миру і гармонії.

Реклама

Під час виставки можна буде побачити дві відеороботи Зінаїди – "Біла труна" і Mute. "Біла труна" – результат численних експедицій художниці в Карпати, де вона вивчає українську культуру, історичні символи і характер української жінки. Відео документує похорон в Івано-Франківській області: в мальовничому селі Пістинь Зінаїда зняла, а також реконструювала самобутні гуцульські обряди.

Кадр з фільму "Біла труна"

Другий проект, який представить Зінаїда в Нью-Йорку, – Mute 2015 року. Це статичне відео з портретами 16 жінок, які брали участь у волонтерських рухах Майдану. Всі разом вони створюють ілюзію натовпу, але завдяки стриманій формі увага зосереджується окремо на кожній з учасниць проекту і їх нерозказаних історіях. Цією роботою Зінаїда Ліхачова звертає увагу на роль жінок під час конфлікту.

Зінаїда зізнається, що для неї персональна виставка в США має особливий сенс. "Я хочу, щоб мої роботи стали інструментом для створення позитивної уваги до України. Наша країна перебуває в трансформаційному стані, а це завжди боляче. Світ звертає увагу на те, що відбувається в інших країнах в критичний для них момент, але в такий час в фокусі не завжди життєстверджуючі, позитивні явища. Мені дуже хочеться, щоб Україна набула правильного ракурсу, а в фокусі уваги були люди, у яких є сила і мужність боротися за збереження країни. Саме про таких жінок моя робота Mute".

Також 1 червня на відкритті виставки художниця проведе перформанс "Калина", а ще розповість про свій новий волонтерський проект ARTREHUB – психологічну арт-реабілітацію для ветеранів АТО і всіх, хто постраждав в процесі конфлікту на сході України.

Зінаїда Ліхачова в проекті для арт-номера Vogue UA, серпень 2017

Виставка триватиме з 2 червня по 5 липня в арт-центрі WhiteBox.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.