До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

В Музеї Гончара відкривається виставка українського та кримськотатарського одягу

18 травня, до Міжнародного дня музеїв та Всесвітнього дня вишиванки, київський музей Гончара відкриває особливий проєкт. "СВЯТО" — це виставка українського та кримськотатарського традиційного одягу з приватних колекцій. На виставці будуть представлені зразки святкового вбрання з Полтавщини, Київщини, Слобожанщини, Чернігівщини, Полісся, Гуцульщини, Покуття, Буковини, Поділля та Криму.

Куратор проєкту Петро Гончар пропонує поглянути на традиційний стрій не лише як на етнографічний матеріал, а як на самодостатню цінність поза простором та часом, трактуючи свято мовою народного вбрання.

Реклама

фрагмент вишивки з дитячої сорочки І половини ХХ століття з села Розтоки Косівського району Івано-Франківської області; колекція Музею Івана Гончара
фрагмент вишивки з дитячої сорочки І половини ХХ століття з села Розтоки Косівського району Івано-Франківської області; колекція Музею Івана Гончара

"Спілкуючись з нашою спадщиною, за якою стоять життя багатьох поколінь українців, ми стаємо ментально сильнішими, єднаємось довкола спільних цінностей з різними поколіннями. Ця виставка має ще раз нагадати нам, за що триває українська боротьба, і додати сили на шляху до перемоги", — підкреслює Петро Гончар, ініціатор та куратор виставки.

На виставці покажуть традиційний одяг з приватних колекцій Валерія Афанасьєва, Ігоря Перевертнюка, Богдана Петричука, Олени Скрипки, Рустема Скибіна, Володимира Щибрі.

Малюнок
Малюнок "В святковий день навесні", Іван Гончар, 1971 рік, с.Мар’янівка Васильківського повіту.

Виставка "Свято" триватиме з 18 травня до 31 серпня 2023 року. У межах проєкту також заплановано екскурсії.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.