До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших виставок травня у Києві

Серед найцікавіших виставок місяця у Києві — ретроспектива Андрія Блудова, проєкт, присвячений українським художникам в еміграції, та масштабна виставка творів Марії Примаченко, за яку художниця свого часу отримала Шевченківську премію.

"Ювілей небайдужості"

Реклама

Український дім, до 20 травня

Масштабний виставковий проєкт, присвячений 30-річчю створення Національного центру. Виставка є своєрідним екскурсом в культурне життя років незалежності через події, що відбувалися в Українському домі, і представляє знакові імена та твори українського класичного і сучасного мистецтва у фрагментах обраних проєктів, фото- та відеодокументації й текстах. На виставці можна побачити роботи таких знакових українських митців, як Олександр Гнилицький, Олег Голосій, Микола Глущенко, Ілля Ісупов, Максим Мамсіков та інших.

"Людям на радість". Виставка Марії Примаченко

Національний музей українського народного декоративного мистецтва, до 31 травня

У Києві експонують 22 роботи Марії Примаченко із циклу "Людям на радість", за який художниця свого часу здобула звання лауреатки Державної премії імені Шевченка. Цикл робіт був створений Примаченко в середині 1960-х років та вперше показаний 1966 року на виставці в Києві, у будівлі Спілки художників України. Виставка представляє твори з музейної колекції, серед яких — "Слава України" (1965 р.), "Домашні маки" (1965 р.), "Гості у лева" (1963 р.), "Ведмеді на пасіці" (1965 р.) тощо. "У цих роботах народна мудрість художниці постає перед нами через філософську насиченість та сонячно-яскраву палітру її творів, яка має велику силу емоційного впливу", — розповідають в музеї.

"Художники української еміграції (1920–1950-ті)"

Галерея "Дукат", з 4 травня

Фото: "Дукат"
Фото: "Дукат"

Виставка розповідає про художників, які були змушені покинути Україну після революції 1917 року та опинилися в мистецькому середовищі Берліна та Парижа. "Багато українських митців були дотичними до творення тогочасного європейського культурного контексту, чимало привнісши зокрема до феномену, що згодом отримав назву "Паризька школа", — розповідають куратори проєкту. — Проте їхня роль протягом довгого часу залишалася недооціненою або ж взагалі невисвітленою, перебуваючи поза межами уваги дослідників. Українських художників як першої, так і другої хвилі еміграції традиційно розглядали як представників російської культури".

Виставка є спробою відновлення історичної справедливості.

"Інтроспектива". Виставка Андрія Блудова

Національний музей "Київська картинна галерея", з 10 травня до 11 червня

"Портрети", із серії Голоси; 2022
"Портрети", із серії Голоси; 2022

Велика ретроспективна виставка Андрія Блудова, одного з найвідоміших українських живописців, охоплює 30-річний період в його творчості — з 1993 до 2023 року. У виставці об'єднані найвідоміші серії художника — "Урбаністика", "Голоси", "Індостань", "Сіцзан" та "Гастрономія". Зокрема, можна побачити роботи із серії "Голоси", де він працює з українськими архетипами та символами. Роботи Андрія Блудова знаходяться у приватних збірках колекціонерів зі Швейцарії, Бельгії, Австрії, США, Нідерландів, Іспанії, Франції.

"Після блекаута". Виставка Сергія Кондратюка

Dymchuk gallery, до 28 травня

Персональний проєкт харківського художника Сергія Кондратюка представляє роботи, створені у період з жовтня 2022 року, коли атаки на енергетичну інфраструктуру з боку росії призвели до регулярних аварійних відключень світла і звʼязку по всій Україні. "Після блекауту" — серія, що фіксує міські пейзажі у стані темноти. Художник звернув увагу на те, який вигляд має місто майже без світла, і створив серію міських, зокрема подільських, пейзажів. Проєкт складається з живопису, графіки та скульптури.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.