До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Ти як?": в Українському Домі покажуть роботи 100 художників про досвід війни

1 червня в Українському Домі розпочинає роботу масштабний проєкт з промовистою назвою "Ти як?". Це виставка мистецьких робіт 100 українських художників, яка рефлексує про досвід 2022 року.

Денис Саліванов.
Денис Саліванов. "Safe place". Із колекції Ukrainian Museum of Contemporary Art

Реклама

Ти як? — запитання, яке за останній рік перетворилося в усталений прояв любови, — пояснюють автори проєкту. Це і назва проєкту, і прояв турботи, і співпереживання. Ми запитуємо себе та одне одного: Ти як, глядачу_ко? Ти як, художнику_це? Ти як, мистецтво? Світе, ти як взагалі? Виставковий проєкт "Ти як?" підсумовує досвід пережитого за цей рік через погляд понад 100 сучасних українських художників та художниць. Близько 500 мистецьких творів, створених після повномасштабного вторгнення росії в Україну, займуть усі 5 поверхів Українського Дому.

Олена Субач. Серія
Олена Субач. Серія "Приховані", 2022. Із колекції Ukrainian Museum of Contemporary Art

Ця виставка ініційована Українським музеєм сучасного мистецтва (UMCA) і є результатом проєкту "Архів мистецтва воєнного стану", який наповнюється від 24 лютого 2022 року і завершиться у день припинення дії воєнного стану в Україні. Над виставкою працюють вісім кураторів і кураторок: Єгор Анцигін, Ольга Балашова, Галина Глеба, Юлія Карпець, Анна-Марія Кучеренко, Катя Лібкіндт, Тетяна Лисун та Олександр Соловйов.

Kinder Album.
Kinder Album. "Nuclear doctrine", 2022. Із колекції Ukrainian Museum of Contemporary Art

Ось що говорить про проєкт кураторка Катя Лібкіндт. "Навесні 2022 року митці почали швидко виходити з формату постів у Facebook, хоча все ще було важко уявити, як робити щось ближче до мистецтва, ніж до волонтерства. Тож багато з цих робіт я сприймаю як порятунок себе, коротку зупинку, аби схопити себе в просторі. Тут немає намагань сказати про час, є потреба його буквально фіксувати чи рятуватись від нього в мистецтві".

Єгор Анцигін.
Єгор Анцигін. "Відвідувачі", 2022. Із колекції Ukrainian Museum of Contemporary Art

Виставка триватиме з 1 до 25 червня включно в Національному центрі "Український Дім".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.