До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Два товариші: Taschen випускає книгу про дружбу Енді Воргола і Жана-Мішеля Баскії

Рідкісні фото з архівів Енді Воргола і його спогади про дружбу з Жаном-Мішелем Баскією і їхні пригоди – на вечірках, у салонах краси і майстерні, де вони разом працювали і встигли створити понад 200 спільних картин. Це видавництво Taschen представляє книгу 'Warhol On Basquiat'. Вона обіцяє стати настільною для всіх, хто любить художників.

З "Щоденників Енді Воргола": "Понеділок, 29 серпня 1983 року. Ми з Жаном-Мішелем прийшли до Янне і зробили манікюр. І ви знаєте, мої нігті кращі, ніж у Жана-Мішеля. Ми вдвох написали б чудову історію про це для Vogue".

Реклама

З легендою поп-арту Жан-Мішель Баскія, на той момент молодий і невідомий художник, познайомився в одному з нью-йоркських ресторанів. З чуток, це був 1979 рік. Коли випадково побачив Воргола в вікні ресторану, він запропонував йому придбати кілька листівок. Воргол погодився та запросив молодого художника пообідати разом з ним. Жан-Мішель відмовився, сказав, що йому потрібно йти. Насправді Баскія побіг у студію, де встиг написати картину з ними двома, а потім поспішив назад у ресторан, щоб подарувати її новому знайомому. Це переросло в дружбу і роботу – з 1984 по 1985 роки вони "в чотири руки" написали 130 полотен.

Книга створена у співпраці з Фондом Енді Воргола і Жана-Мішеля Баскії і розповідає про стосунки дуету, показує сотні раніше неопублікованих фотографій Баскії, а також цитати зі щоденників Воргола. За своєю суттю Воргол був документалістом і, без сорому, багато фотографував друга, і відверто писав про свою дружбу з Баскією, паралельно ділився з читачами тим, чим жив і дихав богемний Нью-Йорк у 1980-ті. "Воргол у своїх текстах висвітлює не тільки емоційну глибину їхніх стосунків, але також їх двозначність і складності. Це вуаєристський погляд на життя двох найяскравіших зірок сучасного мистецтва", – кажуть у видавництві.

Також у книзі зібрані цитати і спогади друзів художників: Мадонни, Грейс Джонс, Кіта Гарінга. Вона з'явиться у продажі вже влітку.

Фото: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc, Taschen.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.