До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 фактів, які потрібно знати про Жана-Мішеля Баскію

Жан-Мішель Баскія — один із найвідоміших художників у світі і провідна фігура в панк-мистецтві і неоекспресіонізмі. Прославився Баскія завдяки своїм роботам в стилі графіті і стритарт. Він отримав міжнародне визнання як автор потужних і виразних творів, які були зосереджені навколо проблем расизму, політичної і соціальної нерівності. Баскія став першим темношкірим художником, що досяг популярності, і хоча його стрімку кар'єру перервала смерть всього у віці 27 років, у світі мистецтва твори Баскії залишаються надзвичайно впливовими.

Жан-Мішель Баскія

Баскія родом з культурно багатої, але непростої сім'ї. Його батько був іммігрантом з Гаїті, а мати — американкою пуерториканського походження. Це дозволило йому вільно говорити англійською, іспанською та французькою мовами. Його батько працював бухгалтером, мама була прихильницею живопису і все дитинство водила хлопчика по нью-йоркських музеях.

Реклама

Деякий час після того, як його батьки розлучилися, а його мати потрапила в психіатричну лікарню, Баскія пішов з дому через фізичне та емоційне насильство. Кілька років він провів без даху над головою: залишався у друзів, ночував на лавках у парку і покинутих будівлях.

2013 року картина "Затуманені голови" (1982) була продана за 48,8 млн доларів на аукціоні в Нью-Йорку

Життя на вулиці відіграло важливу роль у його кар'єрі. Бувши бездомним, Баскія продавав листівки та футболки зі своїми малюнками. Сьогодні ці роботи — перші спроби заробити на їжу — розходяться на аукціонах за кілька тисяч доларів.

Енді Воргол і Жан-Мішель Баскія

Баскія дружив і співпрацював з Енді Ворголом. З "легендою попарту" Жан-Мішель познайомився в одному з нью-йоркських ресторанів. Баскія увійшов, представився і запропонував Енді придбати дві його листівки. Воргол не тільки погодився, але і запросив Баскію пообідати разом з ним. Той відповів, що поспішає, а сам поспішив до студії, де написав картину з ними двома, потім повернувся в ресторан, щоб презентувати її новому знайомому. У підсумку, вони разом створювали картини, в яких поп-арт Воргола був покритий графіті. З 1984 до 1985 року вони "в чотири руки" написали 130 полотен.

Великі хіти Леонардо да Вінчі, 1982

Анатомічні деталі на картинах Баскія з'явилися через дитячу трагедію. Коли Жан-Мішель був ще дитиною, його збила машина. Він отримав множинні внутрішні ушкодження і перелом руки, йому довелося видалити селезінку. Процес реабілітації розтягнувся на тривалий час. Щоб відволікти хлопчика, мати принесла йому знаменитий підручник "Анатомія Грея". Згодом у творчості художника з'явилося дуже багато відсилань до цього анатомічного атласу.

2017 року безіменна робота Баскія 1982 року була продана за 110,5 млн на аукціоні в Нью-Йорку

Картини, представлені на його першій персональній виставці, повністю продали. Вона відбулася 1982 року (художнику було всього 21), замість полотен він використовував ящики, двері, вікна і навіть холодильники. Коли став популярним, художник влився в "зіркову тусовку", спілкувався з Девідом Боуї і завів нетривалий роман з Мадонною.

Мадонна і Жан-Мішель Баскія

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.