До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Півонії на полотнах великих художників

У травні і до середини червня в садах розквітають півонії. Ці квіти прибули в Європу з Азії наприкінці позаминулого сторіччя та, зі зрозумілих причин, користувалися величезним успіхом. Їх дарували одне одному багаті люди, їх зображували на своїх полотнах великі майстри. Сьогодні ми зібрали для вас різнобарвну колекцію творів мистецтва, де буяють у пишних композиціях півонії.

Ян ванГейсум "Ніша з квітами", 1734

Квіткові натюрморти принесли художникові Яну ванГейсуму фінансовий успіх і міжнародну славу. Доволі декоративні й створені з попередніх замальовок букети поєднували квіти різних сезонів. Тут півонії, тюльпани гармонійно доповнені трояндами та маками. Але це нікого не хвилювало, бо полотна сприймали суто декоративно. Аби точно відтворити квіти, митець відвідував місто Гарлем, котре в його часи було ботанічним центром Голландії. Заможні люди, які захоплювались живописом, намагалися купити хоча б одну роботу з цими квітами як символами добробуту, а також як чудову прикрасу інтер'єру.

Реклама

Ян ван Гейсум
Ян ван Гейсум "Ніша з квітами" 1734

АрнольдусБлюмерс "Бузок та півонії", 1840

АрнольдусБлюмерс — голландський художник, майстер натюрморту. На його творчість мав вагомий вплив Ян ванГейсум, що відчувається з першого погляду. Писав здебільшого квіти, фрукти, мертву дичину та пейзажі. Квіти, які митець малював, він вирощував сам і складав їх у букети. Його роботи цінуються не тільки приємною подачею та свіжістю фарб, а й турботою, з якою вони створені.

Арнольдус Блюмерс
Арнольдус Блюмерс "Бузок та півонії", 1840

Едуард Мане "Ваза з півоніями", 18641865

Вінсент ВанГог братові Тео про півонії Едуара Мане:

— Пам'ятаєш, ми з тобою одного разу бачили в готелі Друо дивовижну річ Мане — кілька великих рожевих півоній із зеленим листям на світлому тлі? І квіти були квітами, і повітря вистачало, і фарби лежали густо... Ось що я називаю простотою техніки.

Едуард Мане
Едуард Мане "Ваза з півоніями" 1864-1865

Поль Гоген "Ваза з півоніями", 1884

Поль Гоген, відомий майстер експресіонізму, створив полотно "Ваза з півоніями" у 1884 році. Білі квіти символізують чистоту і невинність, а червона квітка, зокрема, — яскравість і красу дівчини, якій присвячена робота.

Поль Гоген
Поль Гоген "Ваза з півоніями" 1884

Вінсент ВанГог "Чаша з півоніями та трояндами", 1886

Картина "Чаша з півоніями та трояндами" Вінсента ВанГога є шедевром, що зображує красу природи в її найкращому прояві. Відомо, що художник захоплювався квітами і часто їх малював. Проте саме ця картина була створена у важкий період життя художника. У той час ВанГог мав проблеми із психічним здоров’ям і був госпіталізований у психлікарню. Вважається, що ця картина була способом втечі від болю та можливістю знайти розраду в красі природи. У "Чаші з півоніями та трояндами" художник використовує техніку штрихування, яка нагадує техніку японської гравюри.

Вінсент Ван Гог
Вінсент Ван Гог "Чаша з півоніями та трояндами" 1886

Катерина Білокур "Півонії", 1946

Півонія була однією з найулюбленіших квіток Катерини Білокур. Художниця писала їх упродовж усього життя як у жанрових композиціях, так і в пишних букетах ("Півонії" 1946). У натюрмортах мисткиня залюбки поєднувала квіткове буяння з щедрими плодами фруктів, ягід й овочів. У 1959 році картину "Півонії" Білокур подарувала Павлові Тичині, але впродовж бесіди з ним засумнівалася в її якості й забрала, щоб домалювати. Більше її робіт — за посиланням.

Катерина Білокур
Катерина Білокур "Півонії" 1946

Іван Марчук "Човни цвітом поросли", 1981

Філософська, тонка і насичена робота геніального художника Івана Марчука "Човни цвітом поросли" створена у 1981 році. Одна з найдорожчих картин митця, вона продана на аукціоні у 2020 році за 56,1 тисячі доларів США. Плинність часу та буяння природи, початок життя і його кінець оповиті квітами та роздумами.

Іван Марчук
Іван Марчук "Човни цвітом поросли" 1981

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.